– Vi kan ikke tillate slike hooligan-tilstander

Urinkasting, slag, spytting og tilskuere midt i løypen. Ekspertene advarer mot den nye trenden med «sykkel-hooligans».

Mann i veien

– Jeg ser nesten på det som et selvmordsforsøk. Det er et mirakel at han ikke ble drept, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen.

Søndag skjedde det igjen. Etter en rekke uheldige hendelser med nærgående tilskuere i Tour de France, tok en mannlig tilskuer seg forbi sperringene og ut i veibanen på Champs-Élysées.

I 60-70 kilometer i timen klarte de 160 rytterne såvidt å manøvrere seg rundt inntrengeren uten uhell.

– Ny trend

Den skremmende episoden toppet det ekspertene omtaler som en uheldig trend.

– Den galskapen vi har sett i år er en del av en veldig negativ utvikling. Vi er vant til herlig forbrødring mellom tilskuere og ryttere, men plutselig har det blitt en helt ny trend, sier Pedersen.

Tilskuere har nemlig gått stadig lengre i sine idiotiske påfunn:

– Det er en ball som ruller. Det virker som tilskuere har kortere vei til dumme sprell når de ser andre gjøre det før dem. Jeg skjønner ikke at de gidder å være på sykkelritt når de tydeligvis hater sporten, sier sportsdirektør i Team Sky, Gabriel Rasch, til NRK.

Her blir Froome spyttet på

– Arena for idioter

– Hva kan arrangøren gjøre?

– Det kan ikke stå politi og vakter rundt hele løypen. Hva kan man gjøre for å hindre gale folk? Jeg vet ikke. Det er noen få som ødelegger. De får man ikke stoppet med barrierer, svarer Rasch.

– Arrangøren må ta mye ansvar framover. Vi kan ikke tillate hooligan-tilstander i sykkelsporten, sier Pedersen.

Men også han finner det vanskelig å peke på nøyaktig hva tour-arrangøren kan gjøre for å stanse utviklingen.

– Arrangøren får ikke stoppet gale tilstander. Sykkelsporten er unik fordi tilskuerne gratis kan følge rittet så tett at du kan ta på Chris Froome. Med den enorme mediedekningen blir det også en enkel arena for idioter som vil vise frem galskap. Det er fryktelig synd at noen utnytter dette og bryter tilliten, sier Pedersen.

Siste nytt

 • Vant gull i karate under ungdoms-OL

  Annika Sælid (17) fra Sentrum Kampsportklubb i Sarpsborg vant torsdag gull i kvinnenes +59-kilosklasse under ungdoms-OL i Buenos Aires.

  Hun vant alle sine tre innledende gruppekamper.

  Annika Sælid
  Foto: Pøbel Film
 • Jacob Noer scora to i sterk siger

  Lillehammer Ishockey tok ein sterk siger over Manglerud Star torsdag. Fjorårets «Get Rookie of the Year» Jacob Lundell Noer scora to av Lillehammers mål.

  NM Ishockey 4. Semifinale: Lillehammer - Sparta (5-1)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Kloster Aasen skal vurdere søkere

  Det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen har fått plass i evalueringskomiteen som skal vurdere kandidatene til vinter-OL i 2026. Calgary i Canada, italienske Milano/Cortina d'Ampezzo og Stockholm i Sverige er søkerbyene.

  Visepresident i Norges Idrettsforbund Kristin Kloster Aasen under et åpent møte i idrettsstyret på Olympiatoppen torsdag ettermiddag.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal