NRK Meny
Normal

– Vi lo av tanken da vi var små

KONTIOLAHTI (NRK): Johannes Thingnes Bø (21) og Tarjei Bø (26) kan nå realisere barndomsdrømmen om å stå på pallen sammen i et mesterskap.

Johannes Thingnes Bø

GODE MINNER: Her sitter Tarjei Bø (t.v.) og Johannes Thingnes Bø i hagen sin sommeren 1995. Nesten 20 år senere jakter lillebror sitt første VM-gull med storebror.

Foto: Privat/Sindre Murtnes / NRK

– Hehe. Det er jo meg og Tarjei. Jeg tror ikke jeg har sett dette bildet før. Det er sikkert et lysbilde pappa har funnet frem. Det ser jo bra ut. Det blir jo litt som å ha en storebror som skal passe på det som skal skje, sier lillebror Bø til NRK.

Stryningen smiler med bildet i hendene. Og han tenker naturligvis på torsdagens VM-åpning, hvor Bø-brødrene går sammen med Tiril Eckhoff og Fanny Welle-Strand Horn.

Tarjei Bø

STARTEN: Her har 2,5 år gamle Tarjei Bø sin aller første skitur.

Foto: PRIVAT

21-åringens gjennombruddssesong ble kronet med OL-plass i Sotsji, og selv om begge brødrene fikk gå stafetten, endte det med tårer da Emil Hegle Svendsen mistet ledelsen og medaljesjansene.

Nå venter en ny mulighet for VM-debutanten og storebroren, som kom seg i form i grevens tid.

– Vi har snakket mye om det. Og vi lo mye av det da vi var yngre. Men nå er det jo fakta at det kan skje. Jeg håper og tror vi klarer det torsdag, sier Tarjei Bø.

– Det var oss det var litt fart i

Det er mildt sagt mye som har skjedd siden brødrene satt i hagen sin en sommerdag i 1995. Hard og målrettet trening, selvsagt, men selv om begge har nådd verdenstoppen, trente de sjeldent sammen på grunn av aldersforskjellen.

De skilte seg likevel ut i søskenflokken på fem.

– Jeg har ikke trent så mye med Tarjei rent skiskyttermessig, men med tanke på konkurranseinnstinkt, var det han og jeg det var litt fart i. Vi utnyttet hverandre for å finne på sprell, så sånn sett har vi dratt hverandre fremover, sier 21-åringen.

Han har tidligere fortalt hvordan storebrorens gjennombrudd åpnet dører og ga ham tryggere satsing i starten av karrieren. Skiskytteren uttalte allerede i junioralder at han ønsket å slå gjennom så fort som mulig, og noen sesonger senere har han stabilisert seg i verdenstoppen.

Nå kan han ta VM-gull i en alder av 21 år.

– Akkurat det har jeg ikke tenkt så mye på, men skal du slå gjennom, er det mesterskapsmedaljer som blir husket – ikke verdenscupseire. Jeg har lyst til å vinne min første mesterskapsmedalje individuelt, og jeg vil vise meg frem fra min beste side under VM, sier stryningen.

Usikker storebror

Mens lillebror har vært Norges mest stabile løper denne sesongen, har eldstemann fått store deler av sesongen ødelagt.

26-åringen innrømmer at han lenge var bekymret for sine egne sjanser i Kontiolahti. Nå ser han på seg selv som en outsider i VM.

– Det har vært en kamp mot klokka for å rekke mesterskapet, men jeg tror det har gått bra. Det gjenstår jo å se. Jeg tror jeg har kommet opp på et godt nok nivå, sier Bø.

– Jeg var litt bekymret. Jeg skal ikke legge skjul på det. Når du står over så mange renn, blir du litt usikker. Du har lyst til å være maskin når du starter, så jeg var kanskje mest bekymret for om jeg hadde en sjanse til å henge med de beste.

Men Bø har fått erfaring med å takle sykdomsplager. Han var gjennom en lignende VM-oppkjøring også i 2013. Da klinte han til med tre VM-gull etter å ha vært satt ut av sykdom tidligere i sesongen. Det har gitt ham motivasjon – og tro – på at det er mulig å hente medaljer i Finland.

– Det tenkte jeg på da det var som mørkest for noen uker siden. Når det ikke fungerer, blir du skuffet og irritert. Da tenker jeg tilbake på det VM-et, at det gikk den gangen. Det har holdt motet mitt oppe. Jeg skal innrømme det, sier Bø.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Tarjei Bø har vært langt nede på grunn av sykdom. Søndag fikk han alle tiders opptur da han sikret seg et individuelt VM-gull.

SENSASJON: Her kan du gjenoppleve den dramatiske sisterunden da Tarjei Bø tok VM-gull på fellesstarten i 2013.

– Håper mamma og pappa er ekstra stolte

Det er også tilfeldigheter som gjør at brødrene får sjansen til å ta medalje sammen allerede på mixed stafett. Svendsen rakk ikke å få nok trening i kroppen før distansen, og da Ole Einar Bjørndalen fikk servert muligheten, krasjet det med timingen etter høydeoppholdet.

Samtidig var det VM-laget som tok seieren i generalprøven i Nove Mesto 6. februar. Til tross for at rennet gikk mellom to sykdomsopphold, er det et av høydepunktene for 26-åringen så langt denne sesongen.

– Og da var jeg egentlig pill råtten, men jeg gjorde mange gode valg underveis. Jeg skjøt godt og raskt, men jeg håper skiformen er litt bedre, smiler Bø.

Han har hele tiden sett på lillebroren som et større talent enn seg selv, og han blir ikke overrasket hvis verdenscupseieren oppgraderes til VM-gull.

– Det ville vært kjempestort. Det føles naturlig når han er så god som han er. Det steget han har tatt, føles veldig naturlig. Men når jeg ser det litt utenfra, kan jeg skjønne at andre synes det er stort. Jeg håper i hvert fall mamma og pappa er litt ekstra stolte, smiler 26-åringen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mixed Nove Mesto

GENERALPRØVEN: Tiril Eckhoff (t.v.), Fanny Welle-Strand Horn, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø vant mixed stafetten i Nove Mesto i februar.

Foto: MICHAL CIZEK / Afp

– Helt spesielt

Og jo – det er dem. Nove Mesto-seieren var faktisk første gang Bø-brødrene sto øverst på pallen i verdenscupen. Pappa Klemet Bø, som allerede har sett storebror ta sju VM-gull, forteller at det gjorde ekstra inntrykk.

– De har fantasert om å stå på pallen sammen helt siden de var små. Så hvis de skulle klare det i VM, vil det være helt spesielt, sier pappaen.

Han er naturlig nok mest spent på formen til den eldste broren. Selv om 2013-VM ble en gledelig opptur, påpeker pappaen at 26-åringen ikke var plaget med sykdom like sent i sesongen.

– Men jeg trodde ikke at han skulle holde unna i den fellesstarten heller, så han kan overraske igjen, ler stryningen, som denne gangen følger mesterskapet fra stua.

Nå venter det uansett en unik mulighet for familien Bø. Spøken fra barndommen kan fort bli virkelighet.

– Vi håpte å klare det i OL, men det gikk dessverre ikke. Så vi får prøve igjen nå, smiler Johannes Thingnes Bø.

Siste nytt

 • Seriesølv til Kjelling og Drammen

  Etter 30-26-seier over Bækkelaget er seriesølvet sikret for Drammens håndballherrer. Nå er det klart at Arendal ikke kan ta igjen Kristian Kjellings menn i kampen om sølvet.

  Seriemester Elverum tok seier nummer 19 onsdag med 25-21 over Haslum.

  Kvartfinale håndball Elverum-Drammen.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Storhamar én seier unna finale

  Storhamar slo Frisk Asker 4–1 borte, og kan bli klar for NM-finale om de vinner fredagens kamp mot Frisk. Storhamar leder 3–1 i kamper.

  Josh Nicholls (2), Mikael Zettergren og Jacob Berglund scoret for Storhamar. Cato Cocozza scoret for Frisk Asker.

  NM Ishockey 1. Semifinale: Storhamar - Frisk Asker
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Karamoko klar for FKH

  22 år gamle Benjamin Karamoko har signert for Haugesund.

  Karamoko er midtstopper, og kommer fra franske St. Etienne. Han har signert treårskontrakt med klubben.

  Sportssjef Jostein Grindhaug, Benjamin Kantie Karamoko og agent Traore Aboubakar
  Foto: FKH

Sendeplan

Kl. Program Kanal