NRK Meny
Normal

– Usikker om jeg hadde spilt sjakk uten oppstyret

Donald Duck, Nytt på Nytt og modelloppdrag. Magnus Carlsen (23) vedgår at han setter stor pris på alt det utenomsportslige.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen og Vishy Anand ble møtt av verdenspressen under sjakk-VM i India. Nordmannen forteller nå at han liker oppstyret rundt han som person.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Magnus Carlsen (C)

Carlsen har gjort en hel del utenomsportslige ting siden VM-triumfen. I fjor tok han æresavspark for Real Madrid.

Foto: SUSANA VERA / Reuters

– Det er absolutt hyggelig at det er noen som bryr seg. Jeg hadde kanskje spilt sjakk hvis ingen hadde brydd seg i det hele tatt, men jeg er langt ifra sikker på det, sier 23-åringen til NRK.

Den utrolige sjakkhjernen til Magnus Carlsen har gjort ansiktet hans kjent over hele verden. Bærums-gutten skaper ofte kaostilstander i spillelokalene både blant kjendisvante pressefolk og fans.

Men også utenfor sjakkens verden:

Han dukker opp på enorme reklameplakater med stjernemodeller ved sin side. Han gjester gigantiske TV-programmer både nasjonalt og internasjonalt. Og han inviteres som trekkplaster til store eventer.

«Alle» vil ha en bit av sjakk-kongen.

 • Se faktaboks for å se hva Magnus har gjort på ett år!

– Et privilegium

Carlsen har i flere år gitt uttrykk for at han ikke liker oppstyret rundt seg, men har tydeligvis blitt litt mildere med åra.

– Ja, jeg synes det er gøy å være med på forskjellige ting – det er et privilegium. Men ingen av de tingen er like morsomme som å spille VM i sjakk, sier Carlsen og ler lavmælt.

Ifølge treneren sin forbereder Carlsen seg fire-fem ganger mindre enn konkurrentene til partier. Han trener annerledes og tar på seg flere oppdrag enn hva som er normen blant kollegene.

Overrasket ekspert

Sjakkekspert Atle Grønn er litt overrasket over uttalelsene til Carlsen.

– Da han var i tenårene og var en kommende stjerne, hatet han alt rundt. Da var det bare sjakk han var interessert i. Men han sier jo at han tenker litt sjakk når han driver med alle disse andre tingene, så kanskje det gir en positiv avkobling, sier Grønn.

Carlsen er kjent for sin utrolige utholdenhet ved sjakkbrettet, men han viser også muskler langt borte fra konger, dronninger og bønder.

I slutten av oktober deltok han på reklameinnspilling, Donald Duck-lansering og pressetreff med halve Medie-Norge på én og samme dag. Uka før var det promofilming og Nytt på Nytt.

– Jeg tror ikke at han hadde lagt opp hvis han ikke fikk vært med i Nytt på Nytt og i Donald Duck. Men jeg tviler på at dét er så skadelig. Hvis han vinner VM, kan vi si at det var til det beste. Taper han må vi skylde på Nytt på Nytt, spøker Grønn.

Se NRKs miniportrett av Magnus Carlsen, fra bassenget i Chennai til et nytt VM mot Vishy Anand. Reporter: Nils Fredrik Røren, foto/redigering: Geirr Larsen, Nils Fredrik Røren

VIDEO: Se NRKs videoportrett om Magnus Carlsen, som blant annet inneholder bilde fra promoinnspilling foran Kongen av sjakk.

Siste nytt

 • Nytt nederlag for Zuccarello

  Drømmen om NHL-sluttspill henger i en enda tynnere tråd for New Yorks Rangers og Mats Zuccarello etter nok et tap. Det endte 3-4 mot Philadelphia Flyers. Det er ti poeng opp til New Jersey Devils, som har den siste «wild card»-plassen.

  Video Zucca spent foran ny sesong
  Foto: Nyhetsspiller
 • Ringerike rykker opp

  Drømmen om eliteserien brast for Arctic Eagles som ble knust av Ringrike i kveldens kvalifiseringskamp. Nordlendingene måtte ha minimum uavgjort, men Ringerike vant hele 7-2 og tar steget opp til øverste nivå neste sesong.

  Ishockey: Kvalifisering til Get-ligaen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Graham Hansen briljerte

  Caroline Graham Hansen storspilte da Wolfsburg knuste Slavia Praha i mesterligaens kvartfinale. 23-åringen leverte både scoring og målgivende pasning i 5-0-seieren. Dermed har det tyske storlaget et meget bra utgangspunkt før returoppgjøret i Tjekkia.

  FBL-C1-WOMEN-PARIS-WOLFSBURG
  Foto: FRANCK FIFE / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint Super-G kvinner
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NM alpint: Super-G, kvinner og menn
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
V-cupfinale skiskyting: Sprint kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale hopp: Skiflyging