NRK Meny
Normal

– UCI er det forbundet i verden som jobber sterkest imot doping

President Pat McQuaid i det internasjonale sykkelforbundet, UCI, tilbakeviser påstandene om at sykkelsporten ikke er villig til å ta et oppgjør med sin dopingbefengte fortid.

Presidenten i det internasjonale sykkel-forbundet avviser all kritikk om manglende fokus på antidoping. 
Det amerikanske anti-doping-byrået har nemlig anklaget dem for å ikke ta doping på alvor.

– Vi i UCI er fremst i kampen mot doping, sier preident Pat McQuaid

– Vi er det forbundet i verden som er sterkest i kampen mot doping, sier McQuaid når NRK møter ham i Bergen, byen som er norsk søker til sykkel-VM.

UCI har fått sterk kritikk fra lederen av det amerikanske antidopingbyrået USADA som mener at UCI ikke har gjort noen ting for å få fakta på bordet.

Oppløste uavhengig kommisjon

Pat McQuaid

– Vi i UCI er fremst i kampen mot doping, sier preident Pat McQuaid

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

USADA er spesielt frustrerte over at UCI i vinter oppløste en uavhengig kommisjon som skulle se på hva som hadde skjedd i Lance Armstrong-saken, bare et par måneder etter at kommisjonen var opprettet.

– Det ble vi nødt til å gjøre, fordi han (Tygart) ikke ville samarbeide med den, sier McQuaid.

Travis Tygart er leder for USADA, og hovedmannen bak rapporten som felte den sjudoble Tour de France-vinneren i fjor høst.

Ifølge Pat Mquaid forsøker nå UCI å etablere en ny uavhengig sannhetskommisjon.

– Vi er frustrerte og skuffet. Det er på tide at de gjør noe, sier Tygart til NRK.

– Hvorfor er samarbeidsklimaet så dårlig mellom dere i UCI og USADA?

– De har gitt oss all skyld for at Lance Armstrong ikke ble tatt mens han var aktiv, og det er urettferdig. Det ansvaret er felles, og det vil ikke USADA akseptere, sier McQuaid.

– De prøvde ikke så hardt å ta ham

Han viser til at Armstrong i årene 2001 til 2005 ble testet bare 12 ganger av USADA og tre ganger av WADA (verdens antidopingbyrå). Armstrong oppholdt seg i USA i seks måneder hvert av disse årene. Han vant Tour de France alle disse årene.

– De prøvde ikke så altfor hardt å ta ham, Vi testet ham 200 ganger, sier McQuaid.

Han mener de ikke kunne ha grepet inn før.

– Ikke alt av det som kom fram i USADAs Armstrong-rapport i fjor var kjent for oss. Vi kunne ikke agere ut fra bevis vi ikke hadde. Vi ble lurt, akkurat som resten av verden ble lurt, sier McQuaid.

– De gjør absolutt ingenting

Tygart og Armstrong

USADA og Travis Tygart er svært skuffet over det han mener er manglende vilje av UCI til komme til bunns i hvorfor Lance Armstrong ikke ble avslørt mye tidligere

Foto: Ed Andrieski/PAOLO COCCO / Ap/Afp

Men hva UCI gjør i dag er ikke så interessant for Tygart Travis. Han er mest opptatt av hva sykkelsporten gjør for å ta et oppgjør med fortiden.

– De vil ikke ta avgjørende beslutninger og gjennomføre tiltak i kampen mot doping, og gi sporten et nytt grunnlag å bygge på. De har gjort absolutt ingenting, sier Tygart.

Det tilbakeviser McQuaid. – Vi har brukt seks millioner euro årlig i kampen mot doping. Du bruker ikke så mange penger hvis du ikke er ute etter å ta juksemakerne, sier UCI-presidenten.

– Men for å væere helt ærlig: Jeg foretrekker å se framover i stedet for bakover, legger han til.

Da USADA og Tygart avslørte Lance Armstrong som en simpel juksemaker i oktober i fjor, lovet UCI å ta et oppgjør med fortiden. En uavhengig sannhetskommisjon ble opprettet for å av dekke omfanget av jukset og om UCI visste hva som foregikk.

– De fortalte oss at det de ville komme fram til, skulle gjøres offentlig. Vi er beskyldt for at vi var imot det, men det var vi ikke. For oss var det helt i orden.

– Frustrert og skuffet

– Vi er frustrert og skuffet. Det er på tide at de gjør noe, sier Tygart.

Han påpeker det UCI lovet i november i fjor, nemlig å svare på spørsmålene som ble reist etter avsløringen av Lance Armstrong.

– Vi venter fremdeles på de svarene, sier Tygart, og legger til:

- Alle vi som verdsetter de olympiske idealene og spesielt fair play uten farlige prestasjonsfremende midler, fortjener at disse løftene blir oppfylt. Vi er ikke fornøyd før de oppfyller de bestemte og åpne grepene de lovte at de skulle ta. Vi er ikke fornøyd og våre mål med denne etterforskningen har ikke blitt oppfylt, og vi skal gjøre alt vi kan som står i vår makt for å presse på.

– Er det skuffende at de ikke gjør mer?

– Ja, absolutt. Det burde være åpenbart, de har annonsert overfor hele verden at de skulle ta bestemte grep for å svare på alle spørsmålene etter USADA's etterforskning for å gi sykkelsporten en ny start, men de har ikke gjort noe som helst, sier Tygart.

Offentlig skittkasting

Oppløsingen av kommisjonen startet en offentlig skittkasting mellom de to organisasjonene. UCI mente de ikke fikk støtte av antidopingmyndighetene, mens USADA påsto at kommisjonen ikke var uavhengig nok og hadde et bredt nok mandat.

– Vi er innstilt på det, sier Tygart.

– Har sykkelsporten et dårlig rykte. McQuaid?

– Nei. Sykkelsporten er sunn og er i ferd med å vokse både her i Norge og ellers i verden. Den er mye reinere nå enn den har vært tidligere. Vi har sett mange og gode eksempler i det siste på at reine syklister kan vinne ritt. Det kan selvfølgelig finnes unntak, men sporten er sunn. Og den blir raskt sunnere, sier UCI-presidenten.

Dopingjeger Tygart har ikke gitt opp å få tatt et opgjør med fortiden.

– Det har tatt altfor lang tid, men jeg vil fortsette å pushe på. De har ikke gjort noe siden desember, så vi er utålmodige. Men nå er sesongen i gang, og vi står foran Tour de Frances hundreårsjubileum, så nå er det på tide å pushe på. Det er ikke for seint, sier Travis Tygart.

Siste nytt

 • Chris Froome vann og leiar

  Chris Froome stakk åtte mil før mål og vann dagens fjelletappe i Giro d'Italia med tre minutts margin. Han overtok også leiartrøya frå Simon Yates som kollapsa totalt.

  Froome leier no med 40 sekund på Tom Dumoulin som no er nr 2.

  Rittet blir avslutta søndag.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Ruud møter Jordan Thompson

  Casper Ruud skal møte australske Jordan Thompson (24) i første runde i Roland Garros-turneringa i tennis. Thompson er rangert som nummer 85 i verda. Kampen går måndag eller tysdag.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP
 • Sagosen og Myrhol på stjernelaget

  Sander Sagosen og Bjarte Myrhol er begge tatt ut på stjernelaget i inneværende sesongs mesterliga i håndball. Stjernelaget ble annonsert i forkant av helgens Final 4-sluttspill i Köln, der vinneren av årets mesterliga på herresiden skal kåres.

  Bjarte Myrhol
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag