NRK Meny
Normal

– USA etterforsker mulig systematisk doping i Russland

Amerikanske myndigheter skal granske påstander om at russiske utøvere har deltatt i et statsstøttet dopingprogram, skriver New York Times.

Doping i sport (illustrasjon)

DOPING: Dopingskandalene vokser i omfang.

Foto: felipe caparros / Shutterstock / felipe caparros

Avisen får bekreftet fra to kilder at statsadvokatens kontor i New Yorks østlige distrikt skal etterforske utøvere, trenere, russiske myndigheter, antidopingmyndigheter og andre som kan ha vært involvert i systematisk doping i Russland.

Det var New York Times som trykte intervjuet med den tidligere laboratoriesjefen Grigorij Rodtsjenkov, der han hevdet at minst 15 medaljevinnere var dopet under Sotsji-OL.

Mulige koplinger

Ifølge avisen er det ventet at myndighetene vil undersøke om det blant annet er koblinger mellom den russiske dopingskandalen og amerikanske banker.

Etterforskerne er fra samme avdeling som håndterte FIFA-granskningen. Verken statsadvokatens kontor eller det amerikanske justisdepartementet har kommentert New York Times' opplysninger.

Russiske myndigheter har avvist påstandene om systematisk doping i landet, men nylig fortalte den tidligere sjefen for det russiske antidopinglaboratoriet at et stort antall russiske utøvere var dopet under Sotsji-OL i 2014.

Les mer her: Heiberg: – Jeg er sjokkert

Ny dopingskandale

I fjor ble Russland ekskludert fra all internasjonal friidrett etter dopingavsløringer i en rapport fra Verdens antidopingbyrå (WADA), og 17. juni blir det bestemt om russiske friidrettsutøvere får delta i OL i Rio de Janeiro i august.

Tirsdag kom også nyheten om at 31 OL-aktuelle utøvere er dopingtatt etter reanalysering av tester fra Beijing-OL. Navnene på disse er ennå ikke offentliggjort.

Utøverne representerer seks forskjellige idretter og kommer fra 12 forskjellige nasjoner. De risikerer nå å bli utestengt fra Rio-OL.

Les også: Friidrettstopp vil utestenge tidligere dopingdømte

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal