NRK Meny
Normal

– Utrolig frustrerende at denne Magnus-fyren har så ekstremt mye flaks

Natt til mandag vant Magnus Carlsen nok en stor turnering. Nå mener motstanderne at verdensmesteren har flaks.

BRITAIN-CHESS

AVSLUTTET MED STIL: Magnus Carlsen gjorde alt riktig i avslutningen av London Chess, men hadde også marginene på sin side.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Det er kanskje ikke så rart at konkurrentene river seg i håret. Faktum er nemlig at det som har vært Carlsens kanskje dårligste år noen gang, ender med at han blant annet forsvarer VM-tittelen i hurtigsjakk i tillegg til å vinne Grand Chess Tour.

– Dette hjelper selvsagt på. Høydepunktene har vært veldig bra dette året. Problemet er bare at bunninvået mitt har vært lavere enn normalt, er konklusjonen til verdensmesteren.

– Frustrerende at denne Magnus-fyren har så flaks

Heller ikke i London har ting gått på skinner. Men da det gjaldt som mest, slo Carlsen til og sikret turneringsseieren. Men måten det skjedde gjør motspillerne oppgitt.

Tre spillere endte nemlig på lik poengsum og måtte dermed ut i playoff. Carlsen var imidlertid den spilleren som hadde slått de sterkeste spillerne på veien dit, og gikk dermed rett til finale. Samtidig måtte Anish Giri og Maxime Vachier-Legrave spille om retten til å møte nordmannen.

Der var han overlegen, og kunne juble for turneringsseier, sammenlagtseier i Grand Chess Tour, og premiepenger på 1,3 millioner kroner.

Torstein Bae

VIKTIG SEIER: NRKs sjakkekspert Torstein Bae tror seieren i London var viktig for Magnus Carlsen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Giri, som gikk tapende ut av «semifinalen» hadde følgende å si om sin norske motstander og måten turneringen ble avsluttet på.

– Det var utrolig kjedelig å tape playoff-partiet, for jeg var helt klart en av de beste spillerne her. Bare se på spillet mitt. Det er også utrolig frustrerende at denne Magnus-fyren har så ekstremt mye flaks. Det er helt absurd, sier han.

Også NRK-ekspert Torstein Bae innrømmer at Carlsen har vært heldig ved enkelte tilfeller.

– Det er klart at det er noe i det at lykken står den kjekke bi. Det har vært kjent lenge. Det er noen som har gudene mer på sin side enn andre, og det er ikke tvil om at Magnus er en av dem, ler han.

Tungt halvår

Frem til i sommer vant Magnus Carlsen alt han stilte opp i.

Men under Norway Chess i Stavanger sviktet han fullstendig og endte til slutt på åttendeplass i turneringen.

I Sinquefield Cup begynte han også svakt, men reddet seg inn på slutten av turneringen og sikret en andreplass sammenlagt.

I oktober fikk han en opptur da han forsvarte VM-tittelen i hurtigsjakk. I lynsjakk gikk det imidlertid dårligere, og 25-åringen endte til slutt på sjetteplass.

– Det var nok veldig viktig for han selv å avslutte året på denne måten. At han vant i London, og tok denne chess touren. Det var viktig å vise at han fortsatt er kongen på haugen, sier Bae.

Britain Chess

VANT IGJEN: Magnus Carlsen vant London Chess og Grand Chess Tour 2015.

Foto: Alastair Grant / Ap

Siste nytt

 • Kritiserer ligacuptrekning

  Fans og medier i England mislikte sterkt torsdagens trekning i ligacupen, som fant sted i Kina før de fleste på balløya var våkne. Engelsk fotball håper nemlig å øke interessen i Asia. Daily Telegraph er blant avisene som kritiserer opplegget, skriver NTB. Slik spilles 3. runde:

  Bournemouth – Brighton, Crystal Palace – Huddersfield, Leicester – Liverpool, West Bromwich – Manchester City, Arsenal – Doncaster, Aston Villa – Middlesbrough, Brentford – Norwich, Bristol City – Stoke, Burnley – Leeds United, Chelsea – Nottingham Forest, Everton – Sunderland, Manchester United – Burton, Reading – Swansea, Tottenham – Barnsley/Derby, West Ham–Bolton, Wolverhampton–Bristol Rovers.

  United
  Foto: GEOFF CADDICK / AFP
 • Zekhnini testet seg mot Real

  Rafik Zekhnini spilte hele 2.-omgang da Fiorentina møtte Real Madrid i en privatkamp i den spanske hovedstaden. Jordan Veretout sendte gjestene i føringen før Borja Mayoral og Cristiano Ronaldo snudde kampen før pause til 2-1, som også ble sluttresultatet. Zekhnini fikk sin Serie A-debut i 0-3-tapet for Inter forrige uke.

  Zekhnini
  Foto: Paul White / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra Zürich
Friidrett: Diamond League, Zürich
4-4-2 Europaligaen: Rosenborg - Ajax
Friidrett: Diamond League fra Zürich