– Usikker om jeg hadde spilt sjakk uten oppstyret

Donald Duck, Nytt på Nytt og modelloppdrag. Magnus Carlsen (23) vedgår at han setter stor pris på alt det utenomsportslige.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen og Vishy Anand ble møtt av verdenspressen under sjakk-VM i India. Nordmannen forteller nå at han liker oppstyret rundt han som person.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Magnus Carlsen (C)

Carlsen har gjort en hel del utenomsportslige ting siden VM-triumfen. I fjor tok han æresavspark for Real Madrid.

Foto: SUSANA VERA / Reuters

– Det er absolutt hyggelig at det er noen som bryr seg. Jeg hadde kanskje spilt sjakk hvis ingen hadde brydd seg i det hele tatt, men jeg er langt ifra sikker på det, sier 23-åringen til NRK.

Den utrolige sjakkhjernen til Magnus Carlsen har gjort ansiktet hans kjent over hele verden. Bærums-gutten skaper ofte kaostilstander i spillelokalene både blant kjendisvante pressefolk og fans.

Men også utenfor sjakkens verden:

Han dukker opp på enorme reklameplakater med stjernemodeller ved sin side. Han gjester gigantiske TV-programmer både nasjonalt og internasjonalt. Og han inviteres som trekkplaster til store eventer.

«Alle» vil ha en bit av sjakk-kongen.

 • Se faktaboks for å se hva Magnus har gjort på ett år!

– Et privilegium

Carlsen har i flere år gitt uttrykk for at han ikke liker oppstyret rundt seg, men har tydeligvis blitt litt mildere med åra.

– Ja, jeg synes det er gøy å være med på forskjellige ting – det er et privilegium. Men ingen av de tingen er like morsomme som å spille VM i sjakk, sier Carlsen og ler lavmælt.

Ifølge treneren sin forbereder Carlsen seg fire-fem ganger mindre enn konkurrentene til partier. Han trener annerledes og tar på seg flere oppdrag enn hva som er normen blant kollegene.

Overrasket ekspert

Sjakkekspert Atle Grønn er litt overrasket over uttalelsene til Carlsen.

– Da han var i tenårene og var en kommende stjerne, hatet han alt rundt. Da var det bare sjakk han var interessert i. Men han sier jo at han tenker litt sjakk når han driver med alle disse andre tingene, så kanskje det gir en positiv avkobling, sier Grønn.

Carlsen er kjent for sin utrolige utholdenhet ved sjakkbrettet, men han viser også muskler langt borte fra konger, dronninger og bønder.

I slutten av oktober deltok han på reklameinnspilling, Donald Duck-lansering og pressetreff med halve Medie-Norge på én og samme dag. Uka før var det promofilming og Nytt på Nytt.

– Jeg tror ikke at han hadde lagt opp hvis han ikke fikk vært med i Nytt på Nytt og i Donald Duck. Men jeg tviler på at dét er så skadelig. Hvis han vinner VM, kan vi si at det var til det beste. Taper han må vi skylde på Nytt på Nytt, spøker Grønn.

Se NRKs miniportrett av Magnus Carlsen, fra bassenget i Chennai til et nytt VM mot Vishy Anand. Reporter: Nils Fredrik Røren, foto/redigering: Geirr Larsen, Nils Fredrik Røren

VIDEO: Se NRKs videoportrett om Magnus Carlsen, som blant annet inneholder bilde fra promoinnspilling foran Kongen av sjakk.

Siste nytt

 • Sa nei til Manchester City

  Bodø/Glimt sin Håkon Evjen skal ha takka nei til å spele for Manchester City. I staden valte han den nederlandske klubben AZ Alkmaar, skriv VG. – Eg er veldig nøgd med valet, sjølv om det var freistande med ein av verdas største klubbar, seier han til avisa. 19-åringen skreiv denne veka ein kontrakt på fire og eit halv år med AZ Alkmaar. Bodø/Glimt skal ha fått rundt 25 millionar kroner for Evjen.

  Bodø/Glimts Håkon Evjen
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Atletico reddet poeng på overtid

  Juventus fikk en god start på årets mesterligasesong da de tok ledelsen 2–0 mot Atlético Madrid på bortebane, men hjemmelaget kom knallsterkt tilbake. Juan Cuadrado og Blaise Matuidi sørget en 2-0-ledelse til laget fra Torino, mens Stefan Savic reduserte til 2-1 20 minutter før full tid. På overtid sørget Hector Herrera for at det ble ett poeng til begge lagene i sesongdebuten. I den andre kampen i gruppen sørget Lokomotiv Moskva for en fin start på turneringen, da de slo Bayer Leverkusen 2–1 i Tyskland.

  X01622
  Foto: SUSANA VERA
 • Manchester City overlegne i Ukraina

  Manchester City vant komfortabelt 3–0 borte mot Sjakhtar Donetsk i første kamp av mesterligaens gruppespill. Riyad Mahrez, İlkay Gündoğan og Gabriel Jesus scoret målene for gjestene. I den andre kampen i gruppen slo Rosenborgs overmenn, Dinamo Zagreb, Atalanta hele 4–0.

  AFP_1KE5HM
  Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal