NRK Meny
Normal

– Han er den mest komplette sjåføren gjennom tidene

Henning Solberg tror spenningen og interessen kanskje kan komme tilbake til rallysporten nå som suverene Sebastien Loeb skifter beite.

Sebastien Loeb

Sebastien Loeb har vært knusende suveren i Rally-VM det siste tiåret. - Han har vært tidenes beste, sier Henning Solberg om franskmannen som nå skifter beite

Foto: SEBASTIEN BOZON / Afp

Henning Solberg

Henning Solberg mener Sebastien Loeb er den beste bilsportsjåføren gjennom tidene

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

– Loeb er etter min mening den mest komplette billøpssjåføren gjennom tidene. Han har kjørt smart – kanskje ikke vært raskest i alle disse årene, men han har vært smart. Han har også hatt et godt team bak seg, og det han har gjort er absolutt helt fantastisk, sier Henning Solberg til NRK.

Loeb avsluttet sin lange og innholdsrike karriere i rally-VM søndag. Riktignok ikke på best mulig måte: Han krasjet og kjørte ut på siste dag av Rally Frankrike.

Men han har dominert rallysporten som ingen annen det siste tiåret. Fra 2004 til 2012 tok han ni strake VM-titler. I år har han trappet sterkt ned og kjørt bare fire rally.

– Har ikke gitt av seg selv

– Jeg tror nok rally-VM de siste årene ble litt kjedelig fordi Loeb var så overlegen. Jeg tror nok det kommer nye som vil kjøre like fort og gjøre en like bra jobb.

– Jeg tror også at det kommer til å bli profiler som sprer litt mer glede rundt sporten enn det han har gjort. Han har nærmest vært en maskin, men har ikke gitt så mye mer. Han er ikke samme typen som for eksempel Valentino Rossi i GP motorsykkel som gir mye av seg selv. Det har ikke Loeb gjort. Men han har vært best i alle år, sier Henning Solberg.

Fra neste år skal han på heltid kjøre World Touring Car Championship – det vil si å svitsje fra landevei til bane. Målet er å ta VM-titler i to ulike motorsportgreiner.

Vil vinne VM i to grener

– Jeg vet at mange regner med at jeg skal vinne WTCC fordi jeg har hatt så stor suksess i rally. Men på toppnivå er det ikke så enkelt å svitsje til en annen idrett og få suksess umiddelbart, sier Loeb til nettsiden til Det internasjonale motorsportforbundet.

Han viser til finske Kimo Raikkönen – den suksessrike formel 1-føreren som begynte med rally, og som ikke fikk det til.

– Det blir uhyre vanskelig å være på topp fra begynnelsen. Jeg vet ikke hvor mye det vil kreve å gå til topps, men jeg skal gjøre mitt beste, sier Loeb.

– Stabilt team er hovedgrunnen

Petter Solberg har mange godord om franskmannen, som tok VM-tittelen fra ham i 2004 og beholdt den siden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Petter Solberg jubler i Tyskland

– Sebastien Loebs gode og stabile team er hovedgrunnen til at han ble så suveren, mener Petter Solberg

Foto: Jørgen Steinli / NTB scanpix

– Han har vært veldig stabil og hatt et svært godt team rundt seg. Det er hovedgrunnen til at han har dominert som han har gjort, sier Petter Solberg om Sebastien Loeb.

– Han har et godt og stabilt team ved siden av seg, og han er svært godt trent. Jeg tror hele greia handler nettopp om at han har hatt det samme teamet, som har gjort ham veldig god, sier Solberg til NRK.

– Er det det som har gjort ham så mye bedre enn alle andre i disse årene?

– Ja, og at han har testet bilene sine grundig. Filosofien på bilene hans har også vært den samme i disse årene, og han har vært udiskutabelt nummer én i teamet. I tillegg er han jo et supertalent. Det er egentlig hele pakka, sier Solberg, selv verdensmester i rally i 2003.

Flere profiler på vei

– Hvordan kommer Rally-VM til å bli uten en slik suveren frontfigur?

– Vi har jo Sebastien Ogier, som vant i helga og som kommer til å bli verdensmester. Han er jo i en klasse for seg selv nå. Thierry Neuville har jo også kommet sterkt i det siste, så det er mange profiler likevel. Det er som i alle andre idretter, det kommer nye stjerner.

– Kan Ogier bli like suveren som Loeb?

– Hvis det kommer flere fabrikkteam, slik det var før, blir konkurransen mye tøffere. I de siste årene har det vært heller få, og med bare én toppsjåfør i hvert team. Jeg tviler på at Ogier kommer til å vinne i ni år, sier Petter Solberg.

Fra neste år skal Sebastien Loeb kjøre baneløpskonkurransen WTCC. Henning Solberg tror franskmannen kan gjøre det godt der også.

– Han kjører fort uansett hvilken bil det er snakk om. Det blir selvfølgelig annerledes å konkurrere med andre. Jeg tror han blir farlig der også, i alle fall etter litt testing og kjøring, sier Henning Solberg.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Motbakkeløp og 15 km jaktstart i Trondheim
Toppidrettsveka: Motbakkeløp