NRK Meny
Normal

– Dette er grunnen til at proffboksing er forbudt

Gunn Karin Gjul (Ap) mener den stygge hodeskaden til svenske Frida Wallberg viser hvorfor proffboksing bør være forbudt i Norge. – Det blir for lettvint, svarer Frp.

Frida Wallberg

Svenske Frida Wallberg ble alvorlig skadet under en boksekamp i Sverige fredag kveld. Her ligger hun utslått i ringen.

Foto: MAJA SUSLIN/ SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Gunn Karin Gjul

Gunn Karin jul i familie- og kulturkomitéen sier at helseskader er hovedårsaken til at proffboksing er forbudt i Norge.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Det er nettopp slike hendelser som viser at proffboksing er helseskadelig, sier Gunn Karin Gjul, leder av familie- og kulturkomitéen på Stortinget.

Gjul har flere ganger argumentert for å beholde det norske forbudet mot proffboksing.

Fredag kveld kom ulykken som hun for all del vil unngå i Norge.

Svenske Frida Wallberg ble slått i bakken to ganger av Diana Prazak, og lørdag formiddag ligger hun fortsatt i respirator. 30-åringen ble operert for hjerneblødning i natt.

– Dette er hovedårsaken til at vi har et forbud mot proffboksing i Norge. Det kan få akutte konsekvenser, men også veldig alvorlige langsiktige konskvenser, fordi man tillater slag mot hodet og knockout er en del av spillet, sier Gjul til NRK.no.

Frykter varige skader

Det er uklart hvor alvorlig situasjonen er for den svenske bokseren, som har vært på toppen av Cecilia Brækhus' liste over ønskemotstandere.

– Det spørs hvor blødningen sitter, og hvor stor eller liten blødning det er. Men det er alvorlig, så mye kan jeg si, sier idrettslege og tidligere bokser Sanna Neselius til Aftonbladet.

Flere boksere har måttet legge opp etter hjerneblødninger, blant annet svenske Armand Krajnc, ifølge den svenske avisa. Det varierer hvor store konsekvenser hjerneblødninger får for boksernes liv etter karrieren.

Frida Wallberg og Wally Munteanu

Frida Wallberg og manager Wally Munteanu.

Foto: Power-boxing.com

– Noen henter seg raskt inn igjen og klarer seg helt uten varige mén. Også finnes det eksempler på personer det har gått riktig ille for, sier Neselius, uten å utdype ytterligere.

– Jeg håper av hele mitt hjerte at Frida henter seg inn og kommer tilbake til det normale livet, sier Frida Wallbergs manager Wally Munteanu til Expressen.

Ingen hjelm

Norge er et av de få landene som har forbud mot proffboksing. Proffboksingen skiller seg fra amatørboksingen blant annet ved at utøverne ikke bruker hjelm.

Gunn Karin Gjul er glad kampen ikke gikk i Norge, men i Sverige, hvor proffboksing er tillatt.

– Hvis dette hadde skjedd i Norge, hadde vi som politikere blitt bebreidet for det, fortsetter hun.

Frp: – Det blir for lettvint

Øyvind Korsberg (Frp)

Øyvind Korsberg vil åpne for proffboksing i Norge. – Skader skjer både innenfor proffboksing og idrett generelt, sier Korsberg.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Øyvind Korsberg i Fremskrittspartiet har vært en av de mest markante motstanderne av forbudet mot proffboksing. Han mener Gunn Karin Gjul overforenkler når hun bruker Wallbergs skade som eksempel på hvorfor proffboksing bør være forbudt.

– Vi vet jo at det forekommer skader innenfor både proffboksing og idrett generelt, og noen ganger er det dessverre alvorlige skader. Men jeg vil ikke ha en generell mening i en sak uten å ha sett en medisinsk uttalelse. Det synes jeg blir for lettvint av politiske motstandere av proffboksing, sier Korspberg til NRK.no.

– Jeg synes ikke det er riktig å bruke et så ferskt eksempel som argumentasjon. Før man kan trekke en konklusjon, må man avvente en rapport om hva som skjedde i ringen, fortsetter han.

Frp-politikeren mener det hviler et stort ansvar på kamplederen. Korsberg forteller at Frp er opptatt av å jobbe med regelverket i proffboksingen for å gjøre sporten trygg.

– Vi er tilhengere av proffboksing, men vi har også sagt at det skal skje innenfor strenge og forsvarlige rammer. Hvis man skulle forby alle idretter med skader, ville man aller først forby alpint og hestesport, for det er der du har flest store skader, sier Korsberg.

Frida Wallberg

Frida Wallberg og Diana Prazak underveis i fredagens kamp.

Foto: MAJA SUSLIN / Afp

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM Bryting