Hopp til innhold

Strides om regnestykket for å beregne sprekk i OL-budsjett

Inge Andersens OL-regnestykke er stikk i strid med hva den britiske forskeren Allison Stewart har kommet frem til. – Ulike premisser for debatten, mener norsk økonomiprofessor.

Illustrasjon OL 2022

Mens forsker Allison Stewart mener alle OL-budsjett fra 1960 har sprukket, er Inge Andersen klar på at budsjettet for Lillehammer-OL ble holdt innenfor rammen gitt i 1990.

Foto: illustrasjon: Snøhetta/Cowi/MIR

Den britiske forskeren Allison Stewart har studert kostnadene av samtlige vinter- og sommer-OL siden 1960. Nylig kunne NRK.no fortelle at den britiske forskeren har kommet frem til at lekene i snitt arrangeres 179 prosent over budsjett.

Generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen, mener påstandene om at alle OL-budsjetter sprekker ikke stemmer.

– OL på Lillehammer i 1994 ble gjennomført som «The Best Winter Games ever», godt innenfor den bevilgede ramme på 7,0 milliarder kroner som Stortinget vedtok i desember 1990. Denne bevilgningen ble gjort av Stortinget før det var tatt et eneste spadetak i Innlandsregionen relatert til OL, skriver Andersen i en ytring på NRK.no.

Andersen mener dermed det er grunn til å tro at statens rammestyringsprinsipper fra 1994 vil fungere vel så godt nå som ved et eventuelt Oslo-OL.

Sammenligner ulike tall

Allison Stewart

Forsker Allison Stewart mener Andersens regnestykke ikke kan sammenlignes med hennes, da hun tar utgangspunktet i budsjettet som var i den opprinnelige søknaden.

Foto: NRK

Andersens kronikk følger opp Stewarts ytring «Ja eller nei til OL?». Stewart har selv vært aktiv i kommentarfeltene under de to Ytringene, og har også kommet med sitt synspunkt på det Andersen skriver.

Stewart sier seg enig i enkelte av Andersens synspunkter, men mener idrettstoppens regnestykke ikke kan sammenlignes med tallene hun har brukt i sin forskning.

– I vår studie sammenlignes budsjettene som leveres i den opprinnelige søknaden (sju år før lekene) med de totale kostnadene av lekene, skriver forskeren, som med disse tallene har kommet frem til at Lillehammer-OL ble 277 prosent dyrere enn antatt.

– Selv om det kan være gode grunner til at budsjetter blir utvidet etter at en by har blitt tildelt OL, må vi ta utgangspunkt i det originale budsjettet for å kunne sammenligne på tvers av OL, skriver Stewart.

– Handler om premisser

Den britiske forskeren får støtte av Harry Arne Solberg, professor ved Handelshøyskolen i Trondheim.

– Det handler om premisser for debatten. Når det gjelder Lillehammer-OL tar vi utgangspunkt i opplysningene man hadde når avgjørelsen om å søke OL ble tatt, sier Solberg til NRK.no.

Han sammenligner OL-budsjettering med beslutningen om for eksempel å kjøpe et hus. Lillehammer ble tildelt OL i 1988, og da var utgangspunktet 1,8 milliarder.

– Det som er interessant er det du vet når du tar avgjørelsen. Når Lillehammer ble forpliktet var budsjettet på 1,8 milliarder kroner. Det er noe helt annet enn sluttkostnaden, mener Solberg.

– Må forholde oss til den faktiske rammen

Inge Andersen

– Rammene for OL i 1994 ble vedatt i av Stortinget i desember i 1990. Den rammen var på sju milliarder. Vi må forholde oss til den faktiske rammen som ble tildelt før det ble satt et spadetak i jorden Lillehammer, sier Andersen til NRK.no.

Foto: Karlsen, Anette / Scanpix

Andersen skriver i sin Ytring at OL på Lillehammer ble holdt godt innenfor den bevilgede rammen på sju milliarder kroner som Stortinget vedtok i desember i 1990.

– Rammene for OL i 1994 ble vedtatt av Stortinget i desember i 1990. Den rammen var på sju milliarder. Vi må forholde oss til den faktiske rammen som ble tildelt før det ble satt et spadetak i jorden på Lillehammer, sier Andersen til NRK.no.

– Men Lillehammer fikk tildelt OL to år før rammen ble gitt?

– Nå må økonomene forholde seg til realiteten. Når utgangspunktet blir som galest, blir resultatet som originalest. Man må forholde seg til den faktiske rammen som ble vedtatt i Stortinget. Det er en kun en gang det er vedtatt en ramme til OL på Lillehammer, og det var i desember 1990, sier Andersen.

– Hva med budsjettet som ble lagt frem to år tidligere, i forbindelse med OL-søknaden?

– Stortinget bestemte seg for å gjøre et stort, nasjonalt løft for Innlandet. Innlandet ble hengende etter da det ble gjort store investeringer på Vestlandet i tiårene i forveien. For å gjøre Innlandet mer attraktivt å bo, jobbe og leve i, valgte Stortinget å bygge en ny høyskole på Lillehammer, bygge ny Minnesund-bro, utvikle Riksvei 4, tilrettelegge for bredbånd på begge sider av Mjøsa, bygge et helt nytt kulturhus på Lillehammer, ny jernbanestasjon på Lillehammer og gjøre store oppgraderingsinvesteringer på Maihaugen. Dette er politikk.

– Kan vi da oppleve at rammene for Oslo-OL blir annerledes enn det budsjettet som er lagt frem nå?

– Til ungdoms-OL på Lillehammer i 2016, som er basert på en søknad og en kvalitetssikring, er det gitt en ramme fra Stortinget på 232 millioner. Det er det faktiske tallet fra Organisasjonskomitéen til Ungdoms-OL, og det er den statlige rammen Stortinget har bevilget. I tillegg kommer også inntekter fra andre kilder som gjør totalbudsjettet omtrent dobbelt så stort. Staten er en del av et større spleiselag. Slik vil det også være ved et OL i Oslo i 2022. Det er intet som tyder på at ungdoms-OL kommer til å sprekke med en eneste krone.

– Oslo kan bli unike

Selv om forskernes tall viser at tidligere OL har kostet mer enn først antatt, kan verken Stewart eller Solberg si at det samme vil skje med et eventuelt OL i Oslo i 2022.

– Jeg ser på hva som har skjedd i historien, da er det mange argumenter som tilsier at det blir dyrere. Det kan jo hende at Oslo går inn i historien som den første som greier å holde budsjettet. Det ville være unikt, sier Solberg.

Direktør for Oslo2022, Eli Grimsby, har tidligere uttalt til NRK.no at hun ikke tror på noen budsjettsprekk denne gangen fordi forutsetningene er bedre.

– Det som er annerledes fra for eksempel Lillehammer til nå, er at vi har klare kravspesifikasjoner fra Den internasjonale olympiske komité som gjør det enklere å budsjettere. I tillegg satte bystyret av mer enn 100 millioner kroner for at vi skulle komme frem til et godt og gjennomførbart konsept, men også for at vi skulle gjøre gode kostnadsanalyser, sa Grimsby i juni.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal