Hopp til innhold

Anands venn og tidligere trener: – Det er vondt å se på

ZÜRICH (NRK.no): Magnus Carlsens trener var en av Vishwanathan Anands viktigste hjelpere i en årrekke. Han synes ikke det er gøy å se Anand så langt unna sitt beste.

Vishwanathan Anand og Peter Heine Nielsen

Vishwanathan Anand (t.v.) har slitt i sin første turnering etter VM-kampen mot Magnus Carlsen. Tidligere trener Peter Heine Nielsen sier det er naturlig at en 44-åring gjør flere feil.

Foto: Mads Nyborg Støstad/Nils Fredrik Røren / NRK

– Han spilte nærmest perfekt sjakk i 2007 og 2008. Han var ekstremt god. Men det er klart det ikke fungerer for øyeblikket, sier Peter Heine Nielsen til NRK.no.

Den høyreiste, sympatiske dansken er i Zürich som såkalt sekundant for Magnus Carlsen. Han kommer til å hjelpe sin norske venn med sjakk og alt annet fram til neste VM-match – minst.

– En skygge av seg selv

Men i årevis var stormesteren fra Holstebro sjakkhjelper for en helt annen sjakkstjerne: nemlig daværende verdensener Vishwanathan Anand.

Heine Nielsen hjalp inderen til fire VM-titler, og var en av hans mest fortrolige hjelpere.

– Han er på mange måter en skygge av seg selv. For en venn eller en fan er det selvfølgelig vondt å se på at det ikke fungerer som han er vant til. Men sånn er det jo i sport, sier Heine Nielsen.

Magnus Carlsen er gjenforent med sin mest betrodde sekundant, Peter Heine Nielsen. Men for Danmarks beste sjakkspiller har jobben som Carlsens hovedtrener blitt noe ganske annet enn det han så for seg. Reporter/foto/redigerer: Nils Fredrik Røren.

VIDEO: Se NRKs reportasje om trener Peter Heine Nielsen, hvor han blant annet spiller basket med Magnus Carlsen.

Mener Anand kunne tatt Carlsen på sitt beste

Stormesteren er fortsatt imponert over hvor fantastisk den indiske folkehelten var på sitt beste.

Trolig er han den personen i verden med best forutsetning for å uttale seg om styrkeforholdet mellom Anand og Carlsen.

Og dansken mener 44-åringen kunne blitt en skikkelig utfordring for Carlsen om han hadde kommet tilbake på nivået fra 2007 og 2008.

– Selv sånn som Magnus spiller nå, er det vanskelig å si hvem som hadde vunnet om Anand spilte som han gjorde på sitt beste. Du tar feil om du tror at Anand ikke er en suksesshistorie. Da han startet, var det vel knapt 100 registrerte spillere i India. Nå spiller en million skolebarn sjakk. Det skyldes primært Anand, sier sekundanten.

Ikke unaturlig å bli svakere med alderen

– Hvorfor er han så langt unna toppnivået nå?

– Han er 44 år. I andre idrettsgrener ville han gitt seg for lengst. Han er fortsatt en fantastisk spiller, men det kommer for mange feil. Om det er fordi han er gammel eller fordi de andre har vendt seg til stilen hans, det er vanskelig å si. Men tiden arbeider ikke for Anand.

Inderen var verdensmester helt til november i fjor, da han ikke greide å vinne et eneste parti mot Magnus Carlsen under VM-kampen på hjemmebane i Chennai.

– Det kan ha litt med alder å gjøre, og litt med motstanderen å gjøre. Men det er klart at Anand har vunnet alt over en lang periode, så da er det vanskelig å finne motivasjonen, sier Peter Heine Nielsen.

Peter Heine Nielsen

Slik ser det ut når Peter Heine Nielsen sitter i Zürich og analyserer partiene til Magnus Carlsen.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Anand: – Tankene har kvernet

«Tigeren fra Madras» har slitt i innledningen av sin første turnering etter VM.

Han har under halvparten så mange poeng som Magnus Carlsen før partiet mot nordmannen på mandag.

44-åringen fikk et stort løft med seier mot Boris Gelfand i søndagens parti.

NRK.no forsøkte å få Anand i tale etter partiet, men den elegante inderen takket høflig nei til å bli intervjuet.

Før turneringen fikk imidlertid NRK.nos utsendte noen få minutter med en av sjakkens store gentlemen.

– Det har kvernet mange tanker i hodet mitt de siste månedene, så vi får se hvordan det går. Jeg har ikke spilt på lenge, så vi får se, sa Anand rolig.

– Hva har du tenkt på?

– Det har handlet om å komme seg forbi alt, og å bestemme hvor jeg skal gå videre etter VM. Jeg har også tatt helt fri og gjort helt normale ting, som å hente sønnen min på skolen. Det har vært veldig fint, sier Anand.

Ville ikke bryte fortroligheten under VM

Peter Heine Nielsen var ikke med til VM i India fordi han havnet i en habilitetskonflikt mellom de to spillerne.

Det kom ikke på tale å bryte fortroligheten med inderen for å hjelpe Carlsen.

– Anand er en av mine beste venner, og jeg har arbeidet med ham i ti år. Sjakk er forskjellig fra annen idrett – hvis man tar med seg alle idéene til motparten, nærmer det seg spionasje. Jeg er fortrolig med Magnus nå, og jeg har vært fortrolig med Anand før. Etter min oppfatning skal man ikke svikte folks fortrolighet på den måten, sier Peter Heine Nielsen.

Sportsnyheter

Thomas Bach Sebastian Coe

Lordens olympiske dilemma

Han har gjort alt i sin makt for å hindre Russland i å delta i internasjonal sport. Nå kan det knuse hans drøm om å bli idrettens mektigste leder.

RBK-LSK

Kastet fiskekaker på banen: – Helt uakseptabelt

VAR-protestene i eliteseriekampen mellom Rosenborg og Lillestrøm på Lerkendal sendte spillerne i garderoben flere ganger. Til slutt valgte dommeren å avlyse kampen.

Josefine Tomine Eriksen og Henriette Jæger

Norges ukjente «stafettrakett» var nær ved å gi opp: – Skulle spurt om hjelp mye tidligere

Hun var yngst av alle, men tok likevel medalje i junior-EM. Veien derfra til OL-debut skulle imidlertid bli lang for Josefine Tomine Eriksen (23).

Siste nytt

 • Gregersen-dobbel i MLS – stanget Atlanta til seier

  Stian Gregersen headet inn to hjørnespark og ble den store helten da Atlanta United snudde til 2-1-seier over Columbus Crew i MLS søndag.

  United lå under ved pause foran 42.601 tilskuere på hjemmebane, men Gregersen rettet opp det ved å knuse gjesteforsvarerne i lufta på to hjørnespark fra Saba Lobjanidze i det 60. og det 77. minutt.

  Begge ganger løp han inn, tårnet over to motspillere og stanget ballen utagbart i nettet fra kort hold. Det var Gregersens to første mål for Atlanta United.

  – Det var lagscoringer. Servene fra Saba var fantastiske, og Jay (Fortune) sto for flotte sperrer slik at jeg kunne løpe meg fri og score. Vi hadde planlagt det slik, sa Gregersen.

  Han ble etter kampen uttatt på rundens lag i MLS. (NTB)

  MLS Toronto Atlanta Soccer
  Foto: Danny Karnik / AP
 • Bodø/Glimt kan få polsk motstand i mesterliga-kvalifiseringen

  Bodø/Glimt skal opp mot polske Jagiellonia Bialystok eller Panevezys fra Litauen i neste runde hvis laget unngår fiasko mot RFS i jakten på mesterligaspill.

  Det ble klart da trekningen av kvalifiseringens 3. runde ble gjort mandag.

  Glimt var seedet i sin pulje og kunne ikke trekke potensielt tøffe motstandere som greske PAOK og Ferencváros fra Ungarn.

  Nordlendingene er klare favoritter når europasommeren starter mot RFS. Den første kampen spilles på Aspmyra torsdag, mens returen går i Latvia en uke senere.

  Dobbeltmøtet med Jagiellonia Bialystok eller Panevezys er lagt til 6./7. og 13. august. Skulle det bli sammenlagtseier også der, vil Glimt være én siste runde unna plass i den gjeveste europacupen.

  Eliteserien i fotball 2024: Bodø/Glimt-Odd (3-1)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Vingegaard står over Vueltaen: – Tror aldri jeg har vært så sliten

  Jonas Vingegaard føler seg tom etter en knalltøff Tour de France og dropper å sykle Vuelta a España.

  I fjor ble dansken nummer to i det spanske Grand Tour-rittet. Han ble kun slått av lagkamerat Sepp Kuss.

  – Dessverre stiller jeg ikke til start i Vuelta a España. Jeg har andre prioriteringer i år, men jeg kommer sikkert til å stille der igjen i framtiden, sier Vingegaard til Eurosport, ifølge Reuters.

  Tour de France har vært en prøvelse for Vingegaard, som i april pådro seg flere ribbeinsbrudd, punktert lunge og betennelse i lungevevet etter å ha veltet stygt i Baskerland rundt.

  Vingegaard var ikke i nærheten av å hamle opp med Tadej Pogacar sammenlagt i Tour de France, men sikret likevel 2.-plass totalt og fikk også med seg en emosjonell etappeseier på rittets 11. etappe.

  Rittet har kostet mange krefter, forteller dansken.

  – Jeg er sliten. Jeg tror aldri at jeg har vært så sliten etter et Grand Tour-ritt før. For å være ærlig er jeg utslitt, sier Vingegaard, som forteller at han vil forsøke å vinne Tour de France igjen neste år.

  Vingegaard vant touren både i 2022 og 2023 foran Pogacar. Sloveneren vant derimot rittet sammenlagt både i 2020 og 2021, i tillegg til seieren i årets tour.

  Vuelta a España starter 17. august og varer til 8. september.

  (NTB)

  oWhE5-p_DQk
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal