Hopp til innhold

– Det vil skade sporten, det tror jeg helt ærlig

Presidenten i det internasjonale skiforbundet (FIS) er urolig for skisportens fremtid om den norske gullfesten fortsetter.

Marit Bjørgen og Therese Johaug

Marit Bjørgen og Therese Johaug. Bjørgen tok fire av Norges åtte gull i VM.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Stafettlaget

Gullgutter: Norges stafettlag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
Gian Franco Kasper.

Bekymret: FIS-president Gian Franco Kasper.

Foto: Pierre Teyssot / Afp

– Noen ganger hadde jeg følelsen av at det var et norgesmesterskap, og ikke et verdensmesterskap, sier FIS-president Gian Franco Kasper om mesterskapet i Val di Fiemme.

I VM ble Norge den suverent beste nasjonen med hele 19 medaljer, åtte av disse var gullmedaljer. Norge var bare én sølvmedalje unna å kopiere medaljefangsten fra hjemmebane-VM for to år siden.

Marit Bjørgen ble VM-dronning med fire gull, mens Petter Northug tok to gull i ski-VM.

De andre landene må komme etter

Men i fremtiden kan den norske suksessen bli et problem, sier Gian Franco Kasper.

– Ja, det vil skade sporten, det tror jeg helt ærlig, hvis Norge fortsetter dominansen og de andre nasjonene ikke blir mer konkurransedyktige, sier han.

FIS-presidenten frykter at den internasjonale interessen vil minke.

– Det kan skje hvis det kun er en nasjon som dominerer idretten. Men jeg legger ikke skylden på Norge, understreker han:

– Norge har gjort en god jobb, og nå er det opp til de andre landene å komme opp på samme nivå som dere til neste VM, påpeker han.

Vil samarbeide med konkurrentene

Allerede under årets VM uttrykte tilskuere fra andre nasjoner at ski-VM ble kjedelig å se på med så stor norsk dominans.

Nå ønsker Norges skipresident Erik Røste å samarbeide med andre nasjoner for å heve kompetansen blant Norges konkurrenter.

– Vi må sette oss ned etter at sesongen er ferdig, og se hvordan vi kan bidra i det internasjonale fellesskapet, sier han til NRK.

– Som en stor skinasjon har vi et ansvar i forhold til det.

Siste nytt

 • Lewandowski og co spilleklare for Barcelona

  Flere av Barcelonas nysigneringer er klarert for seriestarten. Det gjelder også Robert Lewandowski som fikk ja fredag kveld.

  Den gjeldstyngede klubben jobbet hardt med å få registrert Lewandowski og andre nysigneringer i Barcelona-troppen foran den første seriekampen mot Rayo Vallecano lørdag kveld. Saken er stort sett løst melder spanske medier, blant annet avisen AS.

  Barcelona har gjennom sommeren solgt viktige deler av sine framtidige inntektskilder, der iblant TV-rettigheter, for å oppfylle de økonomiske retningslinjene spanske klubber er forpliktet til å følge.

  Fredag opplyste Barcelona at klubben har solgt ytterligere 24,5 prosent av produksjonsselskapet «Barca Studios» til Orpheus Media for 980 millioner kroner.

  De midlene kan være det siste som skal til for å få registrert spillerne som er hentet i sommervinduet. I hvert fall er håpet at noen av spillerne skal kunne bli registrert. (NTB)

  Spain Soccer Gamper Trophy
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Ruud til ATP-semifinale

  Casper Ruud spilte hjemmehåpet Felix Auger-Aliassime av banen i kvartfinalen i ATP-turneringen i tennis i Canada. Nordmannen vant 2-0 i sett.

  Det betyr at det venter semifinale mot Hubert Hurkacz (Polen) lørdag. Hurkacz slo australske Kyrgios 2-1 i sett i sin kvartfinale. Det siste gikk fort unna og endte med 6-1.

  Ruud vant sitt førstesett med samme sifrer, og det tok ikke lang tid. Auger-Aliassime var helt uten sjanse i åpningen av kampen på centercourten.

  Ruud holdt så sitt første servegame i andre sett og gikk opp til 1-0. Så brøt Ruud canadierens serve og sikret seg 2-0 før det etter ytterligere et par minutter sto 3-0 i norsk favør. Settet endte 6-2.

  Hurkacz er seedet som åttendemann mens Ruud ligger fire hakk høyere i Masters 1000-turneringen i Montreal. (NTB)

  National Bank Open Montréal - Day 7
  Foto: Minas Panagiotakis / AFP
 • Glimt vann 4-1: - Ein svært sterk prestasjon

  Bodø/Glimt var klart mest effektiv og vann 4-1 i Sarpsborg fredag. Hugo Vetlesen og Amahl Pellegrino scora før pause.

  Lars-Jørgen Salvesen scora sitt første etter overgangen til Glimt, før Tobias Heintz reduserte. Pellegrino scora Glimts fjerde etter ein gigatappe i Sarpsborgs forsvar like før slutt.

  Pellegrino scora sitt seriemål nummer 16 og 17, og er suveren toppscorar.

  Glimt klatra til andreplass på tabellen etter sin sjette strake siger.

  - Vi er på veg tilbake. Denne kampen var tung for oss. Vi må i kjellaren, kanskje heilt i blindkjellaren for å hente det som skal til i dag, sa Glimt-trenar Kjetil Knutsen til Discovery.

  - Dette var ein svært sterk prestasjon av oss. Dette Sarpsborg-laget er ikkje enkelt å spele mot.

  Han skal leie laget sitt til den utruleg viktige meisterliga-kvalifiseringskampen mot Dinamo Zagreb i neste veke. Der gler Knutsen seg over å ha forsterka spelargruppa.

  - Vi har fått sterkre konkurranse på fleire plassar. Vi kan starte med Lars-Jørgen (Salvesen), og ha Runar (Espejord) i bakhånd, seier Knutsen.

  Lars-Jørgen Salvesen
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste