Anands venn og tidligere trener: – Det er vondt å se på

ZÜRICH (NRK.no): Magnus Carlsens trener var en av Vishwanathan Anands viktigste hjelpere i en årrekke. Han synes ikke det er gøy å se Anand så langt unna sitt beste.

Vishwanathan Anand og Peter Heine Nielsen

Vishwanathan Anand (t.v.) har slitt i sin første turnering etter VM-kampen mot Magnus Carlsen. Tidligere trener Peter Heine Nielsen sier det er naturlig at en 44-åring gjør flere feil.

Foto: Mads Nyborg Støstad/Nils Fredrik Røren / NRK

– Han spilte nærmest perfekt sjakk i 2007 og 2008. Han var ekstremt god. Men det er klart det ikke fungerer for øyeblikket, sier Peter Heine Nielsen til NRK.no.

Den høyreiste, sympatiske dansken er i Zürich som såkalt sekundant for Magnus Carlsen. Han kommer til å hjelpe sin norske venn med sjakk og alt annet fram til neste VM-match – minst.

– En skygge av seg selv

Men i årevis var stormesteren fra Holstebro sjakkhjelper for en helt annen sjakkstjerne: nemlig daværende verdensener Vishwanathan Anand.

Heine Nielsen hjalp inderen til fire VM-titler, og var en av hans mest fortrolige hjelpere.

– Han er på mange måter en skygge av seg selv. For en venn eller en fan er det selvfølgelig vondt å se på at det ikke fungerer som han er vant til. Men sånn er det jo i sport, sier Heine Nielsen.

Magnus Carlsen er gjenforent med sin mest betrodde sekundant, Peter Heine Nielsen. Men for Danmarks beste sjakkspiller har jobben som Carlsens hovedtrener blitt noe ganske annet enn det han så for seg. Reporter/foto/redigerer: Nils Fredrik Røren.

VIDEO: Se NRKs reportasje om trener Peter Heine Nielsen, hvor han blant annet spiller basket med Magnus Carlsen.

Mener Anand kunne tatt Carlsen på sitt beste

Stormesteren er fortsatt imponert over hvor fantastisk den indiske folkehelten var på sitt beste.

Trolig er han den personen i verden med best forutsetning for å uttale seg om styrkeforholdet mellom Anand og Carlsen.

Og dansken mener 44-åringen kunne blitt en skikkelig utfordring for Carlsen om han hadde kommet tilbake på nivået fra 2007 og 2008.

– Selv sånn som Magnus spiller nå, er det vanskelig å si hvem som hadde vunnet om Anand spilte som han gjorde på sitt beste. Du tar feil om du tror at Anand ikke er en suksesshistorie. Da han startet, var det vel knapt 100 registrerte spillere i India. Nå spiller en million skolebarn sjakk. Det skyldes primært Anand, sier sekundanten.

Ikke unaturlig å bli svakere med alderen

– Hvorfor er han så langt unna toppnivået nå?

– Han er 44 år. I andre idrettsgrener ville han gitt seg for lengst. Han er fortsatt en fantastisk spiller, men det kommer for mange feil. Om det er fordi han er gammel eller fordi de andre har vendt seg til stilen hans, det er vanskelig å si. Men tiden arbeider ikke for Anand.

Inderen var verdensmester helt til november i fjor, da han ikke greide å vinne et eneste parti mot Magnus Carlsen under VM-kampen på hjemmebane i Chennai.

– Det kan ha litt med alder å gjøre, og litt med motstanderen å gjøre. Men det er klart at Anand har vunnet alt over en lang periode, så da er det vanskelig å finne motivasjonen, sier Peter Heine Nielsen.

Peter Heine Nielsen

Slik ser det ut når Peter Heine Nielsen sitter i Zürich og analyserer partiene til Magnus Carlsen.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Anand: – Tankene har kvernet

«Tigeren fra Madras» har slitt i innledningen av sin første turnering etter VM.

Han har under halvparten så mange poeng som Magnus Carlsen før partiet mot nordmannen på mandag.

44-åringen fikk et stort løft med seier mot Boris Gelfand i søndagens parti.

NRK.no forsøkte å få Anand i tale etter partiet, men den elegante inderen takket høflig nei til å bli intervjuet.

Før turneringen fikk imidlertid NRK.nos utsendte noen få minutter med en av sjakkens store gentlemen.

– Det har kvernet mange tanker i hodet mitt de siste månedene, så vi får se hvordan det går. Jeg har ikke spilt på lenge, så vi får se, sa Anand rolig.

– Hva har du tenkt på?

– Det har handlet om å komme seg forbi alt, og å bestemme hvor jeg skal gå videre etter VM. Jeg har også tatt helt fri og gjort helt normale ting, som å hente sønnen min på skolen. Det har vært veldig fint, sier Anand.

Ville ikke bryte fortroligheten under VM

Peter Heine Nielsen var ikke med til VM i India fordi han havnet i en habilitetskonflikt mellom de to spillerne.

Det kom ikke på tale å bryte fortroligheten med inderen for å hjelpe Carlsen.

– Anand er en av mine beste venner, og jeg har arbeidet med ham i ti år. Sjakk er forskjellig fra annen idrett – hvis man tar med seg alle idéene til motparten, nærmer det seg spionasje. Jeg er fortrolig med Magnus nå, og jeg har vært fortrolig med Anand før. Etter min oppfatning skal man ikke svikte folks fortrolighet på den måten, sier Peter Heine Nielsen.

Siste nytt

 • Verdensrekord i svømme-VM

  Britiske Adam Peaty ble første mann under 57 sekunder på 100 m bryst søndag. Han noterte 56,88 under i semifinalen under første dag av svømme-VM.

  Tiden var over to tidels sekund foran hans egen verdensrekord.

  South Korea Swimming Worlds
  Foto: Mark Schiefelbein / AP
 • Utslått på 400 meter i VM

  Henrik Christiansen startet svømme-VM med 400 meter fri natt til søndag, men det gikk ikke helt som ønsket i bassenget i Sør-Korea. Nordmannen ble bare nummer seks i det femte heatet, og med den 10. beste tiden tok han seg ikke til finalen. Tiden var 3.46,99.

  – Det var kjedelig. Jeg ville svømme mye fortere og det kjentes ikke bra. Under løpet kjente jeg at det ikke var noe superløp, og det er seks tideler over pers. De tidelene trengte jeg for finale. Det er veldig surt, sier han til SVT.

  Christiansen svømmer også 800m fri og 1500m fri i VM. Heller ikke Tomoe Hvas tok seg til finalen på 50 meter butterfly i natt.

  Henrik Christiansen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Ingebrigtsen VM-klar etter «pers»

  Henrik Ingebrigtsen satte personlig rekord på 5000 meter med 13:15.38 under et stevne i Heusden i Belgia lørdag. Han forbedret sin egen rekord fra 13:16.97.

  Tiden er over 13 sekunder bak lillebror Jakobs norske rekord, som ble satt i London lørdag.

  Henrik Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal