Hopp til innhold

– Det er verre tilstander enn i Tour de France

De er overalt og setter opp telt og campingvogner langs løypa mange dager før start. Det er ville tilstander i Flandern når sykkelklassikeren går av stabelen. Søndag sykler fire nordmenn årets utgave.

Tom Boonen

Engasjert publikum i massevis kommer ekstremt tett på rytterne under Flandern rundt. Her er det hjemmefavoritten Tom Boonen fra Belgia som heies frem i 2011.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

– Ja, det er folk overalt, trolig enda mer enn under Paris – Roubaix. I bakkene er det faktisk enda mer folk og ståhei enn under Tour de France, sier Alexander Kristoff som søndag sykler for seier i prestisjerittet.

Italy Cycling Milan San Remo Milano-Sanremo 2014

– Noen steder er det mer ståhei her enn under Tour de France, sier Alexander Kristoff før starten av Flandern rundt. 26-åringen er sulten på mer suksess etter seieren i Milano - Sanremo for tre uker siden.

Foto: Gian Mattia D'Alberto / Ap
Flandern rundt

Smalt og vanskelig på brosteinen, og det kreves full konsentrasjon hele veien i Flandern rundt.

Foto: Yves Logghe / Ap

– På de smaleste stedene har arrangøren måttet sette opp kraftige gjerder, sier Kristoff.

Kristoff har kjørt den belgiske klassikeren to ganger før. I fjor ble han nummer fire.

– Og for å toppe det, må jeg på pallen nå, sier vinneren av Milano - Sanremo i Italia i forrige måned.

– Det er et svært ritt

Han merker at Flandern rundt er et stort løp med en enorm interesse rundt. For dette er for sykkelsportens Mekka å regne.

– Du merker at det er en spesiell stemning, at det er et svært løp. Jeg har sett på det siden jeg var liten gutt. Man forstår når starten går at dette er svært, og at man skal kjøre et spesielt løp. Man har det alltid i tankene.

– I Milano - Sanremo – som også er et stort og meget spesielt løp – hadde vi veldig god tid til å tenke, for der går det rolig lenge. Men her i Flandern skjer det ting nesten med en gang. Løypa blir fort hard og tøff. Da må man fokusere på det man skal gjøre, og det holder tankene borte fra rammen rundt løpet, sier Kristoff.

– Helt vanvittig interesse

Thor Hushovd har også syklet Flandern rundt flere ganger. Også han må medgi at det er noe helt ekstra med dette rittet.

– De er helt sykkelfrelste her i distriktet. De rigger opp partytelt langs løypa inntil 3–4 dager på forhånd. Det er en helt vanvittig sykkelinteresse i Belgia, sier Hushovd til NRK.

Han har noen få drømmer igjen på tampen av en lang karriere:

– Det ene er å vinne Flandern rundt. Det andre er kanskje enda litt større, å vinne Paris – Roubaix, sier verdensmesteren fra 2010.

Kristoff liker løypa

Nå skal Alexander Kristoff ut i sitt største ritt siden han vant Milano - Sanremo i mars. Han tror det blir vanskelig å forsvare den seieren.

– Det hadde vært helt utrolig å ta to «monument» på rad, men det skal meget godt gjøres, sier 26-åringen.

– Jeg er ikke den største favoritten søndag. Jeg her mest tro på Fabio Cancellara og Peter Sagan. Og kanskje Tom Boonen, sier Kristoff. Han liker løypa, som han kjenner godt fra før.

– Det er nesten flatt på slutten av løypa, og det passer meg godt. Da har vanligvis også tetgruppa krystallerte set ut, men jeg må selvsagt jobbe godt for å henge med der. Det som skjer før de siste ti kilometerne er viktig.

I tillegg til Kristoff og Hushovd sykler også nordmennene Edvald Boassen Hagen og Gabriel Rasch (begge Sky) Flandern rundt søndag.

Siste nytt

  • Medier: 23 kinesiske svømmere fikk delta i OL tross positive dopingprøver

    23 kinesiske svømmere skal ha fått grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede.

    Det er skriver blant annet Daily Telegraph, New York Times og ARD.

    De aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

    Prøvene med hjertemedisinen ble avgitt under en treningsleir som ble gjennomført noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.

    Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.

    De kinesiske svømmerne med 30 medlemmer vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.

    Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.

    (NTB)

    Winter Olympics Salt Lake City
    Foto: Rick Bowmer / AP
  • Fiasko for Hamilton – røk rett ut i Kina-kvalifisering

    Den britiske superstjernen Lewis Hamilton får et blytungt utgangspunkt i søndagens Formel 1-løp i Shanghai etter å ha endt tredje sist i lørdagens kvalifisering.

    Mercedes-føreren fikk kjempeproblemer allerede i den første av tre kvalifiseringsrunder og klarte ikke ta seg videre til omgang to. Til slutt hadde han bare to førere bak seg.

    Hamilton forsøkte å sette en rask rundetid på tampen av åpningsomgangen, men gjorde en stor feil og tapte mye tid. Dermed måtte han slukøret sette kursen for paddocken.

    – Er dette årets dårligste kvalifisering for Hamilton? Det må jo være det? Sa Viaplay-ekspert Henning Isdal.

    – Vi ser at Toto Wolff er sur, supplerte kommentator Atle Gulbrandsen med henvisning til Mercedes-teamsjefen.

    Hamilton selv beklaget egen kjøring over teamradioen.

    (NTB)

  • Opprykk til A-VM for paralandslaget

    Fredag kveld sikret Norges paralandslag i hockey opprykk til A-VM etter å ha knust Sverige 3-0.

    Lørdag har Norge mulighet til å sikre gull i B-VM når de møter Tyskland til finale. Kampen spilles i Skien Fritidspark.

Sendeplan

Kl. Program Kanal