«Alle» snakker om Barcelonas 16-åring: – Har aldri sett noen som ham

Lionel Messi er endelig tilbake fra skadeopphold, men i mellomtiden har det 16 år gamle stortalentet Ansu Fati tatt rekorder fra argentineren.

Ansu Fati

SUPERTALENT: 16 år gamle Ansu Fati, som setter rekorder på Barcelona.

Foto: Pau Barrena / AFP

Messi har fulgt Barcelonas kamper fra tribunen de siste ukene på grunn av en leggskade. I mellomtiden har det 16 år gamle stortalentet Ansu Fati skrevet seg inn i historiebøkene ved en rekke anledninger.

Med både Messi, Suarez og Ousmane Dembélé på skadelisten, har talentet fått sjansen – og briljert.

Fati ble klubbens yngste spiller siden 1941 da han seriedebuterte for klubben 25. august.

31. august ble han også tidenes yngste som har scoret for Barcelona i La Liga da han kom inn for Barca i 2. omgang i oppgjøret mot Osasuna.

To uker senere fortsatte 16-åringen å imponere da han scoret kampens første mål allerede etter to minutter i 5-2-seieren over Valencia på hjemmebane.

Ifølge statistikktjenesten Opta var 16-åringen tidenes yngste til å både score mål og ha målgivende pasning i en La Liga-kamp.

– Drømmen til enhver gutt på La Masia (Barcelonas juniorakademi) er å debutere på Camp Nou. Å få være på den arenaen sammen med verdens beste spillere var en uforglemmelig opplevelse, sier han, ifølge Talksport.

– Jeg kunne ikke tro at det var sant.

Ansu Fati

TIDENES YNGSTE MÅLSCORER: 31. august ble han den yngste som har scoret for Barcelona.

Foto: Ander Gillenea / AFP

Verdt 990 millioner

Hvem er så dette fenomenet?

Fati er opprinnelig fra Guinea-Bissau i Vest-Afrika, men familien flyttet etter hvert til Spania og Herrera, der faren bodde. Da var han seks år gammel.

– Alle snakket om det, men jeg ante ikke hvor god han var, forteller faren Bori Fati i et intervju, gjengitt av UEFA.com.

Og det var nettopp i Herrera han startet sin gryende fotballkarriere på spansk jord.

Etter et kort opphold i Sevilla har han imidlertid vært tilknyttet Barcelonas juniorakademi siden 2013 – før han altså fikk sjansen på A-laget i august.

Nå har han fornyet kontrakten med den katalanske klubben frem til 2022, som har satt utkjøpsklausulen på 16-åringen på hele 990 millioner kroner i håp om at de får beholde Fati. Hos Real Madrid er de fremdeles misfornøyd med at de tapte kampen om spissjuvelen.

Også det spanske og det portugisiske landslaget har kranglet om spilleren, men ifølge Marca.com har Fati bestemt seg for å spille på det spanske landslaget.

Siden 16-åringens far bor i Spania, og Guinea-Bissau er en tidligere portugisisk koloni, har han muligheten til å spille på disse landslagene.

– Han er juvelen

Men hvor god er han egentlig? Han er tross alt bare 16 år, og for noen uker siden var det svært få som hadde hørt om ham.

– Jeg har fulgt fotball i 50 år og jeg har aldri sett noen som ham. Han er ikke redd for noen, sier Fatis første trener, José Luis Pérez Mena til spanske AS.

Pérez Mena trente ham under oppholdet i Herrera.

Barcelonas tidligere keeper Victor Valdés er nå klubbens U19-trener. Han er ikke i tvil når det gjelder Fati.

– Han er juvelen på La Masia, forteller han,

Messi tilbake

Likevel, nå er Lionel Messi på vei tilbake. De siste rapportene tyder på at klubbens superstjerne er friskmeldt. Det samme er Luis Suarez.

Andy West, som følger spansk fotball for BBC, skriver at selv om Fati har fått en fantastisk start, er det lite trolig at 16-åringen allerede nå kan konkurrere med Messi, Suarez og Antoine Griezmann.

Barcelona-trener Ernesto Valverde presiserer at klubben må være tålmodige når det gjelder den unge spissen, men sier at 16-åringen har det lille ekstra – noe helt spesielt.

– Han er en spiss som er langt mer moden enn det alderen skulle tilsi. Han trener som om han spiller, forteller han.

16 år gamle Ansu Fati ble også Barcelonas yngste spiller i mesterligaen noen gang tirsdag. Kampen mot Borussia Dortmund forble imidlertid målløs. Messi erstattet Fati med en halvtime igjen å spille.

Siste nytt

 • Åpner for Johaug i sommer-OL

  Lørdag skal Therese Johaug i samløp med Karoline Bjerkeli Grøvdal forsøke seg på OL-kravet på 10.000 meter i et stevne på Bislett. Ifølge manager Jørn Ernst har Johaug ikke tatt stilling til om hun faktisk er interessert i å delta i Tokyo.

  Sportssjefen i friidrettforbundet, Erlend Slokvik, er imidlertid klar på at Johaug er ønsket i troppen om hun skulle klare kravet.

  – Vi kommer til å innstille alle som har tatt OL-kravet så lenge de er interessert i å satse mot Tokyo. Så er det opp til Olympiatoppen å vurderer hvem som får bli med. Men signalene er at at de vil ta ut alle som har klart kravet, ettersom kravene i friidrett nå er veldig høye, sier Slokvik til NRK.

  Grøvdal er allerede kvalifisert til OL på 3000 meter hinder og 5000 meter, og skal normalt ikke ha problemer med kravet på 31.25. Johaug må imidlertid forbedre sin personlige rekord med nesten 16 sekunder.

  Lørdagens løp sendes for øvrig på NRK1 fra kl. 12.50.

  icKMpmkgBlg
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Karrierens første pole for Hauger

  Dennis Hauger kjørte fortest av samtlige i Formel-3-kvalifiseringen i Spania fredag. Nordmannen var seks tusendeler raskere enn australieren Jack Doohan.

  Dermed starter Hauger fra første startposisjon i søndagens løp i Barcelona, samtidig som han starter som nummer tolv i lørdagens løp hvor resultatlisten fra stokkes om.

  18-åringen som er signert til Red Bull sitt akademi, gikk før årets sesong over til racinglaget Prema, som har vært blant de beste lagene i Formel-3 de siste sesongene. Og laget var fornøyd etter kvalifiseringen.

  – Velkommen til Prema min venn, velkommen til Prema, lød beskjeden på radioen etter at Hauger hadde sikret seg dagens beste tid.

  Norges beste bilsportutøvere
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Viking anker Berntsen-dommen

  Viking FK anker boten på 20.000 kroner klubben ble ilagt for håndteringen av saken som endte med at tidligere trener Bjarne Berntsen gikk av.

  – Dommen tar utgangspunkt i en situasjonsbeskrivelse som ikke stemmer med vår oppfatning. I tillegg mener vi at regelverket ikke er tydelig nok på hvilke handlinger som kan føre til sanksjoner, forklarer Viking FK-leder Rune Bertelsen til Aftenbladet.

  Det er to uker siden Doms- og sanksjonsutvalget i Norges Fotballforbund (NFF) ila Viking boten.

  Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal