Hopp til innhold

Mener Anand blir urettferdig behandlet

Konflikten mellom Magnus Carlsen og verdens sjakkforbund har satt VM-motstander Viswanathan Anand i en skvis. Søndag kan måneder med VM-forberedelser gå rett i søpla for inderen.

Carlsen

KAN FÅ REVANSJE: Her smiler Magnus Carlsen etter å ha fått et kraftig overtak på Viswanathan Anand i VM-kampen i fjor.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Espen Agdestein

I FORHANDLINGER: Manager Espen Agdestein og Magnus Carlsen må bestemme seg i løpet av søndagen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det er bare ni uker til VM i sjakk, og det er fortsatt helt uklart om Magnus Carlsen kommer til å stille opp. Carlsen-leiren har krevd mer betenkningstid ved flere anledninger.

Søndag er foreløpig siste frist for å signere VM-kontrakt. Og fortsatt aner ikke Anand hvem han skal møte i november: Magnus Carlsen eller reserve Sergej Karjakin.

– Det er helt avgjørende å vite hvem man spiller mot, ellers er forberedelsene nesten ubrukelige, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Både Carlsen og Karjakin kan forberede seg på å møte Anand, og bare Anand. Inderen må på sin side forberede seg på to vidt forskjellige spillere. Det er nærmest umulig, mener NRK-ekspert Atle Grønn.

– Anand skal forholde seg til to veldig forskjellige åpningsspillere. Magnus varierer mye, mens Karjakin nesten alltid spiller det samme. Der er Karjakin en av de mest ekstreme i toppsjakken. Jeg tror forberedelsene har liten overføringsverdi, sier Grønn.

Tror han konsentrerer seg om Carlsen

Anand har for vane å forberede seg spesifikt på motstanderen sin i månedsvis. Før VM-kampen mot Kramnik i 2008 forberedte han seg intenst i over fire måneder, ifølge trener Peter Heine Nilsens oppsummering i danske Skakbladet.

Forberedelsene er en av veteranens store styrker.

Hverken Bae eller Grønn tror Anand bruker tid på å forberede seg på Karjakin for øyeblikket.

– Jeg har faktisk vanskelig for å tro at Anand gjør det, for det vil rett og slett gå i surr for ham å holde orden på de forskjellige variantene og trekkene – og samtidig huske på hvilken spiller han forbereder seg på til enhver tid. Jeg tipper han foreløpig holder seg til Magnus, og så går over til å jobbe med Karjakin med én gang det eventuelt blir klart, sier Bae.

Torstein Bae

EKSPERT: NRKs Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Problemet for inderen oppstår hvis Carlsen ikke signerer kontrakten i dag. Da må Anand bytte fokus kun uker før VM-kampen – og kan møte en gjennomforberedt russer som er ekspert på enkelte deler av sjakken.

– Karjakin kan ha forberedt seg i mange måneder mens Anand har forberedt seg på et møte med Magnus. Det vil være urettferdig, rett og slett. Anand er ikke kjent som en som lager bråk, så antagelig biter han tennene sammen og jobber knallhardt inn mot matchen, sier Bae.

Forventer Carlsen-signatur

NRK.no har forsøkt å nå Anand-leiren, men har ikke lyktes. Manager Aruna Anand har imidlertid uttalt seg om saken til indiske medier – på en like diplomatisk måte som alltid.

– Vi kan ikke bry oss med Carlsens problemer. Dette må han og FIDE ordne opp i selv, sier kona og manageren til Times of India.

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) vil ikke avsløre om Anands situasjon har vært et tema i forhandlingene.

– Vi ser ikke noe poeng i å utsette fristen. De har hatt masse tid. Den var egentlig i slutten av måneden, men så ble vi enige om å utsette til etter turneringen. Nå forventer vi ikke en ny utsettelse, sier Nigel Freeman i FIDE til NRK.no.

– Har Anand kontaktet dere om situasjonen?

– Hva vi diskuterer, blir mellom oss, sier Freeman.

Espen Agdestein, Carlsens manager, har ved flere anledninger svart på hvorfor de ønsker å utsette fristene for å signere VM-kontakten. De har blant annet ønsket at Magnus Carlsen skal slippe å forholde seg til konflikten midt i turneringen i St. Louis, som ble avsluttet lørdag kveld.

– Vi synes det er dumt å forsere en slik avgjørelse, fordi det har vært såpass mange usikkerheter rundt Sotsji og matchen. Spillekontrakten kom veldig sent, alt er veldig «tight». Det er én av grunnene til at vi har bedt om at matchen utsettes, så man får tid til å avvikle dette på en fornuftig måte, sa Espen Agdestein til NRK.no tidligere i konflikten.

Siste nytt

 • Ruud feide Paire av grusen i Genève

  Casper Ruud slo Benoît Paire effektivt 6-3, 6-1 og avanserte til kvartfinalen i ATP 250-turneringen i Genève.

  Der skal han møte den useedede australieren Thanasi Kokkinakis. Ruud fikk en småtung start onsdag, men vendte kampbildet og dominerte etter hvert fullstendig på rødgrusen i Sveits.

  Paire er en motstander han har hatt godt tak på med seier i de fire tidligere oppgjørene mellom dem. I Genève serverte franskmannen et skremmeskudd da han brøt Ruuds serve til 2-1-ledelse i første sett, men nordmannen slo tilbake og brøt Paire på direkten.

  Siden skulle franskmannen få slite mer, kanskje særlig i egne servegame. Ruud brøt igjen til 5-3 og servet kontrollert inn settseieren med 6-3.

  I starten av annet sett fikk Ruud tre bruddballer for tredje gang på rad i motstanderens servegame. Han tok vant fire strake game og ledet dermed 4-0 før Paire maktet å redusere.

  Nordmannen fortsatte imidlertid å serve bra, og han dro i land seieren med 6-1 i annet sett etter nok et brudd i avgjørende game.

  Ruud er den høyest seedede spilleren som fortsatt er igjen i Genève. Turneringen er den siste før et av sesongens store høydepunkter: Grand Slam-turneringen Roland-Garros i Paris. (NTB)

  Italy Tennis Open
  Foto: Alessandra Tarantino / AP
 • Olsen ble tomålsscorer i viktig Norge-seier

  Etter en målrik kamp klarte Norge å dra i land seieren mot Østerrike i ishockey-VM. 5-3-seieren betyr tre sårt trengte poeng for Norge, som kun stod med to poeng før denne kampen. Etter seieren tyder også mye på at plassen i elite-VM også er sikret for neste år.

  Kampen fikk en dårlig start for Norges del. Etter nærmere syv minutter av første periode, mens Norge var i undertall, satte Dominique Heinrich inn 1-0 for Østerrike. Men Norge slo tilbake ikke lenge etter. Michael Haga pådro seg først en utvisning, og under minuttet senere satte Mats Rosseli Olsen inn utligningen.

  I andre periode snudde nordmennene kampen to ganger. Først sendte Andreas Martinsen Norge opp i ledelsen 2-1, før utlignet Lukas Haudum for Østerrike – igjen mens Norge var i undertall. Men en scoring av Martin Røymark mot slutten av perioden sørget for at Norge igjen var i ledelsen.

  Olsen satte sitt andre mål i andre tredje periode og sendte Norge opp i en 4-2 ledelse. Det ble skummelt en liten periode da Peter Schneider reduserte til 4-3 like før slutt, men Martin Rønnild fastsatte resultatet til 5-3 da han scoret på åpent bur like før kampslutt.

  Landslagskaptein Mathis Olimb var litt usikker før kampen mot Østerrike, men fikk testet seg på oppvarming og fikk deretter klarsignal til å spille.

  For Norge gjenstår tre tøffe VM-kamper mot Tsjekkia, Sverige og USA i gruppespillet.

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Heikki Saukkomaa / AP
 • Dagbladet: FIS går for like distanser for kvinner og menn

  Langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) har stemt: Kvinnene skal gå de samme distansene som mennene.

  Det ble avklart i onsdagens møte i langrennskomiteen, melder Dagbladet. Innstillingen skal i etterkant godkjennes av FIS-styret, men det er sjeldent at de går mot det som er votert for.

  Den avtroppende lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, har vært blant dem som har prøvd å få gjennom en mer forutsigbar kalender for kvinnene.

  Han fikk forslaget vedtatt i sitt siste møte som leder for komiteen.

  – Det er litt rart, men også greit. Man skal ikke sitte for lenge i slike posisjoner, sa han til NTB onsdag.

  Ulvang opplyser videre at prinsippet om likhet skal ut på prøve den kommende sesongen, før det skal stemmes over hvilke distanser som skal gås først til neste år.

  Det betyr trolig at VM i Trondheim i 2025 blir første store mesterskap med de nye endringene på plass. (NTB)

  Holmenkollen skifestival 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste