Hopp til innhold

Nå vil «Bjørgen-kopien» kopiere Bjørgen

Ingvild Flugstad Østberg tar bare en kikk på Marit Bjørgen hvis hun lurer på om hun selv kan bli verdens beste skiløper. Duoen er døpt «team stutt og butt» på grunn av alle likhetene.

OS SOTJI 2014 WEB_SPORT

Litt stutte og butte er de visst, ifølge seg selv. Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg ser seg selv i hverandre, og Bjørgen mener lagvenninnen er en potensiell arvtaker til langrennstronen. Her jubler de for gull på sprintstafetten i OL.

Foto: MAJA SUSLIN / NTB Scanpix

Først av alt. Hva er «team stutt og butt»?

– Det er meg og Marit. Det startet da vi gikk teamsprinten i OL sammen, da ble det snakk om at vi er ganske like i kroppsfasongen. Vi har begge lang rygg og «stutte og butte» bein. Vi diskuterte en del på laget, og kom frem til at de fleste er ulike, bortsett fra meg og Marit. Og så ble det en slags greie, forteller Ingvild Flugstad Østberg.

ingvild

Ingvild Flugstad Østberg er allerede en av verdens beste sprintere, og vil bli en av verdens beste allroundløpere på sikt.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

«Team stutt og butt» er blitt gjenstand for en del humor blant langrennsdamene, men for Østberg er det også motivasjon til noe mer seriøst - nemlig det overordnede målet om å bli en av verdens beste allroundløpere.

I Bjørgens fotspor

Østberg har for lengst bevist at hun er i verdenstoppen i sprint, blant annet etter sølv på OL-sprinten og gull på sprintstafetten sammen med Bjørgen.

På distanserenn har 23-åringen derimot fortsatt til gode å prestere helt i toppen på seniornivå.

Da motiverer det å se tilbake på Marit Bjørgens karriereutvikling. I tillegg til de fysiske likhetene, startet også den 10 år eldre lagvenninnen karrieren med å være best i sprint.

Under VM i 2003 vant Bjørgen sitt første VM-gull, og det var i sprint. Resten av historien kjenner nok de fleste.

Bjørgen overtok sakte, men sikkert så å si hele herredømmet på kvinnesiden i langrenn. Det klarte hun ved trene målrettet for å få sin raske, muskuløse kropp til å bli stadig seigere og mer utholden.

Omtrent akkurat det samme prøver Østberg å gjøre nå.

– Alle likhetene gjør at jeg tenker at det bør være mulig for meg å klare det samme, fastslår Østberg.

Bjørgen ung

Marit Bjørgen startet i likhet med Østberg karrieren med å være best i sprint. Her er hun fotografert etter å ha tatt gull på VM-sprinten i 2003.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Derfor har hun bedt om å få vite hvordan Bjørgen trente da hun var på samme alder.

– Jeg har tenkt i flere år at det Marit har gjort bør kunne fungere for meg også. Jeg gjør ting på min egen måte i tillegg, men hører mye med henne hvordan hun har trent, sier Østberg.

– Marit har vært forbildet mitt lenge, mye fordi jeg har sett disse likhetene. Jeg håper jeg kan dra nytte av hennes erfaringer, legger hun til.

– Må være tålmodig

Bjørgen deler villig ut tips til Østberg, som hun ser på som en mulig arvtager til langrennstronen.

– Jeg har sagt til Ingvild at hun bare må være tålmodig og gjøre jobben som trengs. Når man har en mer muskuløs, rask kropp trenger man litt mer tid på å gjøre den utholdende nok. Jeg har erfart at man kan klare det, forteller hun.

– Hvilke likheter mellom deg og Ingvild ser du?

– Vi er helt klart like på mange områder, både som personer og det fysiske. Hun er en sterk og rask jente, som har hevdet seg i sprint i starten av karrieren, men så ser vi at hun bare tar flere og flere steg også på distanse. Det minner om meg, medgir Bjørgen.

For Østberg er det åpenbart en stor fordel å ha verdens beste skiløper på laget, og dermed kunne ha henne som læremester i det daglige.

– Hun er en fantastisk person, både som menneske og utøver. Jeg kan spørre og lære av henne. Ingen spørsmål er dumme, og hun er også interessert i å lære av oss yngre, sier hun.

Østberg har for øvrig allerede et lite «forsprang» på Bjørgen. Gjøvik-løperen er nemlig tidenes mestvinnende løper på juniornivå, med syv gull og tre sølvmedaljer fra forskjellige juniorverdensmesterskap. De medaljene vant hun vel å merke både på korte og lengre distanser.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal