NRK Meny
Normal

Marit Breivik om finaletapet:– Umenneskelig å vinne hver gang

Tidligere landslagssjef for håndballjentene, Marit Breivik, mener Norge bør være stolte over finaleinnsatsen mot Montenegro.

Norge Breivik

Marit Breivik mener de norske håndballjentene hadde vunnet EM-finalen mot Montenegro om de ikke hadde sløst med sjansene.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– De norske jentene gikk selvfølgelig for gullet. Men det er umenneskelig å skulle vinne hver gang, sier tidligere landslagssjef Marit Breivik til NRK.no etter at Norge tapte den nervepirrende EM-finalen mot Montenegro søndag.

Marit Malm Frafjord

Landslagskaptein Marit Malm Frafjord var blant de norske jentene som tok til tårene etter nederlaget mot Montenegro i EM-finalen. – Man kan ikke vinne hver gang, sier Marit Breivik.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Hun mener Norge har levert et godt mesterskap, og at det ikke er noen grunn til å grave seg ned tross finelatapet.

– Innsatsen har vært sterk hele veien. Vi må huske på at Montenegro er veldig gode, sier Breivik.

– Ikke på hugget

Hun er imidlertid klar på at Norge kunne vunnet finalen, hadde det ikke vært for sløsingen med sjansene.

– De norske jentene bommet alt for mye på klare målsjanser. Enten det var fra godt skuddhold eller alene med keeper, sier Breivik, og får støtte av en tidligere landslagsveteran.

Susann Goksør Bjerkrheim

Tidligere landslagsveteran Susann Goksør Bjerkrheim synes ikke Norge var nok på hugget i finalen.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Det virket som om Montenegro ville mer i finalen. De var tøffere og mye mer på hugget, sier Susann Goksør Bjerkrheim, som selv tapte EM-finalen mot Danmark i 1996.

– Det er vel ikke så mye tvil om at Norge tapte for et bedre lag i dag, legger Goksør Bjerkrheim til.

Edin ble tatt hånd om

Norge slet med å finne ut av aggressive og disiplinerte montenegrinske spillere kampen gjennom, og flere av de norske jentene kom aldri helt til sin rett.

– Noen av de norske burde prestert bedre, dessverre. Anja Edin var fantastisk i små glimt, men hun er én av dem man kunne ventet mer av i finalen, mener Goksør Bjerkrheim.

– Det blir litt for ujevne prestasjoner av de norske spillerne. Edin ble passet godt på. Det eneste positive med det var at det åpnet opp for Ida Alstad, som spilte utrolig bra, mener Breivik.

marit

Marit Breivik vil ikke sin noe om hva hun synes Thorir Hergeirsson skulle gjort annerledes for å vinne EM-gullet.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Det var nemlig Ida Alstad som stod fram da Norge slet som verst. Først reddet hun ekstraomganger da hun utliknet til 24-24 ni sekunder før full tid. Så - ti minutter senere - sikret hun nye ekstraomganger med 13 sekunder igjen på klokka.

– Det var skrekkelig spennende. Helt utrolig!, sier Breivik.

– Det var forferdelig å se på! Men begge gangene Alstad sørget for ny spenning, tenke jeg at «nå setter Norge inn det siste giret», forteller Goksør Bjerkreheim.

Måtte gi tapt

Men de norske håndballjentene hadde aldri noe ekstra gir å sette inn. I stedet var det Montenegro som, etter at Heidi Løke fikk en tominutters utvisning med like mange minutter igjen å spille, som satte inn nådestøtet.

Med tre raske scoringer fjernet de all tvil om hvor gullet skulle havne.

På spørsmål om Thorir Hergeirsson kunne gjort noe annerledes for å forhindre finaletapet, svarer Marit Breivik følgende:

– Det er vanskelig å si hva han kunne gjort annereldes. Det blir liksom for enkelt å uttale seg om det hjemme fra sofaen, avslutter Breivik.

Siste nytt

 • USA tok gull i kjelkehockey

  USA slo Canada i finalen etter en ellevill snuoperasjon. På stillingen 1-0 til Canada, og med 37 sekunder igjen, utlignet amerikanerne, og sikret ekstraomganger. Der snappet de gullet etter mål av Declan Farmer.

  Pyeongchang 2018 Winter Paralympics
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • Zucca-mål var ikke nok for Rangers

  Mats Zuccarellos mål mot St. Louis Blues var ikke nok for New York Rangers som tapte 4–3 borte natt til søndag. Zuccarello utlignet midtveis i kampen, før Rangers tok ledelsen 3-2. Men Blues utlignet, før de på overtid vant kampen 4–3.

  Mats Zuccarello
  Foto: Abbie Parr / AFP
 • Norge på åttendeplass

  Norge endte på en åttendeplass i langrenn blandet stafett i Paralympics. Ukraina stakk av med gullet.

  Laget, bestående av Trygve Steinar Larsen, Johannes Birkelund, Birgit Skarstein og Vilde Nilsen, var over to minutter bak.

  Mixed stafett
  Foto: Thomas Lovelock / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Skiskyting - Young Star
V-cupfinale alpint: Storslalåm, kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale alpint: Storslalåm 1. omgang, kvinner
V-cup alpint: Storslalåm 1. omgang kvinner
V-cupfinale alpint: Slalåm, menn
Vinterstudio
Sportssøndag: V-cup alpint og langrenn
V-cupfinale alpint: Slalåm 1. omgang, menn
V-cupfinale langrenn: 10 km jaktstart fri teknikk, kvinner
V-cup skiskyting: Jaktstart kvinner