Valnes og NRK-ekspert mener Golberg er i trøbbel og ute av VM-laget etter svak NM-sprint

TRONDHEIM (NRK): Selv om det lå et gjevt NM-gull i potten, handlet det nest siste rennet i klassisk sprint før VM om hvem som er i ferd med å slå seg inn på mesterskapslag på øvelsen. Der satt Pål Golberg igjen som den store taperen.

Golberg og Jacobsen

KLAR TALE: Fra NRK-ekspert Astrid Uhrenholdt Jacobsen om Pål Golbergs situasjon før VM-sprinten.

Foto: NTB Scanpix

Etter å ha røket ut allerede i semifinalen lørdag, påpekte Golberg at det rett og slett er høyere nivå på et Norgesmesterskap enn verdenscup.

– Er du bekymret for VM?

– Nei, sier 30-åringen kontant.

Fem mann imponerte

Men det bør han, mener NRKs ekspert Astrid Uhrenholdt Jacobsen og lørdagens sølvvinner Erik Valnes.

– Hvis vi i dag hadde måtte velge fem til å representere Norge i sprinten i VM, så hadde jeg nok valgt den femmerrekka som gikk ekstremt fort i finalen. Jeg synes de var ekstremt overbevisende alle fem, sier Jacobsen.

For der Golberg røk ut tidlig leverte fem andre sprintere sterkt. Johannes Høsflot Klæbo tok NM-gull på suverent vis. Erik Valnes tok sølv og befestet sin posisjon som Norges nest beste klassisksprinter.

tMFsEbtj9eU

Pål Golberg, her under prologen på lørdagens sprint i Granåsen.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Samtidig feide Emil Iversen omtrent all tvil til side med NM-bronse lørdag. Trønderen er trolig den tredje av fem mann i et norsk VM-sprintlag. Dermed gjenstår to plasser.

Golbergs problem er at i tillegg til den ovennevnte landslagstrioen, var det flere som imponerte. Blant dem regionslagsløperen og sprintkometen Sivert Wiig. Lørdag ble han nummer fire og Håvard Solås taugbøl nummer fem.

NRK ba også Valnes ta ut VM-laget i sprint nå.

– Topp fem i dag, da? Men det er en Golberg som må inn i den diskusjonen der også, men per i dag er det vel de fem som var én, to, tre, fire, fem i finalen.

– Ikke positivt å ryke ut i semifinalen

d5GGfK_3nnQ

KLAR TALE: Fra NM-sølvvinner Erik Valnes etter sprinten i Granåsen lørdag.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Golberg sier selv at han bør gå i VM, Iversen sier at han hadde tatt ut Golberg på potensial, NRKs eksperter sier at Golberg er ute av VM akkurat nå. Du er da enig med NRKs eksperter?

– Ja, men nå står vi her en halv time etter finalen. Pål har gått fryktelig mange gode klassisksprinter det siste året, så man må ikke bli helt historieløs. Men det var ikke positivt at han røk i semifinalen, og han må vel kanskje bevise litt i Falun, vil jeg tro.

– Sivert Wiig, hva sier du om ham?

– Jeg er veldig imponert, han har et kick som ikke mange har. Jeg tror jeg hadde tatt ham ut til VM, sier Valnes.

Ingen pallplasser

Golberg kommer fra en råsterk 2019/2020-sesong. Han ble blant annet nummer to under prøve-VM i Oberstdorf i fjor.

Men denne sesongen har han til gode å havne på pallen. Han stilte ikke til start under langrennsåpningen på Beitostølen. Under verdenscupåpningen i finske Ruka ble han nummer 12 på sprinten. Norgescup på Lygna sist helg endte han på fjerdeplass – og under NM-sprinten lørdag på niendeplass.

lB_vQT---W4

NOK Å TENKE PÅ: For sprintlandslagstrener Arild Monsen, her avbildet under NM i Granåsen lørdag.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Dermed ligger det an til å bli en knallhard kamp mellom Wiig, Taugbøl og Golberg om de to siste plassene i et norsk VM-sprintlag. Alt avgjøres under verdenscupen i Falun om to uker. Da er det duket for den aller siste klassisksprinten før mesterskapet.

– Pål Golberg føler seg trygg på VM, hva sier du til det?

– Jeg tar ikke ut VM-laget nå. Han hadde en stang ut-dag i dag. Men Pål er solid ellers. Jeg er ikke nevneverdig redd for Pål, sier sprintlandslagstrener Arild Monsen.

– Hva må han vise i Falun?

– Han må vise et bra resultat. Vi har bare gode løpere med til Falun.

– Må skrive navnet med enda større bokstaver

Monsen var imidlertid full av lovord om både Emil Iversen og Sivert Wiig. Om Iversen sier Monsen at han fikk en ro over seg ved å se trønderen lørdag. Sprintlandslagstreneren synes det var utrolig gøy å se hvordan Wiig nok en gang yppet seg mot Norgeseliten.

– Vi må begynne å skrive navnet hans med enda større bokstaver, sier Monsen, som i kjent stil ikke hadde en euforisk tilnærming når han beskriver både prestasjoner og utøvere.

dlvweDKyTqc

SPRINTKOMET: Sivert Wiig, her under lørdagens sprint i Granåsen. Han endte til slutt på en fjerdeplass.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Tror aldri Klæbo har kjent noen puste ham i nakken slik

Johannes Høsflot Klæbo sikret for øvrig sitt tredje strake NM-gull i sprint da han gikk over målstreken et halvsekund foran lagkompis Erik Valnes. Byåsen-løperen innrømmet etterpå at det kostet å vinne på hjemmebane.

– Denne ble tøff. Håvard satte bra fart i starten, og jeg syns det gikk fort nok, ja. Så ble det skikkelig trøkk på slutten der, sier Klæbo, og kikker bort på Valnes.

– Det ble en tett affære hele veien. Det var seks gode skiløpere i dette finaleheatet, og kanskje det tetteste jeg har gått i denne sesongen. Norge har mange som kan ta medalje i VM, sier Valnes.

– Jeg tror aldri Klæbo har kjent noen puste ham i nakken slik, sier NRK-ekspert Astrid Uhrenholdt Jacobsen om duellen de to imellom.

Slik så det ut da Klæbo vant NM-gull foran Erik Valnes og Emil Iversen.

Falla tilbake på vinnersporet

På kvinnesiden hadde også verdensmester Maiken Caspersen Falla et uvant press på seg. Hun har stått over store deler av sesongen på grunn av problemer med luftveiene, og maktet kun en fjerdeplass i comebacket i et nasjonalt renn forrige uke.

I NM fikk hun tøff kamp av Anna Svendsen, men i spurtduellen fikk Falla staket seg først over målstreken med et nødskrik.

– Det er stas med medaljer, he-he. Jeg satt og så over det jeg har gjort av trening, og så sent som i desember var det ekstremt mange dårlige økter. Det har vært tungt, og det slo meg i går at den stigninga jeg har hatt den siste måneden har vært helt ekstrem, sier Falla, og legger til:

– Jeg har masse å gå på, og jeg tror skirenn og konkurranser kommer til å gjøre meg enda bedre.

Slik så det ut da Maiken Caspersen Falla gikk inn til en ny NM-tittel.

Også ekspertene lot seg overbevise av Fallas sprint.

– Gi Maiken en måned, så skal svenskene få svette litt i VM, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

– Maiken har hatt en veldig positiv utvikling. Det hun har levert her har vært veldig bra, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Siste nytt

 • Granerud har vunnet verdenscupen

  Halvor Egner Granerud er Norges femte vinner av verdenscupen sammenlagt igjennom tidene. Det er klart allerede før sesongslutt, ettersom det kun er tre renn igjen av sesongen og dermed har ingen mulighet til å ta igjen poengsummen til Granerud.

  – Selv om det har sett veldig sannsynlig ut lenge, så var det fortsatt en veldig gledelig beskjed å få. Da jeg fikk beskjeden begynte jeg umiddelbart å gråte, det har vært noen tunge dager nå, men det å endelig få det bekreftet var utrolig godt, sier Granerud i en uttalelse på hopplandslagets Facebook-side.

  Det har vært tøft døgn for Granerud etter at han testet positivt for koronaviruset, og dermed mistet resten av VM. Dermed var det godt at målet for sesongen allerede er nådd.

  – Dette var et umulig mål jeg satte meg etter forrige sesong, så da å klare det føles uvirkelig. Jeg føler meg litt som en hoppversjon av Leicester, selv om det er lettere å snu en person enn et helt lag, forteller Granerud.

  Han legger til at han gleder seg til å løfte kula i Planica og at det blir motivasjon igjennom sykdommen. Renndirektør i FIS, Sandro Pertile, bekrefter at det kun er de tre rennene i Planica som gjenstår av verdenscupsesongen for menn. Raw Air-konkurransen som skulle vært i Norge blir ikke erstattet.

  Halvor Egner Granerud
  Foto: Janek Skarzynski / AFP
 • Ruud klar for spill igjen

  Casper Ruud har leget magestrekken han pådro seg i Australian Open og deltar etter planen i ATP 500-turneringen i Acapulco i Mexico fra 15. mars, melder NTB. Ruud måtte trekke seg i 4. runde av Grand Slam-turneringen i Australia i midten av februar.

  Casper Ruud
  Foto: WILLIAM WEST / AFP
 • Stuan får advarsel

  Kombinertlandslagets sportssjef Ivar Stuan får en advarsel etter at NRK onsdag kunne avsløre at flere ledere og utøvere i det norske laget brøt reglene om bruk av munnbind under VM.

  Renndirektør Ottesen varslet at FIS ville ettergå saken, men forteller til NRK torsdag at Stuan og resten av det norske laget får en advarsel.

  – Vi har hatt en fin dialog med Stuan og fått forklaringen hans. Vi har sett internt at noe desinformasjon har skjedd i området her i mixed sone ved et par anledninger, og derfor har vi valgt å gi Norge en advarsel i denne omgang, sier Ottesen til NRK.

  Han varsler derimot om det skulle skje igjen, så kan det bety strengere straff.

  – Det er en advarsel i dag, men hvis det skjer flere ganger så vil vi sette oss ned og gi kraftige bøter eller at vi drar inn akkreditering.

  FIS tar også selvkritikk.

  – Vi har kanskje ikke vært like klare på alle frivillige eller andre som jobber i og rundt intervjusonen, så regner jeg med at det er strammet inn fra alle hold, avslutter han.

Sendeplan

Kl. Program Kanal