NRK Meny
Normal

Nå vil «Bjørgen-kopien» kopiere Bjørgen

Ingvild Flugstad Østberg tar bare en kikk på Marit Bjørgen hvis hun lurer på om hun selv kan bli verdens beste skiløper. Duoen er døpt «team stutt og butt» på grunn av alle likhetene.

OS SOTJI 2014 WEB_SPORT

Litt stutte og butte er de visst, ifølge seg selv. Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg ser seg selv i hverandre, og Bjørgen mener lagvenninnen er en potensiell arvtaker til langrennstronen. Her jubler de for gull på sprintstafetten i OL.

Foto: MAJA SUSLIN / NTB Scanpix

Først av alt. Hva er «team stutt og butt»?

– Det er meg og Marit. Det startet da vi gikk teamsprinten i OL sammen, da ble det snakk om at vi er ganske like i kroppsfasongen. Vi har begge lang rygg og «stutte og butte» bein. Vi diskuterte en del på laget, og kom frem til at de fleste er ulike, bortsett fra meg og Marit. Og så ble det en slags greie, forteller Ingvild Flugstad Østberg.

ingvild

Ingvild Flugstad Østberg er allerede en av verdens beste sprintere, og vil bli en av verdens beste allroundløpere på sikt.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

«Team stutt og butt» er blitt gjenstand for en del humor blant langrennsdamene, men for Østberg er det også motivasjon til noe mer seriøst - nemlig det overordnede målet om å bli en av verdens beste allroundløpere.

I Bjørgens fotspor

Østberg har for lengst bevist at hun er i verdenstoppen i sprint, blant annet etter sølv på OL-sprinten og gull på sprintstafetten sammen med Bjørgen.

På distanserenn har 23-åringen derimot fortsatt til gode å prestere helt i toppen på seniornivå.

Da motiverer det å se tilbake på Marit Bjørgens karriereutvikling. I tillegg til de fysiske likhetene, startet også den 10 år eldre lagvenninnen karrieren med å være best i sprint.

Under VM i 2003 vant Bjørgen sitt første VM-gull, og det var i sprint. Resten av historien kjenner nok de fleste.

Bjørgen overtok sakte, men sikkert så å si hele herredømmet på kvinnesiden i langrenn. Det klarte hun ved trene målrettet for å få sin raske, muskuløse kropp til å bli stadig seigere og mer utholden.

Omtrent akkurat det samme prøver Østberg å gjøre nå.

– Alle likhetene gjør at jeg tenker at det bør være mulig for meg å klare det samme, fastslår Østberg.

Bjørgen ung

Marit Bjørgen startet i likhet med Østberg karrieren med å være best i sprint. Her er hun fotografert etter å ha tatt gull på VM-sprinten i 2003.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Derfor har hun bedt om å få vite hvordan Bjørgen trente da hun var på samme alder.

– Jeg har tenkt i flere år at det Marit har gjort bør kunne fungere for meg også. Jeg gjør ting på min egen måte i tillegg, men hører mye med henne hvordan hun har trent, sier Østberg.

– Marit har vært forbildet mitt lenge, mye fordi jeg har sett disse likhetene. Jeg håper jeg kan dra nytte av hennes erfaringer, legger hun til.

– Må være tålmodig

Bjørgen deler villig ut tips til Østberg, som hun ser på som en mulig arvtager til langrennstronen.

– Jeg har sagt til Ingvild at hun bare må være tålmodig og gjøre jobben som trengs. Når man har en mer muskuløs, rask kropp trenger man litt mer tid på å gjøre den utholdende nok. Jeg har erfart at man kan klare det, forteller hun.

– Hvilke likheter mellom deg og Ingvild ser du?

– Vi er helt klart like på mange områder, både som personer og det fysiske. Hun er en sterk og rask jente, som har hevdet seg i sprint i starten av karrieren, men så ser vi at hun bare tar flere og flere steg også på distanse. Det minner om meg, medgir Bjørgen.

For Østberg er det åpenbart en stor fordel å ha verdens beste skiløper på laget, og dermed kunne ha henne som læremester i det daglige.

– Hun er en fantastisk person, både som menneske og utøver. Jeg kan spørre og lære av henne. Ingen spørsmål er dumme, og hun er også interessert i å lære av oss yngre, sier hun.

Østberg har for øvrig allerede et lite «forsprang» på Bjørgen. Gjøvik-løperen er nemlig tidenes mestvinnende løper på juniornivå, med syv gull og tre sølvmedaljer fra forskjellige juniorverdensmesterskap. De medaljene vant hun vel å merke både på korte og lengre distanser.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM i bryting
4-4-2 Eliteserien fotball: Sarpsborg 08 - Strømsgodset