– Gjør ikke dette for å henge ut norsk idrett

Mads Drange hevder han retter mistanke mot doping hos norske utøvere for å vise at ikke en gang Norge har et godt nok system for å ta juksemakerne. – Tenk hvordan det er i resten av verden da, sier den tidligere dopingjegeren.

Drange om norsk doping

SE VIDEO: Mads Drange jobbet som dopingjeger i Antidoping Norge i seks år og hevder han i 2007 fant blodverdier hos norske utøvere som kunne tyde på bloddoping. Torsdag morgen gjestet han NRK Morgennytt. Se innslaget her.

– Det gjelder ikke flertallet, men et mindretall av utøvere, sier tidligere dopingjeger Mads Drange.

Torsdag morgen snakket han om sin nye bok «Den store dopingbløffen» i NRK Morgennytt der han hevder å ha sett blodverdier hos norske utøvere som kan tyde på bloddoping.

Blodverdiene stammer fra 2001 og fremover, men Drange skriver at enkelte av utøverne fortsatt er aktive. Han vil imidlertid ikke navngi utøverne. Heller ikke røpe hvilke idretter det er snakk om.

Det har fått flere langrennsløpere, blant annet Marit Bjørgen og Eldar Rønning, til å reagere.

– Jeg synes det er litt spesielt å henge ut en hel idrettsnasjon i ei bok der han ikke nevner navn, men sier at noen norske idrettsutøvere mest sannsynlig er dopet, sa Eldar Rønning til NRK onsdag.

bok

Slik ser den mye omtalte boken «Den store dopingbløffen» ut.

Foto: Anders Rove Bentsen

I intervjuet med NRK torsdag morgen hevdet Drange hardnakket at han ikke er ute etter å ta norske utøvere, verken de som har lagt opp eller de som er aktive i dag.

Nekter å navngi utøvere

Drange begrunner anonymiseringen slik:

– Jeg tok ikke dette (med for å henge ut norsk idrett, men for å si at man har et system som ikke fungerer. Når det er såpass lett å slippe unna i Norge, tenk hvordan det er i resten av verden da, sier han.

Drange står ved sin beslutning om å ikke navngi enkeltutøvere.

– Det å jakte på enkeltpersoner blir å starte i feil ende, man må se på hvorfor det er sånn. Det er systemet som ikke fungerer, ikke de som har benyttet seg av smutthullet. Denne boken handler om «politiet», ikke «røverne».

– Er det grunn til å tro at det var doping i langrennssporten på 90-tallet?

– Jeg ønsker ikke å spekulere noe mer i hvem som har dopet seg, hva som har skjedd eller omfanget av det. Jeg nøyer meg med å si at de som har ønsket å jukse både på 70-, 80-, 90- og 2000-tallet har kunnet gjøre det uten å løpe noen særlig risiko for å bli tatt og det er synd for de som på den tiden konkurrerte rent.

Stoppet av regelverket

Da Drange oppdaget det han mener er mistenkelige blodverdier tok han det opp med både lederen for Antidoping Norge, Anders Solheim, og generalsekretær i Idrettsforbundet, Inge Andersen, uten å komme noe videre.

Årsaken var at det på det tidspunktet ikke var klare regler for hvordan man kunne opprette dopingsaker på grunnlag av unormale blodverdier - slik det er i dag.

– Jeg har veldig sympati for de utøverne som, spesielt på 90-tallet, drev rent i utholdenhetsidrettene for de vil hele veien bli mistenkeliggjort, sier Drange.

Mistet troen

I «Den store dopingbløffen» langer Mads Drange ut mot dagens internasjonale antidopingarbeid over 224 sider. Han mener det fremdeles er lett å slippe unna med juks.

Drange jobbet i Antidoping Norge i seks år. Først som dopingkontrollør, deretter forskningsrådgiver. De siste to årene var han leder for kontrollavdelingen med ansvar for testprogrammet i norsk idrett.

Han skriver at han sluttet fordi han «mistet troen» på det han drev med.


Sportsnyheter

Haaland på årets lag – fikk målspørsmål av trenerlegende

Erling Braut Haaland er tatt ut på årets lag i verden av det internasjonale fotballforbundet. I prat med trenerlegenden Arsène Wenger fikk han skryt.

Sikret sin tredje VM-medalje: – Det var ikke helt det jeg hadde håpet på

Jesper Saltvik Pedersen (22) var ikke fornøyd etter å ha sikret seg sølvmedalje i superkombinasjonen.

Siste nytt

 • Lewandowski årets spelar

  Robert Lewandowski er kåra til året spelar for 2020/21. Bayern Münchens polske storscorar gjekk til topps på FIFAs "The Best"-galla i kveld.

  Han scora 48 mål på 40 kampar sist sesong. Han slo også Gerd Müllers 49 år gamle rekord for Bundesliga med eitt mål og enda på 41.

  Lewandowski vann prisen for andre gong. Den første var i desember 2020.

  Dei andre spelarane i finaleheatet var Lionel Messi og Mohamed Salah.

  Robert Lewandowski
  Foto: Wolfgang Rattay / Reuters
 • Norge får ingen poeng med seg vidare

  Russland knuste Slovakia 36-27 (19-9) i den første kampen i Norges EM-gruppe i kveld. Det inneber at om Norge går vidare til hovudrunden, blir det utan å ta med seg poeng frå innleiingskampane. Berre Russland går vidare med 2 poeng etter sigeren over Norge laurdag.

  Men med dette resultatet er Norge i praksis klar for hovudrunden, saman med Russland. Berre eit heilt usannsynleg kjempetap på åtte mål eller meir for Litauen seinare i kveld kan hindre det.

  Norge skal møte Spania, Tyskland, Polen og enten Sverige eller Tsjekkia i hovudrunden, som tek til torsdag.

  Aleksandr Ermakov, Russland
  Foto: DAVID W CERNY / Reuters
 • Minkande smitte i Premier League

  Premier League opplyser at det blei tekne 33 positive korona-prøver av spelarar og i støtteapparat sist veke.

  Det stadfester ein fallande trend sidan smittetoppen før jul. I første veka av året blei det tekne 72 positive prøver, og 94 i veka før. I juleveka var talet 103.

  Totalt er 21 ligakampar utsette på grunn av covid-utbrot i ulike klubbar.

  Covid-kontroll i Premier League
  Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal