NRK Meny
Normal

Knallharde VM-løyper er gull for Norge

NOVE MESTO (NRK.no): Ifølge flere av de norske skiskytterne er VM-løypene i Nove Mesto blant de hardeste i hele verdenscupen.

Liv Grete Poirée og Halvard Hanevold tester VM løypa til kvelden mixed stafett.
Foto/reporter: Anders Rove Berentsen

VIDEO: Se Liv Grete Skjelbreid Poirée og Halvard Hanevold teste VM-løypene som skal gås på torsdagens mix-stafett. Foto/redigering: NILS FREDRIK RØREN

– Løypene er knallharde, men det tror jeg passer nordmennene bra. Jeg vet i hvert fall at det er en fordel for meg, sier Emil Hegle Svendsen til NRK.no.

Under fjorårets prøve-VM, som gikk i de samme harde løypene, vant han sprinten og ble nummer to på 20-kilometeren. I Oberhof, som han karakteriserer som «den andre harde løypa i verdenscupen», går han også som regel også veldig bra.

Dessuten har Emil Hegle Svendsen ofte vært den raskeste i sporet denne sesongen.

Emil Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendse har trent i VM-løypene i fire dager. Torsdag starter mesterskapet med mix-stafett.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Riktignok har ikke avstanden ned til de nest beste langrennsløperne vært på mer enn noen få sekunder, men også dette kan fort bli annerledes i de dype tsjekkiske skoger, skal vi tro Tarjei Bø.

– Det er så harde løyper at det er mulig gå fra, det kan fort skille litt her, sier han og støtter lagkameratens spådom om norsk suksess:

– I tøffe løyper er vi ofte gode.

Hanevold: – Definitivt en fordel

NRKs skiskytterekspert Halvard Hanevold har testet VM-løypene. Han er ikke i tvil:

– Løypene er defintivt en fordel for nordmennene som er sterke på ski. Herreløypa passer for eksempel Emil perfekt.

OL-vinneren fra 1998 tror også at de tøffe bakkene vil gi utslag på standplass.

– For mange kan det fort bli vanskelig å skyte her, sier han og tenker blant annet på melkesyren som mange løpere vil samle opp underveis.

Værskifte

Da løperne ankom VM-byen søndag var det mildvær og våt og trå snø. Fire dager senere, på mesterskapets første konkurransedag, er det blitt fem grader kaldere og løypene har blitt faste. Også dét en fordel for Norge, ifølge Tora Berger.

– Det er finest å gå på ski når det er fast, sier VM-dronningen med fire gull fra i fjor.

Forskjellige løyper

Løperne skal gå forskjellige løyper avhengig av konkurranse. Det er først og fremst på de sløyfene som er over to kilometer det blir tøft.

Herrene går disse sløyfene på samtlige konkurranser, mens kvinnene gjør det på alle individuelle øvelser. Bare på de to stafettene går kvinnene en enklere løype.

Siste nytt

 • Nytt nederlag for Zuccarello

  Drømmen om NHL-sluttspill henger i en enda tynnere tråd for New Yorks Rangers og Mats Zuccarello etter nok et tap. Det endte 3-4 mot Philadelphia Flyers. Det er ti poeng opp til New Jersey Devils, som har den siste «wild card»-plassen.

  Video Zucca spent foran ny sesong
  Foto: Nyhetsspiller
 • Ringerike rykker opp

  Drømmen om eliteserien brast for Arctic Eagles som ble knust av Ringrike i kveldens kvalifiseringskamp. Nordlendingene måtte ha minimum uavgjort, men Ringerike vant hele 7-2 og tar steget opp til øverste nivå neste sesong.

  Ishockey: Kvalifisering til Get-ligaen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Graham Hansen briljerte

  Caroline Graham Hansen storspilte da Wolfsburg knuste Slavia Praha i mesterligaens kvartfinale. 23-åringen leverte både scoring og målgivende pasning i 5-0-seieren. Dermed har det tyske storlaget et meget bra utgangspunkt før returoppgjøret i Tjekkia.

  FBL-C1-WOMEN-PARIS-WOLFSBURG
  Foto: FRANCK FIFE / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint Super-G kvinner
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NM alpint: Super-G, kvinner og menn
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
V-cupfinale skiskyting: Sprint kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale hopp: Skiflyging