Northug vil satse fra start: – Vi får se om kroppen tåler det

VAL DI FIEMME (NRK.no): Petter Northug legger opp til gulltempo. Hvis alt håp er ute, skrur han på bremsen.

Petter Northug

Petter Northug skal presse kroppen til det maksimale på dagens 15-kilometer.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Før VM utropte Petter Northug 15 km fristil med intervallstart som mesterskapets vanskeligste øvelse å vinne. Først mandag kveld bestemte han seg definitivt for å gå onsdagens renn.

Men når han først stiller til start, handler det bare om én ting – å ta en medalje. Aller helst av edleste valør. Det preger også løpsopplegget

– Jeg håper å kjempe om medalje i morgen. Du vil få se et løp der jeg går for medalje, understreker han.

– Må være kynisk

Petter Northug

Petter Northug kommer til å gå knallhardt for medalje. Skjønner han at en topp tre-plassering er utenfor rekkevidde, vil han bremse farten og spare krefter.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Hvis følelsen i kroppen – eller sekunderingene underveis – viser at medalje er utenfor rekkevidde, får det umiddelbare konsekvenser.

– Så fort jeg skjønner at det eventuelt ikke går, må jeg være kynisk og spare krutt. Jeg setter ikke opp fart for å bli nummer sju, men for å vinne. Så får vi se om kroppen tåler det, sier Northug.

Han innrømmer at han ikke helt har knekt koden på intervallstarter ennå.

– Jeg har funnet en måte å gå på i fellesstarter som passer meg bedre. På en intervallstart må man finne den jevne farten som gjør at man ikke legger igjen for mye enkelte plasser, som jeg noen ganger gjør, poengterer han.

Tenker mindre

– Hvordan er den mentale forskjellen?

– På en fellesstart vet du hvordan du ligger an og må være åpen for å endre taktikk og planer underveis. Mye kan skje og du må være våken og klar.

– På en individuell start er det mindre tenking underveis. Du må finne farta og jage. Du får ikke gjort så mye mer enn det, sier Northug.

– Er det mer vondt?

– Jeg tror de verste fellesstartene, der man har vært i kjelleren, har vært vondere. Men stort sett er det jevnere vondt over tid på en individuell start, for du ligger lenger opp mot grensa på laktat hele veien.

Vil være øverst

Steinar Mundal

Trener Steinar Mundal er optimistisk på Petter Northugs vegne før 15-kilometeren.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Petter Northug mener hele 10-15 løpere kan vinne 15-kilometere. Han utroper Dario Cologna til den største favoritten, fulgt av Johan Olsson og Alexander Legkov.

Men han hadde altså ikke stilt til start uten tro på egne muligheter.

– Hvem er øverst på lista hvis alle de 10-15 løperne har en maksdag?

– Jeg håper jo det blir meg. Og jeg håper å ha en maksdag, sier Petter Northug – som føler han er i bedre form enn resultatene så langt i VM skulle tilsi.

– Kroppen restituerer seg fort etter konkurransene. Det er et formtegn, poengterer han.

Trener Steinar Mundal har også trua.

– Petter er i veldig bra slag. Han kan være med i gullkampen, fastslår Mundal.

Siste nytt

 • Stoppet Arsenals ubeseirede rekke

  Innbytter Charlie Austin ble kampens helt da hans Southampton senket Arsenal med sin 3-2-scoring fem minutter før slutt i søndagens elleville Premier League-oppgjør. Tapet er Arsenals første på 22 kamper i alle turneringer.

  Southampton - Arsenal
  Foto: Adam Davy / AP
 • Overrasket med seier

  Astrid Øyre Slind var best av alle på 10-kilometeren i fri teknikk for kvinner under Skandinavisk Cup i langrenn i svenske Östersund søndag. Julie Myhre ble nest beste norske kvinne på femteplass.

  World Cup kombinert på Lillehammer.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Hazard herjet i Chelsea-seier

  Chelsea rundspilte tidvis Brighton, men måtte til slutt kjempe for poengene i 2-1-seieren i søndagens Premier League-oppgjør. Eden Hazard var involvert i begge målene, og seieren gjør at London-laget beholder fjerdeplassen i Premier League.

  Eden Hazard
  Foto: Matt Dunham / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skøyter: 5000 m menn
V-cup skøyter: 5000 m menn
Sport i dag
EM håndball kvinner: Finale
Sportsrevyen