Landslagslegen: – Trolig ufarlig for Bjørgen å gå Tour de Ski

Med tre landslagsløpere som har fått påvist hjerterytmeforstyrrelser det siste året, mener likevel Dag Lunder det er best å være føre var og holde Bjørgen borte fra nidagersrennet.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen får en klem etter målgang under fjorårets Tour de Ski. I åf får hun ikke lov til å delta i konkurransen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Sannsynligvis ville det gått veldig bra for Marit Bjørgen å gå Tour de Ski, sier langrennslandslagets lege Dag Lunder til NRK.no.

Bjørgen ble søndag utskrevet fra St. Olavs hospital etter å ha opplevd hjerterytmeforstyrrelser dagene i forveien. På grunn av hjerteproblemene ble det besluttet at Bjørgen ikke får gå Tour de Ski, som starter 29. desember.

Dag Lunder

Langrennslandslagets trener Dag Lunder mener Bjørgen kunne ha gått Tour de Ski, men at det er best å være føre var.

Foto: Bugge Mette / Aftenposten

Allikevel får Bjørgen trene som normalt i romjulen, uten å måtte rapportere til verken Dag Lunder eller sin personlige lege Hans Petter Stokke.

– Slik jeg ser det, ville det nok derfor ikke vært farlig for Bjørgen å gå touren, sier Lunder.

Tar ingen sjanser

– Men det handler om å være føre var. Det hadde vært kjedelig om Bjørgen fikk en smell i konkurransesammenheng. Vi har derfor valgt å høre på hjertespesialistene på St. Olavs hospital, som frarådet deltakelse, forklarer Lunder.

– Det er selvfølgelig veldig dumt for Marit. Og det er naturligvis kjedelig for det norske folk som ønsket å se henne konkurrere i Tour de Ski, legger han til.

Bjørgen er den tredje landslagsløperen i langrenn som i løpet av et drøyt år har fått påvist hjerterytmeforstyrrelser. Også Martin Johnsrud Sundby og Kristian Tettli Rennemo har lidd samme skjebne.

marit

Marit Bjørgen er ikke alene om å ha fått hjerterytmeforstyrrelser på det norske landslaget. Også Martin Johnsrud Sundby og Kristian Tettli Rennemo har slitt med det samme.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Snart tilbake i konkurranse

Det er til bekymring for landslagslegen.

– Vi som jobber med dette i skiforbundet må sette oss ned alle sammen og diskutere hva vi skal gjøre. Og om det er noe vi kan gjøre annerledes, sier Lunder.

Han mener likevel at det er viktig å minne om at hjerterytmeforstyrrelser er et midlt hjerteproblem.

– Bjørgen har på seg overvåkningsutstyr som skal observere hjerterytmen hennes nå i romjulen. Hvis tiden går og vi ikke finner noe alvorlig, vil hun snart være tilbake i konkurranse igjen, avslutter Lunder.

Marit Bjørgen

– Det trenger ikke å gå så lang tid før Marit Bjørgen er tilbake i konkurranse igjen, sier landslagslege Dag Lunder til NRK.no.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Siste nytt

 • Sandvolleygutta fosser videre

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for 3. runde av verdensserieturneringen i sandvolleyball i USA. Nordmennene vant begge sine gruppekamper og gikk direkte inn i andre utslagsrunde. Der slo de latvierne Martin Plavins og Edgars Tocs 2-0 i natt.

  Sandvolleyball, verdenstour.
  Foto: Norges Volleyballforbund / NTB scanpix
 • Norge til semifinalen i mixed-VM

  Med skip Ingvild Skaga i spissen vant Norge 6-4 over Sveits og er klar for semifinale mot Canada i VM i mixedcurling senere lørdag.

  – Semifinalen blir knalltøff. Da må vi spille opp mot vårt aller beste nivå, sier Skaga ifølge NTB.

  Ingvild Skaga
  Foto: Valentin Flauraud / AP
 • Ruud videre til semifinale

  Casper Ruud slo Brayden Schnur i kvartfinalen i challengerturneringen i Calgary natt til lørdag, med sifrene 4-6, 6-3, 6–4. Ruud er 5.-seedet i turneringen. Toppseedet er australske Jordan Thompson, som også er en mulig semifinalemotstander.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportslørdag: med oppdateringer fra internasjonal fotball
Toppserien: Trondheims-Ørn - Vålerenga
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Sandefjord - Strømsgodset