Landslagslegen: – Trolig ufarlig for Bjørgen å gå Tour de Ski

Med tre landslagsløpere som har fått påvist hjerterytmeforstyrrelser det siste året, mener likevel Dag Lunder det er best å være føre var og holde Bjørgen borte fra nidagersrennet.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen får en klem etter målgang under fjorårets Tour de Ski. I åf får hun ikke lov til å delta i konkurransen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Sannsynligvis ville det gått veldig bra for Marit Bjørgen å gå Tour de Ski, sier langrennslandslagets lege Dag Lunder til NRK.no.

Bjørgen ble søndag utskrevet fra St. Olavs hospital etter å ha opplevd hjerterytmeforstyrrelser dagene i forveien. På grunn av hjerteproblemene ble det besluttet at Bjørgen ikke får gå Tour de Ski, som starter 29. desember.

Dag Lunder

Langrennslandslagets trener Dag Lunder mener Bjørgen kunne ha gått Tour de Ski, men at det er best å være føre var.

Foto: Bugge Mette / Aftenposten

Allikevel får Bjørgen trene som normalt i romjulen, uten å måtte rapportere til verken Dag Lunder eller sin personlige lege Hans Petter Stokke.

– Slik jeg ser det, ville det nok derfor ikke vært farlig for Bjørgen å gå touren, sier Lunder.

Tar ingen sjanser

– Men det handler om å være føre var. Det hadde vært kjedelig om Bjørgen fikk en smell i konkurransesammenheng. Vi har derfor valgt å høre på hjertespesialistene på St. Olavs hospital, som frarådet deltakelse, forklarer Lunder.

– Det er selvfølgelig veldig dumt for Marit. Og det er naturligvis kjedelig for det norske folk som ønsket å se henne konkurrere i Tour de Ski, legger han til.

Bjørgen er den tredje landslagsløperen i langrenn som i løpet av et drøyt år har fått påvist hjerterytmeforstyrrelser. Også Martin Johnsrud Sundby og Kristian Tettli Rennemo har lidd samme skjebne.

marit

Marit Bjørgen er ikke alene om å ha fått hjerterytmeforstyrrelser på det norske landslaget. Også Martin Johnsrud Sundby og Kristian Tettli Rennemo har slitt med det samme.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Snart tilbake i konkurranse

Det er til bekymring for landslagslegen.

– Vi som jobber med dette i skiforbundet må sette oss ned alle sammen og diskutere hva vi skal gjøre. Og om det er noe vi kan gjøre annerledes, sier Lunder.

Han mener likevel at det er viktig å minne om at hjerterytmeforstyrrelser er et midlt hjerteproblem.

– Bjørgen har på seg overvåkningsutstyr som skal observere hjerterytmen hennes nå i romjulen. Hvis tiden går og vi ikke finner noe alvorlig, vil hun snart være tilbake i konkurranse igjen, avslutter Lunder.

Marit Bjørgen

– Det trenger ikke å gå så lang tid før Marit Bjørgen er tilbake i konkurranse igjen, sier landslagslege Dag Lunder til NRK.no.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Siste nytt

 • Aron Dønnum forlenget med Vålerenga

  Aron Dønnum har forlenget kontrakten med eliteserieklubben Vålerenga til 2024. – Jeg vil at Vålerenga skal sitte igjen med noe om jeg blir solgt, sier han.

  I begynnelsen av september gikk en overgang til italienske Lecce i vasken. 22 år gamle Dønnums opprinnelige kontrakt med Oslo-klubben varte ut 2021. Nå er den forlenget til juli 2024.

  – Det er en veldig viktig signering for oss, og det at han skriver under på en så lang kontrakt viser Arons kjærlighet til Vålerenga, sier Dag-Eilev Fagermo til Vålerengas nettsted.

  Aron Dønnum
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Dyre koronatester skaper problemer

  USA er blant nasjonene som ikke har råd til å delta i alle verdenscuphelgene i langrenn på grunn av kostnaden for koronatesting, skriver Aftonbladet.

  Ifølge avisen må flere nasjonale skiforbund regne nøye på hvilke konkurranser de har råd til å delta i den kommende vinteren.

  For utøvere må testes én gang før avreise og én gang etter ankomst. Med en prislapp på rundt 1500 kroner per test, blir det store beløp.

  – Det er en stor uro vi har. Sparepengene våre kommer bare til å rekke til halve vinteren. Vi må virkelig håpe på enklere og billigere tester framover, sier USAs landslagssjef Chris Grover til Aftonbladet.

  VQnRSSvCa_I
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Fana møter Vipers

  Vipers Kristiansand blir tar imot Fana i NM-semifinalen i håndball for kvinner. I den andre semifinalen tar Fredrikstad imot Sola. Det ble klart i trekningen som ble foretatt i Norges Håndballforbunds lokaler torsdag ettermiddag. Semifinalene i håndball-NM spilles onsdag 11. november.

  Mesterligaen håndball kvinner, Team Esbjerg - Vipers Kristiansand (27-27)
  Foto: John Randeris/scanpix Ritzau / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal