NRK Meny
Normal

– De kunne stilt som egen nasjon

Trønderne er godt representert i den norske troppen i Val di Fiemme. I morgen starter VM og forventninger til de trønderske utøverne er store.

Mange trøndere representerer Norge i Val di Fiemme

Det blir trangt om plassen når man skal få plass til den trønderske delen av VM-troppen i ett bilde.

Foto: Montasje / NRK

Frode Estil

Frode Estil tror det blir mange gull til trønderne i VM.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Jeg tror nok det er flere av trønderne som kommer til å raske med seg en del medaljer, sier tidligere langrennsløper Frode Estil.

Nesten én tredjedel av den norske VM-troppen er fra Trøndelag. De største favoritten til å ta medaljer er Marit Bjørgen og Petter Northug.

– Det er klart at det er Marit og Petter som er de store medaljefavorittene. Alt annet enn flere gull til de to ville vært en overraskelse, sier Estil.

Av totalt 34 utøvere i den norske troppen, er ni fra Trøndelag. Det er Marit Bjørgen, Petter Northug, Eldar Rønning, Petter Eliassen, Didrik Tønseth, Magnus Moan, Jørgen Graabak, Anders Bardal og Andreas Stjernen.

– Trøndelag kunne stilt som egen nasjon

Frode Estil kjenner godt til langrennsmiljøet i Trøndelag. Han tror ikke det er tilfeldig at så mange skitalenter kommer fra Midt-Norge.

– Idretten har blitt drevet veldig godt i Trøndelag i mange år, både på klubb og kretsplan, sier Estil

Han poengterer at de som blir gode, i mange tilfeller kommer fra små steder og gjerne har gått en litt tyngre veg for å komme til toppen.

– Det er ofte utøvere fra små steder med gode ildsjeler og der de fra ung alder ikke er vant med å få alt i hendene, slik som Petter Northug viser i serien som går på TV i disse dager, sier Estil.

Han tror at trønderne kommer til å utmerke seg på medaljestatistikken i år.

– Jeg tror nok Trøndelag kunne stilt som egen nasjon og vunnet medaljestatistikken, sier Estil.

– Viktig at trønderne lykkes

Torgeir Bjørn

Torgeir Bjørn mener den norske VM-innsatsen er avhengig av at trønderne lykkes.

Foto: Scanpix

NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn, mener trønderne er helt avgjørende for at Norge skal bringe med seg medaljer hjem.

– Den norske VM-innsatsen er svært avhengig av at trønderne lykkes. Petter og Marit er jo de to sikreste kortene. Hvis de er i samme form som de var under VM i Holmenkollen for to år siden, kan de plukke med seg mange medaljer av edleste valør, sier Bjørn.

Han tror det ikke er tilfeldigheter at så mange trøndere representere Norge i VM.

– Trøndelag over tid har vært fremragende og jeg opplever at skiinteressen er stor i regionen. Ser man på for eksempel Steinkjer og Meråker, har man der hatt god videreforedling av talenter og en kombinasjon av dette tror jeg har bidratt til at trønderne fortsatt er best, sier Bjørn.

Han tror også at mange av medaljene havner i Trøndelag.

– Jeg er enig med Frode Estil i at dersom alt klaffer og trønderne treffer med formen, kan det jo ende med det at Trøndelag er bedre enn alle andre nasjoner, avslutter Bjørn.

Siste nytt

 • Panamas landslagssjef gir seg

  Hernan Daro Gomez avslutter sin tid som Panamas landslagssjef etter landets VM-debut i Russland.

  – Russland 2018 var starten. Jeg oppfylte løftet om å føre landet til sitt første VM. Og det vil for alltid ha en plass i hjertet mitt, skrev landslagssjefen.

  Hernan Dario Gomez
  Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
 • Ruud møter tidligere verdenstreer

  Den spanske tennisspilleren David Ferrer, verdenstreer så sent som i 2014, blir Casper Ruuds motstander i 2. runde av ATP-turneringen i Båstad. Andre runde spilles onsdag eller torsdag. Nå er Ferrer rangert som nummer 39 i verden, mot Ruuds 147.-plass.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP
 • Fransk seier på 10. etappe

  Julian Alaphilippe gikk til topps på den 10. etappen i Tour de France. Franskmannen angrep på den nest siste stigningen, og sikret årets første franske seier. 26-åringen tok også over klatretrøyen. Det er hans første etappesier i Tour de France noensinne.

  Alaphillipe
  Foto: Philippe Lopez / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal