Hopp til innhold

– En modig avgjørelse av IOC, men min klient vet om andre statsstyrte dopingprogrammer også

IOCs viktigste vitne sier han kjenner til flere statsstyrte dopingprogrammer enn det russiske.

Rodtsjenkov Grigorij

HOVEDVITNET: Tidligere laboratoriesjef Gregorij Rodsjenkov var nøkkelvitne i McLaren-rapporten. Han sier han vet om flere datatyrte dopingprogrammer

Foto: EMILY BERL / NYT

Den russiske avhopperen og tidligere lederen av dopinglaboratoriet i Moskva Gregorij Rodsjenkov har vært et hovedvitne i McLaren-rapporten. Han er glad for vedtaket.

– Det er et modig steg av IOC, men min klient vet også om andre statsstyrte dopingprogrammer, sier han gjennom sin advokat Jim Walden.

– Jeg er stolt av arbeidet IOC har gjort med den største dopingskandalen i idrettshistorien, sier Walden.

Norges idretts- og kulturminister Linda Helleland kaller det som har skjedd i Russland en av idrettshistorient største skandaler med systematisk juks og doping av utøvere over tid.

– Da mener jeg at denne sanksjonen er en naturlig konsekvens. Det var en umulighet for IOC å ikke imøtekomme forventningene til idrettsutøvere verden over, sier Helleland til NRK.

– Hva vil dette ha å si for antidopingarbeidet videre?

– Jeg håper dette vil være et vendepunkt i internasjonalt antidopingarbeid. Dette er også helt i tråd med det myndighetene i WADA har forventet, og helt nødvendig for at vi kan gå videre.

– Klok og rett beslutning

Kristin Kloster Aasen

IOC: – Jeg håper IOC nå har sendt et tydelig signal om at doping ikke er akseptert, sier Kristin Kloster Aasen

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg synes det er en klok og rett beslutning, sier IOC-medlem Kristin Kloster Aasen om IOCs vedtak om å utestenge Russland som nasjon.

Hun var ikke til stede i Lausanne der IOC gjorde sitt vedtak om å stenge Russland som nasjon ute fra vinter-OL, men fulgte pressekonferansen i Idrettens hus sammen med ledelsen i norsk idrett.

– Hva må Russland gjøre nå for å få lov å komme tilbake?

– De må gjøre det som skal til for å gjenopprette tilliten, og for at Russlands OL-komite skal bli gjeninnsatt. Jeg vil tro at det vil bli utarbeidet et veikart over hva de skal til

– Jeg håper IOC nå har sendt et tydelig signal om at doping ikke er akseptert, sier Aasen.

– Måtte reagere

Norges idrettspresident Tom Tvedt mener dagens IOC-beslutning var riktig.

– Dette er en streng og rettferdig og helt nødvendig beslutning, sier Tvedt.

– Ble du overrasket?

– Egentlig ikke. Det måtte komme en streng reaksjon.

Han mener at IOC ikke hadde noe reelt alternativ.

– Nei. Internasjonal idrett måtte reagere. Det er en klok og nødvendig beslutning. Dette har å gjøre med troverdigheten til idretten verden over, sier han.

Russlands visestatsminister Vitaly Mutko var idrettsminister under Sotsji-OL. Han er bannlyst fra å ha noe som helst med den olympiske bevegelse å gjøre for all framtid.

Men han er samtidig leder av organisasjonskomiteen for fotball-VM til sommeren.

– Hvilket signal gir det?

– Det seier seg vel selv. Men det er FIFA som må ta den diskusjonen videre.

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Serena Williams tapte i sin første singlekamp på ett år

  Serena Williams tapte for franske Harmony Tan i den første runden av Wimbledon. Det var amerikanerens første singlekamp siden samme turnering i fjor.

  Williams hadde før tirsdagens oppgjør ikke konkurrert i single siden 28. juni i fjor. Da måtte hun gi seg underveis i 1.-rundeoppgjøret i Wimbledon med skade.

  40 år gamle Williams er helt nede på 1204.-plass på verdensrankingen og fikk innpass i årets utgave av Wimbledon som et «wild card». Det vil si at arrangørene automatisk ga henne plass i den prestisjetunge turneringen hun har vunnet sju ganger i single.

  Hun tapte finalen på gresset i London både i 2018 og 2019. Hun har vunnet double seks ganger sammen med søsteren Venus.

  Tirsdag var hun tilbake, men etter en lang og jevn kamp tapte hun til slutt med settsifrene 5-7, 6-1, 6-6 (7-10). Dermed blir den tidligere verdenseneren stående på 98 seirer i Wimbledon-sammenheng i single.

  Hun viste mye følelser underveis i kampen.

  Tan møter spanske Sara Sorribes Tormo i 2. runde. Verdensener Iga Swiatek gjorde kort prosess med kroatiske Jana Fett med seier 6-0, 6-3.

  APTOPIX Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • PGA- og europatouren styrker samarbeidet – vil bekjempe LIV-touren

  PGA-touren har sammen med europatouren skrevet under på en avtale som strekker seg ut 2035. De vil jobbe sammen for å bekjempe Saudi-finansierte LIV Golf.

  Blant annet sikter de mot å øke premiepengene i håp om at færre bytter over til den rike Saudi-touren, sier de i en pressemelding.

  PGA skal også gå i gang med å etablere tre nye internasjonale turneringer med store pengesjekker.

  Begge tourene har vært klare i sitt standpunkt om spillere som slutter seg til LIV-touren. PGA har bannlyst en rekke spillere fra sine turneringer så langt.

  I tillegg skal de sette klarere linjer for hvordan spillere kan forflytte seg mellom PGA- og europatouren. Fra 2023 får topp ti i sammendraget i europatouren innpass i PGA-turneringer den kommende sesongen.

  – Vi er veldig fornøyde med dette forlengede partnerskapet, sier PGA-sjef Jay Monahan.

  PGA vil også være mer involvert i europatouren framover. De skal øke sin eierandel fra 15 til 40 prosent i European Tour Productions.

  Travelers Championship - Preview Day 3
  Foto: Michael Reaves / AFP
 • Svensk back forlenger med russisk ishockeylag

  Robin Press har signert en ny kontrakt med russiske Severstal Tsjerepovets. Han er første svenske hockeyspiller som gjør det etter Russlands krig i Ukraina.

  Det skriver Aftonbladet.

  Press skrev under for KHL-laget foran sist sesong, og nå har han forlenget med ytterligere ett år. Aftonbladet skriver at det fortsatt er et flertall svenske spillere som har kontrakt med KHL-lag, men at 27 år gamle Press er den første til å signere en kontrakt etter krigens start.

  I mars ble det klart at basketballstjernen Jonas Jerebko ble stengt ute av det svenske landslaget i basketball etter at han valgte å skrive under for russiske CSKA.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste