Hopp til innhold

Tror dette kølleslaget ga Vålerenga en mental knekk

Etter en glitrende åpning har Vålerenga gått på tre strake tap i finalekampene mot Stavanger Oilers. Ishockeyeksperter mener Vålerenga har mistet fokus etter kølleslag-spetakkelet fra første kamp.

Strandfeldt

Stavanger Oilers Martin Strandfeldt fikk ingen straff etter å ha slengt ishockeykølla i hodet på Tyler Donati i første finalekamp. Jim Marthinsen tror oppstyret rundt denne episoden har fått Vålerenga-spillerne til å miste litt fokus.

Foto: Skjermdump: TV2

Jim Marthinsen

Tidligere Vålerenga- og landslagsspiller Jim Marthinsen mener spillerne hos Oslo klubben har fokusert for mye på dommeravgjørelser og utenomsportslige hendelser. Det gir frustrasjon som går utover prestasjon.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB Scanpix
Roy Johansen

Landslagstrener Roy Johansen mener det er spillernes eget ansvar å ha disiplin, fokus og stille mentalt forberedt til kampene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Etter den første kampen med alt oppstyret rundt Strandfeldt og Donati, tror jeg fokus har gått litt vekk det som skal skje på banen. For meg kan det virke som om spillerne har blitt påvirket av dette. Det ble brukt veldig mye energi på det utenomsportslige, sier Jim Marthinsen til NRK.no.

Den tidligere Vålerenga-kjempen har fulgt finalekampene mellom Oslo-klubben og Stavanger Oilers tett. Etter den første finalekampen var 56-åringen sikker på at Vålerenga skulle sikre «bøtta» på fire kamper.

Slik ble det ikke.

– Vålerenga-spillerne er litt mentalt ute av det. De fokuserer på dommerne, føler at de er imot dem, at alle er imot dem. Så blir det frustrasjon som går utover prestasjon, mener Marthinsen.

Tror kølle-episoden påvirket

Vålerenga ønsket at Stavanger-lagets Martin Strandfeldt skulle straffes etter at han slang ishockeykølla opp i hodet på Tyler Donati i første finalekamp, men Norges Ishockeyforbund ga ingen straff for hendelsen.

Marthinsen tror dette kan ha påvirket Vålerenga og hatt betydning for de tre siste tapene.

– Jeg føler de la mye energi på det andre, som spillerne ikke kan bestemme. Det var bare noen timer før den andre kampen i Stavanger det ble klart at Strandfeldt fikk spille. Det så ut som det var det de tenkte på, mener Marthinsen.

– Udisiplinert

Roy Johansen, Norges landslagstrener i ishockey, er av samme oppfatning som Marthinsen.

– Oilers har hatt stigning i prestasjonene, mens Vålerenga kanskje har mistet litt fokus på hva som er viktig. Det har vært mye fokus på dommer, på andre momenter enn de oppgavene spillerne skal gjøre, sier Johansen til NRK.no.

– Hvorfor har det blitt slik?

– Det startet vel med Strandfeldt og Donati. Vålerenga har vært litt udisiplinerte. I den siste kampen var flere spillere mer opptatt av motspillere og dommere enn egne prestasjoner. Det henger sammen med frustrasjon som brer seg, mener Johansen.

– Spillernes ansvar

Johansen mener spillerne selv må ta ansvar for de unødvendige utvisningene, blant annet etter flaskekastingen som resulterte i et avgjørende mål for Stavanger Oilers i fjerde finalekamp mandag.

– Dette er ikke Espens ansvar (trener Espen Knudsen journ.anm.). Det er spillernes ansvar å ha den disiplinen, det fokuset og være mentalt forberedt på å spille i en finale. De har snakket mye om det ikke å ta unødvendige utvisninger, sier han og fortsetter:

– Når det først glipper litt, er det ofte det glipper litt mer. Så sprer det seg litt. Det har det gjort i Vålerenga nå. Den siste kampen tapte de på dumme utvisninger, mener Johansen.

– Hett under hjelmen

Marthinsen vil heller ikke gi Vålerenga-treneren alt ansvar for de unødvendige utvisningene og oppførselen ellers.

– Han har jo litt av ansvaret for det, men han maner dem nok opp i hver pause og før kamper om at de må slutte å tenke på dommere og alt det andre, sier Marthinsen, og fortsetter:

– Men så er det høy temperatur under hjelmen, noen som mister hodet og surrer det til. Når det er litt hett under hjelmen gjør folk dumme ting.

Vålerenga, NM-finale

Vålerenga trener Espen «Shampo» Knutsen har vært oppgitt over unødvendige utvisninger spillerne hans har pådratt seg. Det har bidratt til at Oslo klubben ligger under 3-1 i NM-finalekamper mot Stavanger Oilers.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB Scanpix

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal