– Tror ikke folk skjønner hvor stort det er

LONDON (NRK): Norge har bare tre VM-medaljer i løpsøvelser gjennom tidene. I kveld har Karsten Warholm muligheten til å ta den første på 22 år.

Warholm

MEDALJEKANDIDAT: Karsten Warholm har en gyllen mulighet til å sikre sin første medalje på seniornivå når han onsdag kveld løper finale på 400 meter hekk.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

– Ehhm… Grete Waitz? Ingrid Kristiansen? Og… Vebjørn Rodal?

Karoline Bjerkeli Grøvdal ser spørrende ut, men hun greide å svare helt riktig på vår lille quiz. Spørsmålet var hvilke tre nordmenn som har VM-medaljer i løpsøvelser.

VM i friidrett i London

- Det er ekstremt høyt nivå, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det er nemlig ikke noe som skjer så veldig ofte.

Vi må helt tilbake til Vebjørn Rodals storhetstid. Han tok VM-bronse på 800 meter i 1995. Før det var det Waitz og Kristiansen på åttitallet.

Nå har Norge bedre sjanser enn på lang tid - mest av alt fordi Karsten Warholm løper VM-finale på 400 meter hekk i kveld. Han går inn i finalen med den nest beste tiden så langt i VM, og regnes av mange som en klar medaljekandidat.

– Ekstremt stor idrett

Grøvdal håper folk forstår hvor stor prestasjonen til Warholm allerede er.

– Jeg tror egentlig ikke folk skjønner hvor stort det er. Det er ekstremt høyt nivå, og alt skal klaffe. Det er kanskje vanskelig å forstå den bragden, sier hun.

Grøvdal er selv klar for å løpe forsøksheat på 5000 meter i VM. Hun mesterskapsdebuterte for ti år siden, og vet følgelig hva hun snakker om.

– Løping er en ekstremt stor idrett, og å få det til i VM… Det er hardt, slår hun fast.

MINI MARATHON WAITZ 1982

Grete Waitz vant maratonet i friidretts-VM i 1983.

Foto: SUZANNE VLAMIS / Ap

Grøvdal får støtte av hekkeløper Isabelle Pedersen. Hun gleder seg til å se hva Warholm kan få til i finalen.

– Det er utrolig stort. I friidrett er vi 205 nasjoner som konkurrerer, og i mange av landene er friidrett nasjonalsporten. Det er så mye ære og det betyr så mye i så mange land. Så når man konkurrerer mot Norge, som bare synes friidrett er gøy, og vi er bare 12 på landslaget akkurat nå, så er det en litt annen verden, sier Pedersen, og legger til:

– Det er lenge siden sist vi tok en medalje. Det vil være veldig godt for den neste generasjonen. Om vi tar en medalje i år og kanskje neste år igjen, så har vi gjort noe stort.

Imponert Rodal

Rodal var den siste som tok VM-medalje i en løpsøvelse for Norge, og medgir at det neppe har blitt enklere å lykkes med årene.

– Det er vanskelig å få til, for det er så stor bredde internasjonalt. Man må trene mye og riktig, og man kan ikke ha noen avbrekk med skader og sykdom om man skal henge med, sier han.

Han har god tro på at Warholm kan lykkes i finalen.

– Han har tatt nivået internasjonalt på utrolig kort tid. Det har imponert meg. Han imponerer meg også med hvor god han er i de store anledningene, sier Rodal.

 • Finalen på 400 meter hekk starter 22.33 og vises på NRK1 og nrk.no.

Siste nytt

 • Sandvolleygutta fosser videre

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for 3. runde av verdensserieturneringen i sandvolleyball i USA. Nordmennene vant begge sine gruppekamper og gikk direkte inn i andre utslagsrunde. Der slo de latvierne Martin Plavins og Edgars Tocs 2-0 i natt.

  Sandvolleyball, verdenstour.
  Foto: Norges Volleyballforbund / NTB scanpix
 • Norge til semifinalen i mixed-VM

  Med skip Ingvild Skaga i spissen vant Norge 6-4 over Sveits og er klar for semifinale mot Canada i VM i mixedcurling senere lørdag.

  – Semifinalen blir knalltøff. Da må vi spille opp mot vårt aller beste nivå, sier Skaga ifølge NTB.

  Ingvild Skaga
  Foto: Valentin Flauraud / AP
 • Ruud videre til semifinale

  Casper Ruud slo Brayden Schnur i kvartfinalen i challengerturneringen i Calgary natt til lørdag, med sifrene 4-6, 6-3, 6–4. Ruud er 5.-seedet i turneringen. Toppseedet er australske Jordan Thompson, som også er en mulig semifinalemotstander.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportslørdag: med oppdateringer fra internasjonal fotball
Toppserien: Trondheims-Ørn - Vålerenga
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Sandefjord - Strømsgodset