– En modig avgjørelse av IOC, men min klient vet om andre statsstyrte dopingprogrammer også

IOCs viktigste vitne sier han kjenner til flere statsstyrte dopingprogrammer enn det russiske.

Rodtsjenkov Grigorij

HOVEDVITNET: Tidligere laboratoriesjef Gregorij Rodsjenkov var nøkkelvitne i McLaren-rapporten. Han sier han vet om flere datatyrte dopingprogrammer

Foto: EMILY BERL / NYT

Den russiske avhopperen og tidligere lederen av dopinglaboratoriet i Moskva Gregorij Rodsjenkov har vært et hovedvitne i McLaren-rapporten. Han er glad for vedtaket.

– Det er et modig steg av IOC, men min klient vet også om andre statsstyrte dopingprogrammer, sier han gjennom sin advokat Jim Walden.

– Jeg er stolt av arbeidet IOC har gjort med den største dopingskandalen i idrettshistorien, sier Walden.

Norges idretts- og kulturminister Linda Helleland kaller det som har skjedd i Russland en av idrettshistorient største skandaler med systematisk juks og doping av utøvere over tid.

– Da mener jeg at denne sanksjonen er en naturlig konsekvens. Det var en umulighet for IOC å ikke imøtekomme forventningene til idrettsutøvere verden over, sier Helleland til NRK.

– Hva vil dette ha å si for antidopingarbeidet videre?

– Jeg håper dette vil være et vendepunkt i internasjonalt antidopingarbeid. Dette er også helt i tråd med det myndighetene i WADA har forventet, og helt nødvendig for at vi kan gå videre.

– Klok og rett beslutning

Kristin Kloster Aasen

IOC: – Jeg håper IOC nå har sendt et tydelig signal om at doping ikke er akseptert, sier Kristin Kloster Aasen

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg synes det er en klok og rett beslutning, sier IOC-medlem Kristin Kloster Aasen om IOCs vedtak om å utestenge Russland som nasjon.

Hun var ikke til stede i Lausanne der IOC gjorde sitt vedtak om å stenge Russland som nasjon ute fra vinter-OL, men fulgte pressekonferansen i Idrettens hus sammen med ledelsen i norsk idrett.

– Hva må Russland gjøre nå for å få lov å komme tilbake?

– De må gjøre det som skal til for å gjenopprette tilliten, og for at Russlands OL-komite skal bli gjeninnsatt. Jeg vil tro at det vil bli utarbeidet et veikart over hva de skal til

– Jeg håper IOC nå har sendt et tydelig signal om at doping ikke er akseptert, sier Aasen.

– Måtte reagere

Norges idrettspresident Tom Tvedt mener dagens IOC-beslutning var riktig.

– Dette er en streng og rettferdig og helt nødvendig beslutning, sier Tvedt.

– Ble du overrasket?

– Egentlig ikke. Det måtte komme en streng reaksjon.

Han mener at IOC ikke hadde noe reelt alternativ.

– Nei. Internasjonal idrett måtte reagere. Det er en klok og nødvendig beslutning. Dette har å gjøre med troverdigheten til idretten verden over, sier han.

Russlands visestatsminister Vitaly Mutko var idrettsminister under Sotsji-OL. Han er bannlyst fra å ha noe som helst med den olympiske bevegelse å gjøre for all framtid.

Men han er samtidig leder av organisasjonskomiteen for fotball-VM til sommeren.

– Hvilket signal gir det?

– Det seier seg vel selv. Men det er FIFA som må ta den diskusjonen videre.

Siste nytt

 • Første verdenscupseier

  Vetle Sjåstad Christiansen tok sin første verdenscupseier i karrieren, under sprinten fra amerikanske Soldier Hollow. 26-åringen kjempet en innbitt kamp med Simon Desthieux, men tok franskmannen med 1,3 sekunder. Johannes Thingnes Bø fikk fire bom på den stående skytingen, men kjempet seg inn til en femteplass.

  Sjåstad Christiansen.
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Opptur for Norge i lagkonkurransen

  Polen vant lagkonkurransen i tyske Willingen foran Tyskland og Slovenia. Etter å ha ligget på en sjetteplass etter den første omgangen, klatret de norske hopperne to plasser. Mye takket være unggutten Thomas Aasen Markeng, som leverte to solide hopp.

  NORDIC-SKIING/
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • 3. div-spiller til slovensk mester

  Mirza Mujcic (24) fra den norske 3. divisjon-klubben Lysekloster har meldt overgang til den slovenske dobbeltvinneren Olimpija Ljubljana. – Jeg kan ikke tenke meg at noe sånt har skjedd før, sier breddefotballekspert Jørgen Tjærnås til Aftenposten.

  NM fotball 3. runde, Brattvåg - Rosenborg.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal