NRK Meny
Normal

Tyskland vil ta fra Russland fotball-VM

Angela Merkels parti mener at en av de beste måtene å presse Vladimir Putin på er å frata Russland fotball-VM i 2018.

Blatter og Putin

Her overrekker Sepp Blatter en fotball til Vladimir Putin som symbol på at neste VM i fotball er i Russland. Nå ønsker Tyskland å ta ballen videre og frata Russland arrangementet.

Foto: ALEKSEY NIKOLSKYI / Afp

Angela Merkel ler

Representanter fra Angela Merkels parti mener nå at Russland må fratas VM i fotball 2018. Og at Tyskland er den naturlige arrangøren på så kort tid.

Foto: CLEMENS BILAN / Afp

– Så lenge luftrommet over Russland er utrygt, må vi revurdere VM i Russland. Og Tyskland vet hvordan man arrangerer store arrangementer.

Det sier vise-gruppeleder i partiet CDU og en av Angela Merkels nære medarbeidere, ifølge Bild.

På grunn av utviklingen i Russland og de nære områder siden tildelingen i 2010 ønsker flere fremtredende politikere å frata Russland VM.

– Kan ikke ha fotball-VM i krigførende land

Også partikollega Karl-Georg Wellmann i CDU er kritisk til Russland som arrangør.

– Vi kan ikke ha fotball-VM i land som er i krig med et annet. Tyskland vil, som regjerende mester, selvfølgelig være egnet som arrangør. Helst sammen med Polen eller Ukraina so også har moderne stadioner, sier Wellmann.

De tyske politikere vil nå ta fra Russland fotball-VM som et tillegg til de sanksjonene G7-landene har mot Russland.

Totalt er det representanter for de tre regjeringspartiene og De Grønne som mener VM bør flyttes. Mens opposisjonspartiet SPD mener diskusjonen ikke kommer på riktig tidspunkt, ifølge Die Welt.

Nedskutt fly i Ukraina utløsende

Utenriksekspert Hans-Peter Uhl har også snakket med Bild og mener Russland og Vladimir Putin må finne de ansvarlige for det nedskutte flyet over Ukraina.

– Russland har det politiske ansvaret for nedskytingen av passasjerflyet. Hvis Putin ikke bidrar til at de ansvarlige stilles for retten, er VM i Russland utenkelig under et slikt regime, sier Uhl.

Han mener at Tyskland ikke burde nekte hvis man ble nødt til å steppe inn på kort varsel.

Det er innenrikstalsmann i partiet CSU, Stephan Mayer, enig i.

– Tyskland har gjentatte ganger vist at vi er i stand til å arrangere profesjonelle og gjestfrie sportsbegivenheter. Derfor er Tyskland et godt alternativ til å steppe inn på kort tid som VM-vert, sier Mayer til Bild.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal