NRK Meny
Normal

Tror dette kølleslaget ga Vålerenga en mental knekk

Etter en glitrende åpning har Vålerenga gått på tre strake tap i finalekampene mot Stavanger Oilers. Ishockeyeksperter mener Vålerenga har mistet fokus etter kølleslag-spetakkelet fra første kamp.

Strandfeldt

Stavanger Oilers Martin Strandfeldt fikk ingen straff etter å ha slengt ishockeykølla i hodet på Tyler Donati i første finalekamp. Jim Marthinsen tror oppstyret rundt denne episoden har fått Vålerenga-spillerne til å miste litt fokus.

Foto: Skjermdump: TV2

Jim Marthinsen

Tidligere Vålerenga- og landslagsspiller Jim Marthinsen mener spillerne hos Oslo klubben har fokusert for mye på dommeravgjørelser og utenomsportslige hendelser. Det gir frustrasjon som går utover prestasjon.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB Scanpix
Roy Johansen

Landslagstrener Roy Johansen mener det er spillernes eget ansvar å ha disiplin, fokus og stille mentalt forberedt til kampene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Etter den første kampen med alt oppstyret rundt Strandfeldt og Donati, tror jeg fokus har gått litt vekk det som skal skje på banen. For meg kan det virke som om spillerne har blitt påvirket av dette. Det ble brukt veldig mye energi på det utenomsportslige, sier Jim Marthinsen til NRK.no.

Den tidligere Vålerenga-kjempen har fulgt finalekampene mellom Oslo-klubben og Stavanger Oilers tett. Etter den første finalekampen var 56-åringen sikker på at Vålerenga skulle sikre «bøtta» på fire kamper.

Slik ble det ikke.

– Vålerenga-spillerne er litt mentalt ute av det. De fokuserer på dommerne, føler at de er imot dem, at alle er imot dem. Så blir det frustrasjon som går utover prestasjon, mener Marthinsen.

Tror kølle-episoden påvirket

Vålerenga ønsket at Stavanger-lagets Martin Strandfeldt skulle straffes etter at han slang ishockeykølla opp i hodet på Tyler Donati i første finalekamp, men Norges Ishockeyforbund ga ingen straff for hendelsen.

Marthinsen tror dette kan ha påvirket Vålerenga og hatt betydning for de tre siste tapene.

– Jeg føler de la mye energi på det andre, som spillerne ikke kan bestemme. Det var bare noen timer før den andre kampen i Stavanger det ble klart at Strandfeldt fikk spille. Det så ut som det var det de tenkte på, mener Marthinsen.

– Udisiplinert

Roy Johansen, Norges landslagstrener i ishockey, er av samme oppfatning som Marthinsen.

– Oilers har hatt stigning i prestasjonene, mens Vålerenga kanskje har mistet litt fokus på hva som er viktig. Det har vært mye fokus på dommer, på andre momenter enn de oppgavene spillerne skal gjøre, sier Johansen til NRK.no.

– Hvorfor har det blitt slik?

– Det startet vel med Strandfeldt og Donati. Vålerenga har vært litt udisiplinerte. I den siste kampen var flere spillere mer opptatt av motspillere og dommere enn egne prestasjoner. Det henger sammen med frustrasjon som brer seg, mener Johansen.

– Spillernes ansvar

Johansen mener spillerne selv må ta ansvar for de unødvendige utvisningene, blant annet etter flaskekastingen som resulterte i et avgjørende mål for Stavanger Oilers i fjerde finalekamp mandag.

– Dette er ikke Espens ansvar (trener Espen Knudsen journ.anm.). Det er spillernes ansvar å ha den disiplinen, det fokuset og være mentalt forberedt på å spille i en finale. De har snakket mye om det ikke å ta unødvendige utvisninger, sier han og fortsetter:

– Når det først glipper litt, er det ofte det glipper litt mer. Så sprer det seg litt. Det har det gjort i Vålerenga nå. Den siste kampen tapte de på dumme utvisninger, mener Johansen.

– Hett under hjelmen

Marthinsen vil heller ikke gi Vålerenga-treneren alt ansvar for de unødvendige utvisningene og oppførselen ellers.

– Han har jo litt av ansvaret for det, men han maner dem nok opp i hver pause og før kamper om at de må slutte å tenke på dommere og alt det andre, sier Marthinsen, og fortsetter:

– Men så er det høy temperatur under hjelmen, noen som mister hodet og surrer det til. Når det er litt hett under hjelmen gjør folk dumme ting.

Vålerenga, NM-finale

Vålerenga trener Espen «Shampo» Knutsen har vært oppgitt over unødvendige utvisninger spillerne hans har pådratt seg. Det har bidratt til at Oslo klubben ligger under 3-1 i NM-finalekamper mot Stavanger Oilers.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB Scanpix

Siste nytt

 • Hansen vant norsk mesterliga-duell

  Espen Lie Hansens franske klubb Nantes tok første stikk mot Bjarte Myrhols Skjern i den første av to kvartfinaler i mesterligaen. Nantes vant 33-27 på hjemmebane. Bjarte Myrhol scoret fire mål for sin danske klubb.

  Espen Lie Hansen
  Foto: Stephane Mahe / Reuters
 • Mjelde kåret til tredje beste

  Maren Mjelde ble søndag kveld stemt frem av spillerne selv som den tredje beste spilleren i engelsk fotball.

  Lagvenninne fra Chelsea, Fran Kirby, vant prisen. Ji So-yun, også Chelsea-spiller, tok andreplassen.

  SOCCER-CHAMPIONS-CHE-WOB/WOMEN
  Foto: ADAM HOLT / Reuters
 • Napoli senket Juventus

  De fleste av de store fotballigaene er avgjort, men i Italia er det fortsatt spenning.

  Søndag kveld tapte tittelforsvarer Juventus 0–1 mot Napoli på hjemmebane.

  Dermed er Napoli bare ett poeng bak Juventus på toppen av tabellen.

  FBL-ITA-SERIE A-JUVENTUS-NAPOLI
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08