Mener Anand blir urettferdig behandlet

Konflikten mellom Magnus Carlsen og verdens sjakkforbund har satt VM-motstander Viswanathan Anand i en skvis. Søndag kan måneder med VM-forberedelser gå rett i søpla for inderen.

Carlsen

KAN FÅ REVANSJE: Her smiler Magnus Carlsen etter å ha fått et kraftig overtak på Viswanathan Anand i VM-kampen i fjor.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Espen Agdestein

I FORHANDLINGER: Manager Espen Agdestein og Magnus Carlsen må bestemme seg i løpet av søndagen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det er bare ni uker til VM i sjakk, og det er fortsatt helt uklart om Magnus Carlsen kommer til å stille opp. Carlsen-leiren har krevd mer betenkningstid ved flere anledninger.

Søndag er foreløpig siste frist for å signere VM-kontrakt. Og fortsatt aner ikke Anand hvem han skal møte i november: Magnus Carlsen eller reserve Sergej Karjakin.

– Det er helt avgjørende å vite hvem man spiller mot, ellers er forberedelsene nesten ubrukelige, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Både Carlsen og Karjakin kan forberede seg på å møte Anand, og bare Anand. Inderen må på sin side forberede seg på to vidt forskjellige spillere. Det er nærmest umulig, mener NRK-ekspert Atle Grønn.

– Anand skal forholde seg til to veldig forskjellige åpningsspillere. Magnus varierer mye, mens Karjakin nesten alltid spiller det samme. Der er Karjakin en av de mest ekstreme i toppsjakken. Jeg tror forberedelsene har liten overføringsverdi, sier Grønn.

Tror han konsentrerer seg om Carlsen

Anand har for vane å forberede seg spesifikt på motstanderen sin i månedsvis. Før VM-kampen mot Kramnik i 2008 forberedte han seg intenst i over fire måneder, ifølge trener Peter Heine Nilsens oppsummering i danske Skakbladet.

Forberedelsene er en av veteranens store styrker.

Hverken Bae eller Grønn tror Anand bruker tid på å forberede seg på Karjakin for øyeblikket.

– Jeg har faktisk vanskelig for å tro at Anand gjør det, for det vil rett og slett gå i surr for ham å holde orden på de forskjellige variantene og trekkene – og samtidig huske på hvilken spiller han forbereder seg på til enhver tid. Jeg tipper han foreløpig holder seg til Magnus, og så går over til å jobbe med Karjakin med én gang det eventuelt blir klart, sier Bae.

Torstein Bae

EKSPERT: NRKs Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Problemet for inderen oppstår hvis Carlsen ikke signerer kontrakten i dag. Da må Anand bytte fokus kun uker før VM-kampen – og kan møte en gjennomforberedt russer som er ekspert på enkelte deler av sjakken.

– Karjakin kan ha forberedt seg i mange måneder mens Anand har forberedt seg på et møte med Magnus. Det vil være urettferdig, rett og slett. Anand er ikke kjent som en som lager bråk, så antagelig biter han tennene sammen og jobber knallhardt inn mot matchen, sier Bae.

Forventer Carlsen-signatur

NRK.no har forsøkt å nå Anand-leiren, men har ikke lyktes. Manager Aruna Anand har imidlertid uttalt seg om saken til indiske medier – på en like diplomatisk måte som alltid.

– Vi kan ikke bry oss med Carlsens problemer. Dette må han og FIDE ordne opp i selv, sier kona og manageren til Times of India.

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) vil ikke avsløre om Anands situasjon har vært et tema i forhandlingene.

– Vi ser ikke noe poeng i å utsette fristen. De har hatt masse tid. Den var egentlig i slutten av måneden, men så ble vi enige om å utsette til etter turneringen. Nå forventer vi ikke en ny utsettelse, sier Nigel Freeman i FIDE til NRK.no.

– Har Anand kontaktet dere om situasjonen?

– Hva vi diskuterer, blir mellom oss, sier Freeman.

Espen Agdestein, Carlsens manager, har ved flere anledninger svart på hvorfor de ønsker å utsette fristene for å signere VM-kontakten. De har blant annet ønsket at Magnus Carlsen skal slippe å forholde seg til konflikten midt i turneringen i St. Louis, som ble avsluttet lørdag kveld.

– Vi synes det er dumt å forsere en slik avgjørelse, fordi det har vært såpass mange usikkerheter rundt Sotsji og matchen. Spillekontrakten kom veldig sent, alt er veldig «tight». Det er én av grunnene til at vi har bedt om at matchen utsettes, så man får tid til å avvikle dette på en fornuftig måte, sa Espen Agdestein til NRK.no tidligere i konflikten.

Siste nytt

  • Brøt Carlsen reglene?

    I sjakk er det ikke lov å røre en brikke uten å flytte den, med mindre du sier j'adoube først. Carlsen rørte en brikke i det tredje VM-partiet. Se og bedøm selv.

  • Narvik innstilt som norsk VM-søknad

    Narvik ble mandag innstilt av Norges Skiforbund sin arbeidsgruppe som kandidat til å søke alpin-VM i 2027. Den andre kandidaten var Kvitfjell/Hafjell.

    Alpin-NM i Narvik
    Foto: Jan-Arne Pettersen

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sjakk: Parti 3
VM sjakk: Parti 3 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 3: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana