Hopp til innhold

– Usikker om jeg hadde spilt sjakk uten oppstyret

Donald Duck, Nytt på Nytt og modelloppdrag. Magnus Carlsen (23) vedgår at han setter stor pris på alt det utenomsportslige.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen og Vishy Anand ble møtt av verdenspressen under sjakk-VM i India. Nordmannen forteller nå at han liker oppstyret rundt han som person.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Magnus Carlsen (C)

Carlsen har gjort en hel del utenomsportslige ting siden VM-triumfen. I fjor tok han æresavspark for Real Madrid.

Foto: SUSANA VERA / Reuters

– Det er absolutt hyggelig at det er noen som bryr seg. Jeg hadde kanskje spilt sjakk hvis ingen hadde brydd seg i det hele tatt, men jeg er langt ifra sikker på det, sier 23-åringen til NRK.

Den utrolige sjakkhjernen til Magnus Carlsen har gjort ansiktet hans kjent over hele verden. Bærums-gutten skaper ofte kaostilstander i spillelokalene både blant kjendisvante pressefolk og fans.

Men også utenfor sjakkens verden:

Han dukker opp på enorme reklameplakater med stjernemodeller ved sin side. Han gjester gigantiske TV-programmer både nasjonalt og internasjonalt. Og han inviteres som trekkplaster til store eventer.

«Alle» vil ha en bit av sjakk-kongen.

 • Se faktaboks for å se hva Magnus har gjort på ett år!

– Et privilegium

Carlsen har i flere år gitt uttrykk for at han ikke liker oppstyret rundt seg, men har tydeligvis blitt litt mildere med åra.

– Ja, jeg synes det er gøy å være med på forskjellige ting – det er et privilegium. Men ingen av de tingen er like morsomme som å spille VM i sjakk, sier Carlsen og ler lavmælt.

Ifølge treneren sin forbereder Carlsen seg fire-fem ganger mindre enn konkurrentene til partier. Han trener annerledes og tar på seg flere oppdrag enn hva som er normen blant kollegene.

Overrasket ekspert

Sjakkekspert Atle Grønn er litt overrasket over uttalelsene til Carlsen.

– Da han var i tenårene og var en kommende stjerne, hatet han alt rundt. Da var det bare sjakk han var interessert i. Men han sier jo at han tenker litt sjakk når han driver med alle disse andre tingene, så kanskje det gir en positiv avkobling, sier Grønn.

Carlsen er kjent for sin utrolige utholdenhet ved sjakkbrettet, men han viser også muskler langt borte fra konger, dronninger og bønder.

I slutten av oktober deltok han på reklameinnspilling, Donald Duck-lansering og pressetreff med halve Medie-Norge på én og samme dag. Uka før var det promofilming og Nytt på Nytt.

– Jeg tror ikke at han hadde lagt opp hvis han ikke fikk vært med i Nytt på Nytt og i Donald Duck. Men jeg tviler på at dét er så skadelig. Hvis han vinner VM, kan vi si at det var til det beste. Taper han må vi skylde på Nytt på Nytt, spøker Grønn.

Se NRKs miniportrett av Magnus Carlsen, fra bassenget i Chennai til et nytt VM mot Vishy Anand. Reporter: Nils Fredrik Røren, foto/redigering: Geirr Larsen, Nils Fredrik Røren

VIDEO: Se NRKs videoportrett om Magnus Carlsen, som blant annet inneholder bilde fra promoinnspilling foran Kongen av sjakk.

Siste nytt

 • Smell for Ruud – tapte for nederlender

  Tennisstjernen Casper Ruud tapte 1-2 i sett (6-3, 4-6. 4-6) mot nederlandske Botic van de Zandschulp i 3. runde av Masters1000-turneringen Miami Open søndag.

  27-åringen van de Zandschulp slo Ruud de to første gangene de møttes. I Roma på rødgrusen i fjor fikk Ruud sin revansj.

  Denne gangen ble det et nytt tap for Ruud.

  – Han er en god spiller som har egentlig alle slag i boka. Jeg må prøve å finne på noe lurt for å klare å slå ham, sa Ruud foran søndagens kamp.

  Ruud tok seg til finalen i fjorårets turnering. Da ble det tap mot nåværende verdensener Carlos Alcaraz.

  Natt til lørdag slo Ruud belarusiske Ilja Ivasjka i strake sett i ATP1000-turneringen. Ruud er seedet som nummer tre og gikk dermed rett til den andre runden i storturneringen.

  Turneringen i Miami er den siste før grussesongen i Europa starter. Det er Ruuds favorittunderlag. (NTB)

  Miami Open Tennis
  Foto: Wilfredo Lee / AP
 • Mol og Sørum tapte finalen i Mexico

  Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum tapte mot svenske Jonatan Hellvig og David Åhman i finalen i verdenstourturneringen i Mexico søndag.

  Det var duket for en spennende finale i mexicanske Tepic søndag kveld. Mol og Sørum tapte for den unge svenske duoen i semifinalen i EM i München i fjor, og gjentar tapet i årets finale.

  Nordmennene klarte aldri å nå opp til svenskene, og tapte i det første settet 21–16.

  Heller ikke i det andre settet klarte nordmennene å vippe kampen i sin favør. Til slutt ble det tap 21–15.

  Dermed ender den norske duoen med en sølvplassering i turneringen.

  Åhman (21) og Hellvig (21) har tatt sandvolleyballverden med storm det siste året og vil trolig fortsette å være en tøff konkurrent for den norske toppduoen i flere år fram i tid.

  Mol og Sørum er regjerende olympiske mestere og har vunnet en rekke turneringer på verdenstouren. De vant årets første Elite16-turnering i Doha i starten av februar. (NTB)

  EM Sandvolley München 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Antonio Conte ferdig som Tottenham-manager

  Den italienske trenerstjernen Antonio Conte er ferdig som trener i Premier League-klubben Tottenham.

  London-klubben bekrefter beslutningen om å avslutte samarbeidet med italieneren på sine nettsider søndag kveld.

  De opplyser videre at Contes assistenttrener Cristian Stellini skal lede laget ut sesongen. Tidligere Tottenham-spiller Ryan Mason skal være hans assistent.

  – Vi har ti kamper igjen av sesongen og kjemper for en mesterligaplass. Vi alle trenger å stå i dette sammen, sier styreleder Daniel Levy i en uttalelse.

  Conte ble ansatt som Tottenham-manager i november 2021. Han erstattet da Nuno Espírito Santo.

  Italieneren klarte aldri lede de liljehvite til det som ville vært et svært etterlengtet trofé. Det er han samtidig ikke alene om å ha slitt med. Tottenham har bare vunnet ett trofé de siste 20 årene.

  Etter at Tottenham spilte 3-3 hjemme mot tabelljumbo Southampton lørdag, serverte manager Conte en verbal kraftsalve av sjeldent merke mot både egne spillere og klubben.

  – Jeg ser mange selvopptatte spillere, og spillere som ikke vil hjelpe hverandre og spille med hjertet. Jeg er skikkelig opprørt, sa italieneren.

  London-klubben ligger i øyeblikket på fjerdeplass i Premier League. 17 poeng skiller opp til Arsenal på tabelltoppen. Ned til Newcastle på plassen bak er det fem poeng.

  Nylig røk klubben ut av Champions League etter å ha tapt over to kamper mot Milan. (NTB)

  FILE PHOTO: Premier League - Southampton v Tottenham Hotspur
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste