WADA-direktøren: – Vil ikke fengsle dopingdømte utøvere

WADA-president Sir Craig Reedie vil ikke fengsle utøvere som er dømt for doping, slik Tyskland foreslår. Det sa han da ha besøkte Norge i dag.

Craig Reedie

– Ikke fengsle dopingtatte utøvere. Det er nok å stenge dem ute fra all idrett, sier WADA-president Sir Craig Reedie.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I går lanserte Tyskland et lovforslag der det blir foreslått en straff på inntil tre års fengsel for utøvere som blir dømt for doping. Det ønsker ikke sjefen for Verdens antidopingbyrå.

– Jeg vil ikke at utøverne skal i fengsel. Jeg vil at de utestenges fra all idrett, sier Reedie til NRK. – Og idretten selv skal ta seg av dopingstraffene.

I Norge fikk vi i fjor en ny lov som ikke er like streng som den tyske. Den kriminaliserer bruk og besittelse av doping med fengsel i inntil seks måneder.

Loven gjelder for både profesjonelle og amatører, og daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, ønsker den nye loven velkommen.

– Samarbeid med politi og tollvesen

Anders Solheim

- Jeg ønsker den nye lovgivingen velkommen, sier Anders Solheim. Han er daglig leder for Antidoping Norge, en organisasjon som får skryt av WADA-presidenten

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Den lovgivningen som ble vedtatt for ett år siden, må vi få satt ut i livet. Vi må jobbe sammen med politi og tollvesen for å bekjempe doping i treningsmiljøene både i bredden og i toppen, sier Solheim til NRK.

Det tyske antidopinglovforslaget kan tre i kraft allerede første del av 2015. I forslaget, som kan sende doptatte utøvere i fengsel i tre år, foreslås det at leger og teamet rundt en utøver som driver systematisk doping, kan fengsles i inntill 10 år.

– Lås bakmennene inn

Craig Reedie

– Ikke fengsle dopingtatte utøvere. Det er nok å stenge dem ute fra all idrett, sier WADA-president Sir Craig Reedie.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Streng straff for bakmennene hilser nemlig Wada-presidenten velkommen.

– Det er godt. Lås dem inn. Jeg tror ikke utøvere doper seg på egen hånd. Det er alltid noen rundt dem. Hvis det er systematisk doping organisert av folk rundt en utøver, skal vi stoppe det. Idretten selv kan ikke stoppe det, men myndighetene kan, sier Sir Craig Reedie.

Reedie kaller Antidoping Norge en sterk alliert. Da lederen for WADA møtte pressen mot slutten av sitt korte Norges-besøk, pratet han varmt om
Norges antidopingarbeid.

– I Norge har vi en sterk alliert i Antidoping Norge. De er en spesielt effektiv antidopingorganisasjon og er blant annet tiende høyest på antall blodprøver. Det er ganske bemerkelsesverdig med tanke på innbyggertallet, sa Reedie.

– Jeg er også imponert over organisasjonen hva gjelder utdanning, la han til.

To utfordringer

Brorparten av det drøyt ett døgn lange besøket ble brukt til å diskutere WADAs nye antidopingkodeks som trer i kraft 1. januar 2015. Overfor NTB utdyper Reedie organisasjonens to største utfordringer som de håper å løse gjennom kodeksen.

– Det første er at vi må få alle til å spille etter de samme reglene. At kodeksen blir implementert av myndigheter, olympiske komiteer og andre organisasjoner. For det andre må vi prøve som best vi kan å få de forskjellige elementene i antidopingarbeidet til å jobbe sammen. Blant annet at internasjonale og nasjonale myndigheter samarbeider med antidopingorganisasjoner. Det har
ikke alltid vært saken, og der må vi bli bedre.

– Hva er den enkleste måten å få gjennom dette?

– Den enkleste måten er på bakgrunn av dette tekniske dokumentet
(kodeksen), slår Reedie fast.

Strengere straff

På pressekonferansen fortalte Reedie at rundt 180 land har anerkjent kodeksen, men ikke alle gått med på å implementere den. Kodeksen vil ifølge WADA bidra til at antidopingarbeidet drar i samme retning og større samarbeid på tvers av
organisasjoner og myndigheter.

Noe av det WADA oppfordrer til gjennom denne avtalen, er fire års utestengelse dersom utøvere blir tatt for bruk av enkelte stoffer.

– Det er utøverne som har argumentert for dette. Mer enn noen andre sa de at de ønsket lengre straff, sier Reedie.

Siste nytt

 • Oppskriftsmessig Chelsea-seier

  Chelsea klatret tilbake forbi Manchester United og opp til fjerdeplass i Premier League etter en komfortabel 3-0-seier hjemme mot Watford.

  Olivier Giroud ga hjemmelaget ledelsen, før Willian doblet ledelsen fra straffemerket. Ross Barkley fastsatte sluttresultatet til 3-0 med et kremmerhus på overtid.

  Chelsea-jubel
  Foto: Matthew Childs / Matthew Childs
 • Vålerenga reddet uavgjort

  Det ble mye drama da Vålerenga fikk med seg ett poeng hjemme mot Aalesund.

  Gjestenes islandske spiss Holmbert Fridjonsson scoret en gang på hver side av pause, og Aalesund hadde kontroll. Etter 64 minutter våknet Vålerenga og brukte bare to minutter på å komme ajour med mål av Benjamin Stokke og Bård Finne.

  Fire minutter seinere fikk Sam Adekugbe se det røde kortetetter han gult kort for filming. Det stoppet Vålerengas jakt initiativ i jakten på seiersmålet. Dermed endte det med ett poeng til hvert lag.

  Sam Adekugbe blir utvist for filming.
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Hovland i seierskampen

  For andre dag på rad gikk Viktor Hovland en bogeyfree runde under Rocket Mortgage Classic i Detroit.

  Før siste dag er han på en foreløpig åttendeplass, fem slag bak ledende Matthew Wolff. Nordmannen gikk fem slag under par og er nå 13 under totalt.

  Også Kristoffer Ventura imponerer i turneringen. Lørdag gikk han fire under par og er elleve under par totalt på en delt 19.plass.

  Viktor Hovland
  Foto: Brian Spurlock

Sendeplan

Kl. Program Kanal