– Utvilsomt et av tidenes talenter i norsk friidrett

U18-verdensmester Karsten Warholm (17) hylles som et talent helt utenom det vanlige: – Han kan minne om en mannlig utgave av Carolina Klüft, sier NRKs eksperter.

Warholm

Her jubler Karsten Warholm som nybakt U18-verdensmester i åttekamp.

Foto: Arve Hatløy

Vebjørn Rodal

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal står for et av Norges største idrettsøyeblikk med OL-gullet på 800 meter i 1996.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Med personlig rekord i hele seks av åtte øvelser, leverte 17 år gamle Karsten Warholm en fantastisk åttekamp under U18-VM i ukrainske Donetsk torsdag.

Dermed kunne unggutten henge gullmedaljen rundt halsen, og juble for det som blir sett på som en bragd i norsk friidrett.

– Det er veldig få som har klart å bli juniorverdensmester, så dette er utvilsomt en kjempeprestasjon, sier NRKs mangeårige friidrettskommentator Lars Lystad.

Med poengsummen 6451 poeng var Warholm kun 40 poeng fra verdensrekorden.

Bortsett fra kasteøvelsene og noen vekt- og distanseforskjeller, kunne 17-åringen hypotetisk sett kjempet blant de beste i tikamp under London-OL i 2012.

 • Se alle resultatene til Warholm her!

– Det er fantastisk. Han har en allsidighet som er bemerkelsverdig, sier tidligere OL-gullmedaljevinner på 800 meter og nåværende NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

– Karsten er utvilsomt et av tidenes norske friidrettstalent. Potensialet er utrolig, legger han til.

Sammenliknes med svensk stjerne

Nettopp derfor trekker Lars Lystad paralleller til den tidligere mangekampstjernen Carolina Klüft.

Den svenske jenta dominerte sjukamp fullstendig fra 2002 til 2007, og vant hele ni mesterskapsgull i denne perioden.

– Karsten kan minne om den mannlige utgaven av Carolina Klüft. Hun vant alt som var i sjukamp, og han har mange av egenskapene hennes, sier Lystad.

Warholm2

Her markerer Karsten Warholm verdensmestertittelen mot slutten av den avsluttende 1000-meteren.

Foto: Arve Hatløy

– Det er ingen dum sammenlikning. Carolina var veldig god og hadde den samme allsidigheten, sier Rodal.

– Nyter øyeblikket

Karsten Warholm mottok fredag gullbeviset for at han kan kalle seg verdensmester. 17-åringen er ute på seiersmiddag med familien når NRK.no forteller ham om spådommene fra NRKs eksperter.

– Oi, det høres jo veldig bra ut. Det har skjedd så mye de siste dagene, men jeg setter stor pris på de positive ordene, sier Warholm.

Til tross for å seile opp som Norges nye friidrettsstjerne, har han ingen god forklaring på hvordan han er blitt så god.

– Det er vanskelig å si, men jeg har alltid vært en som klarer å få frem det beste når det gjelder. Vi var også trygge på at vi hadde truffet med formen. Nå tenker jeg bare på å fortsette fremgangen. Det streifet meg egentlig ikke at jeg var så nær verdensrekorden. Det ville bare vært enda en bonus, sier Warholm, som er oppvokst i Ulsteinvik.

– Veldig sterk psyke

Vebjørn Rodal har bitt seg merke i at Waholm virker å prestere på sitt aller beste når medaljene står på spill.

– Akkurat den egenskapen er nesten en nødvendighet for å bli en ener. Når du presterer årsbeste eller personlige rekorder i mesterskap, da har du gjerne gode mentale egenskaper. Karsten virker kald og rolig, sier Rodal.

Han får støtte av Lars Lystad.

– Warholm har en veldig sterk psyke. Det har han selv gitt uttrykk for tidligere. Han er god på å psyke ut konkurrentene før og underveis i konkurranser, sier kommentatoren.

– Kan hevde seg høyt

Et godt eksempel på det var den avsluttende 1000 meteren torsdag. Warholm hadde full kontroll og la seg kontrollert midt i feltet.

I siste sving smalt det, og nordmannen stormet fra resten av feltet med armene i været.

– Han satte personlig rekord i samtlige løpeøvelser. I tillegg har han et bra potensiale i hoppøvelsene. Det er her han har sine styrker fysisk sett, sier Lystad.

Klüft

Svenske Carolina Klüft tok blant annet ett OL-gull, tre VM-gull og to EM-gull i sjukamp.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

– Alt ligger til rette for at han kan hevde seg høyt i mangekamp i årene som kommer, legger kommentatoren til.

Warholm sier at han ikke «mente å være kvalm» da han feiret under 1000-meteren, men at det hele var en gledesreaksjon.

– Det skjedde på grunn av inntrykkene. At det var virkelig. Men jeg liker å sette et fingeravtrykk når muligheten byr seg, og nå grep jeg den, sier Warholm.

Kan droppe tikamp

I 2008 valgte Carolina Klüft å gi seg med sjukamp for å satse på lengde, en avgjørelse som ikke ga særlig suksess.

Neste år skal Warholm etter planen konkurrere i tikamp, hvis han ikke bestemmer seg for å satse alt på ett kort.

– Hvis Warholm en dag bestemmer seg for å satse på én øvelse, og ikke mangekamp slik han gjør nå, tror jeg det må bli lengde han går for. Det har han selv sagt. Men det er i mangekamp potensialet er størst, sier Lystad, og får støtte av hovedpersonen selv:

– Lengde og hekk er favorittene, men det får vi ta når det kommer. Jeg vil rådføre meg med de rundt meg, men akkurat nå skal jeg bare nyte øyeblikket, sier Warholm.

Siste nytt

 • Brøt Carlsen reglene?

  I sjakk er det ikke lov å røre en brikke uten å flytte den, med mindre du sier j'adoube først. Carlsen rørte en brikke i det tredje VM-partiet. Se og bedøm selv.

 • Narvik innstilt som norsk VM-søknad

  Narvik ble mandag innstilt av Norges Skiforbund sin arbeidsgruppe som kandidat til å søke alpin-VM i 2027. Den andre kandidaten var Kvitfjell/Hafjell.

  Alpin-NM i Narvik
  Foto: Jan-Arne Pettersen

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sjakk: Parti 3 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 3: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana