Hopp til innhold

– Utrolig at ingen nordmenn har vunnet Tour de Ski

Hvordan kan det ha gått seks år uten at verdens beste langrennsnasjon har vunnet Tour de Ski?

Marit Bjørgen, Petter Northug og Therese Johaug

Marit Bjørgen (t.v.), Petter Northug og Therese Johaug kollapser i målområdet etter fjorårets Tour de Ski. Ingen av dem har greid å vinne touren sammenlagt så langt.

Foto: Scanpix

– Jeg tror mange av de norske løperne begynner å bli mektig lei av å vente på norsk sammenlagtseier. Det kan kanskje fyre dem opp litt ekstra, sier NRKs langrennskommentator Jann Post.

Lørdag er det klart for den syvende utgaven av Tour de Ski, som har etablert seg både som en prestisjefylt konkurranse og en juletradisjon for mange.

Men noen norsk seier har det aldri blitt, til tross for totalt 12 vinnersjanser i herre- og dameklassen.

Det er oppsiktsvekkende for en skinasjon som Norge, som har sopt inn VM-medaljer og sammenlagtseire i den samme perioden.

– Det er helt utrolig at ingen nordmenn har vunnet Tour de Ski, vi som har hatt så mange gode med, sa Marit Bjørgen til NRK før det ble klart at hun må trekke seg og ikke får sjansen til å vinne i år heller.

Små marginer - men noen får det til

Bjørgen og Petter Northug har flere annenplasser. Også Therese Johaug ble nummer to i 2011, men de norske stjernene har aldri vært først opp «monsterbakken».

Skijentene

Skijentene reiste til Tour de Ski i dag. Her er Therese Johaug ved bagasjebåndet.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

Kvinnenes landslagstrener Egil Kristiansen sier man er avhengig av at alt klaffer underveis om man skal klare å vinne. I de ni løpene på elleve dager er det ofte små marginer som avgjør.

Samtidig er det to løpere som stadig får alt til å klaffe i Tour de Ski - nemlig Bjørgen og Northugs erkerivaler Justyna Kowalczyk og Dario Colgona.

Disse har vunnet sammenlagt tre ganger hver.

– Vi har vært veldig nære, men akkurat ikke dyktige eller heldige nok til å vinne. For eksempel var Marit småsyk i starten i fjor, og det kan man ikke være. For å vinne Tour de Ski må man være hundre prosent hele veien, sier Kristiansen.

Therese Johaug mener også Norge har hatt litt utur.

– Det er vanskelig å si hvorfor det er blitt sånn. Vi er jo verdens beste langrennsnasjon både på herre- og kvinnesiden, så forutsetningene ligger der. Men det handler litt om flaks, for man må være 100 prosent hver dag, sier Johaug.

bjørgen

Marit Bjørgen klarte ikke ta igjen suverene Justyna Kowalzcyk opp den beryktede monsterbakken i forrige Tour de Ski. Her gratulerer hun erkerivalen med seieren.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Har ikke toppet formen

NRK-kommentator Jann Post mener grunnen er at de norske sammenlagtkandidatene sjeldent har vært i toppform under touren - som regel fordi de også har satset på mesterskap eller verdenscupen samme sesong.

– Det har vist seg å være litt for tøft, mener han.

Kommentatoren mener spesielt Bjørgen har vært uheldig med timingen.

– Bjørgen har ikke alltid vært i sin beste form mens hun har gått Tour de Ski. Hun gikk touren blant annet i den perioden hun slet litt, og da tålte hun ikke mange løp på få dager, sier Post.

Tungt for Bjørgen med nok en Tour-nedtur

Lille julaften ble det klart at Bjørgen går glipp av nok en vinnersjanse, denne gangen på grunn av problemer med hjerterytmen.

Hun har lenge vært irritert over at Tour de Ski stort sett er den eneste store konkurransen hun ikke har vunnet.

– Ja, det som irriterer meg mest med karrieren min er at jeg aldri har vunnet Tour de Ski. Spesielt forrige gang var irriterende. Da følte jeg det var veldig små marginer som skilte, sa hun i forbindelse med denne saken, før hun fikk vite om hjerteproblemene.

Derfor var beskjeden hun fikk lille julaften spesielt tung.

– Jeg mener jeg hadde gjort alt riktig fram mot Tour de Ski. Jeg tror jeg kunne vært med og kjempet i toppen, så det er tungt å svelge at jeg ikke skal være med, sa Bjørgen på pressekonferansen andre juledag.

Italy Cross Country Tour de Ski

Petter Northug har aldri klart å hamle opp med Dario Cologna (i midten) i Tour de Ski-sammenheng. Her fra seierspallen i fjor. Northug ble nummer tre, etter å ha blitt forbigått av Marcus Hellner (t.v) på sisteetappen.

Foto: Elvis Piazzi / Ap

Cologna for sterk på herresiden

På herresiden har det heller ikke blitt fullklaff. Under forrige Tour de Ski ble Petter Northug nummer tre, etter at han sprakk fullstendig opp den beryktede monsterbakken. Han startet halvannet minutt bak suverene Cologna, og 44 sekunder foran Marcus Hellner.

Northug hadde det såpass tungt at han ble forbigått av svensken og mistet annenplassen.

I tidligere utgaver av touren har Northug, Norges eneste reelle sammenlagtkandidat, ikke nådd opp av flere forskjellige årsaker.

– På herresiden har Dario Cologna rett og slett vært hakket bedre enn Northug i denne typen konkurranse, sier Post.

– Jeg frykter Cologna blir for sterk nok en gang. Han er veldig god i denne konkurransen, men jeg håper jo Northug kan gjøre noe med det, sier kommentatoren.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal