– Vanskelig å forstå at to sånne feil kan skje

Eldar Rønning opplevde landslagslegene som ekstremt restriktive. Nå lider han med Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby.

Eldar Rønning

RYSTET: Eldar Rønning føler med alle som er rammet av dopingsakene, både utøverne og legene som tar skylda.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg opplevde legene våre som veldig, veldig restriktive på bruk av midler som vi eventuelt skulle ha for å behandle problemer. Det var et veldig strengt regime, i hvert fall på midler kjøpt på apotek i utlandet, sier Eldar Rønning.

34-åringen måtte selv legge skiene hylla i våres. Gjennom en lang karriere opplevde han aldri dopingsaker med norske langrennsløpere.

Nå har han i kort tid opplevd at bestekompisen Martin Johnsrud Sundby er blitt dømt for feil bruk av astmamedisin og at Therese Johaug har testet positivt på det anabole steroidet clostebol.

Laster Twitter-innhold

– Stoler på legen

Begge gangene har legene tatt skylda. Både Knut Gabrielsen og Fredrik Bendiksen har forlatt sine jobber.

– At det kan skje to sånne feil på så kort tid er vanskelig å forstå, sier Eldar Rønning.

– I hvilken grad stoler man på legen hvis man blir foreskrevet en medisin?

– Man stoler hundre prosent på landslagslegene. De er leger med idrettsutøvere som sitt hovedansvarsområde.

Selv var Rønning astmatisk og ble medisinert for det fra han var juniorløper. For øvrig tok han få medisiner.

Skistjernen kjempet mot tårene på pressekonferansen om dopingavsløringen.

GRÅTKVALT: Therese Johaug.

– Blir paranoid

Han var ekstremt påpasselig.

– Som idrettsutøver er man nesten litt paranoid for at det er så lett å tråkke feil. For min egen del var jeg veldig redd for drikkebeltet mitt. Hvis jeg la det ifra meg, tømte jeg ut drikken og var veldig redd for at det skulle bli forurenset av folk som kunne finne det, sier Rønning.

– Føler du Therese og Martin er uskyldig?

– Ja, jeg må si jeg føler det. Det er i mine øyne ingen som doper seg ved å behandle et munnsår. Og Martin kjenner jeg godt, han har hatt astma siden han var tre år, men det er klart han har gjort en feil. Det er veldig, veldig synd og tragisk for norsk langrenn.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– Forferdelig belastende

Han føler med dem som er rammet.

– Jeg kan bare sette meg i deres situasjon, og jeg kan tenke meg at det er helt forferdelig å takle. Det er helt forferdelig belastende å bli knyttet opp mot doping når du føler du er uskyldig og det er en formalfeil, sier han.

– Bør det få konsekvenser for flere i støtteapparatet?

– Vanskelig for meg å si, jeg synes bare saken er forferdelig trist. Jeg kjenner både Knut Gabrielsen og Fredrik Bendiksen, og vet hva de står for, og den feilen de har gjort har vært katastrofal. De trekker seg og er borte, og jeg synes synd på alle involverte. Det får sikkert konsekvenser for hvordan det medisinske apparatet skal fungere i fortsettelsen, sier Eldar Rønning.

Siste nytt

 • Friidretten fryser OL-kvalifisering

  Det internasjonale friidrettsforbundet har satt kvalifiseringsperioden for Tokyo-OL på vent til desember. Det skriver de i en pressemelding.

  Det betyr at det ikke vil være mulig å kvalifisere seg til OL frem til 1. desember. Utøvere som allerede er kvalifisert etter at kvalifiseringsperioden åpnet i fjor, vil fortsatt være kvalifisert.

  Avgjørelsen er tatt etter samtaler med utøverkommisjonen. Resultater oppnådd før 1. desember kan registreres som verdensrekorder, kontinentale eller nasjonale rekorder, men de vil ikke kvalifisere til OL eller telle på verdensrankingen.

  FILE PHOTO: A 3D printed Olympics logo is seen in front of displayed "Tokyo 2021" words in this illustration
  Foto: Dado Ruvic / Reuters
 • Eliteseriestart utsatt igjen

  Forbudet mot idrettsarrangementer til 15. juni betyr at Norges Fotballforbunds planer for sesongstart i norsk toppfotball må utsettes igjen.

  Kulturminister Abid Raja (V) opplyste tirsdag at regjeringens tiltak for å hindre videre smitte av koronaviruset forlenges inn i juni. Folk skal holde minst to meters avstand til hverandre og ikke samles i grupper på flere enn fem.

  – Det finnes en rekke scenarioer nede på tegnebrettet hos oss, men de avhenger helt av hvor lenge denne krisen varer og hvilke muligheter vi har på de gjenstående dagene i 2020, sa NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB mandag.

  Eliteserien fotball 2019: Rosenborg - Ranheim (3-2).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Bislett Games utsatt

  Bislett Games, som skulle vært arrangert 11. juni 2020, blir utsatt eller avlyst.

  – Vi jobber nå med alternative kalendere. Det jobbes også med alternative formater. Over påske kommer Diamond League ut med en pressemelding hvor man har noe å melde. Det samme gjør vi fra Bislett, sier stevneleder Steinar Hoen til NRK.

  Han sier han støtter tiltakene som regjeringen har gjort, og vil jobbe med å finne en løsning for å arrangere et Bislett Games, i ett eller annet format, senere.

  Bislett Games 2019
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal