Hopp til innhold

Valnes og NRK-ekspert mener Golberg er i trøbbel og ute av VM-laget etter svak NM-sprint

TRONDHEIM (NRK): Selv om det lå et gjevt NM-gull i potten, handlet det nest siste rennet i klassisk sprint før VM om hvem som er i ferd med å slå seg inn på mesterskapslag på øvelsen. Der satt Pål Golberg igjen som den store taperen.

Golberg og Jacobsen

KLAR TALE: Fra NRK-ekspert Astrid Uhrenholdt Jacobsen om Pål Golbergs situasjon før VM-sprinten.

Foto: NTB Scanpix

Etter å ha røket ut allerede i semifinalen lørdag, påpekte Golberg at det rett og slett er høyere nivå på et Norgesmesterskap enn verdenscup.

– Er du bekymret for VM?

– Nei, sier 30-åringen kontant.

Fem mann imponerte

Men det bør han, mener NRKs ekspert Astrid Uhrenholdt Jacobsen og lørdagens sølvvinner Erik Valnes.

– Hvis vi i dag hadde måtte velge fem til å representere Norge i sprinten i VM, så hadde jeg nok valgt den femmerrekka som gikk ekstremt fort i finalen. Jeg synes de var ekstremt overbevisende alle fem, sier Jacobsen.

For der Golberg røk ut tidlig leverte fem andre sprintere sterkt. Johannes Høsflot Klæbo tok NM-gull på suverent vis. Erik Valnes tok sølv og befestet sin posisjon som Norges nest beste klassisksprinter.

tMFsEbtj9eU

Pål Golberg, her under prologen på lørdagens sprint i Granåsen.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Samtidig feide Emil Iversen omtrent all tvil til side med NM-bronse lørdag. Trønderen er trolig den tredje av fem mann i et norsk VM-sprintlag. Dermed gjenstår to plasser.

Golbergs problem er at i tillegg til den ovennevnte landslagstrioen, var det flere som imponerte. Blant dem regionslagsløperen og sprintkometen Sivert Wiig. Lørdag ble han nummer fire og Håvard Solås taugbøl nummer fem.

NRK ba også Valnes ta ut VM-laget i sprint nå.

– Topp fem i dag, da? Men det er en Golberg som må inn i den diskusjonen der også, men per i dag er det vel de fem som var én, to, tre, fire, fem i finalen.

– Ikke positivt å ryke ut i semifinalen

d5GGfK_3nnQ

KLAR TALE: Fra NM-sølvvinner Erik Valnes etter sprinten i Granåsen lørdag.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Golberg sier selv at han bør gå i VM, Iversen sier at han hadde tatt ut Golberg på potensial, NRKs eksperter sier at Golberg er ute av VM akkurat nå. Du er da enig med NRKs eksperter?

– Ja, men nå står vi her en halv time etter finalen. Pål har gått fryktelig mange gode klassisksprinter det siste året, så man må ikke bli helt historieløs. Men det var ikke positivt at han røk i semifinalen, og han må vel kanskje bevise litt i Falun, vil jeg tro.

– Sivert Wiig, hva sier du om ham?

– Jeg er veldig imponert, han har et kick som ikke mange har. Jeg tror jeg hadde tatt ham ut til VM, sier Valnes.

Ingen pallplasser

Golberg kommer fra en råsterk 2019/2020-sesong. Han ble blant annet nummer to under prøve-VM i Oberstdorf i fjor.

Men denne sesongen har han til gode å havne på pallen. Han stilte ikke til start under langrennsåpningen på Beitostølen. Under verdenscupåpningen i finske Ruka ble han nummer 12 på sprinten. Norgescup på Lygna sist helg endte han på fjerdeplass – og under NM-sprinten lørdag på niendeplass.

lB_vQT---W4

NOK Å TENKE PÅ: For sprintlandslagstrener Arild Monsen, her avbildet under NM i Granåsen lørdag.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Dermed ligger det an til å bli en knallhard kamp mellom Wiig, Taugbøl og Golberg om de to siste plassene i et norsk VM-sprintlag. Alt avgjøres under verdenscupen i Falun om to uker. Da er det duket for den aller siste klassisksprinten før mesterskapet.

– Pål Golberg føler seg trygg på VM, hva sier du til det?

– Jeg tar ikke ut VM-laget nå. Han hadde en stang ut-dag i dag. Men Pål er solid ellers. Jeg er ikke nevneverdig redd for Pål, sier sprintlandslagstrener Arild Monsen.

– Hva må han vise i Falun?

– Han må vise et bra resultat. Vi har bare gode løpere med til Falun.

– Må skrive navnet med enda større bokstaver

Monsen var imidlertid full av lovord om både Emil Iversen og Sivert Wiig. Om Iversen sier Monsen at han fikk en ro over seg ved å se trønderen lørdag. Sprintlandslagstreneren synes det var utrolig gøy å se hvordan Wiig nok en gang yppet seg mot Norgeseliten.

– Vi må begynne å skrive navnet hans med enda større bokstaver, sier Monsen, som i kjent stil ikke hadde en euforisk tilnærming når han beskriver både prestasjoner og utøvere.

dlvweDKyTqc

SPRINTKOMET: Sivert Wiig, her under lørdagens sprint i Granåsen. Han endte til slutt på en fjerdeplass.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Tror aldri Klæbo har kjent noen puste ham i nakken slik

Johannes Høsflot Klæbo sikret for øvrig sitt tredje strake NM-gull i sprint da han gikk over målstreken et halvsekund foran lagkompis Erik Valnes. Byåsen-løperen innrømmet etterpå at det kostet å vinne på hjemmebane.

– Denne ble tøff. Håvard satte bra fart i starten, og jeg syns det gikk fort nok, ja. Så ble det skikkelig trøkk på slutten der, sier Klæbo, og kikker bort på Valnes.

– Det ble en tett affære hele veien. Det var seks gode skiløpere i dette finaleheatet, og kanskje det tetteste jeg har gått i denne sesongen. Norge har mange som kan ta medalje i VM, sier Valnes.

– Jeg tror aldri Klæbo har kjent noen puste ham i nakken slik, sier NRK-ekspert Astrid Uhrenholdt Jacobsen om duellen de to imellom.

Slik så det ut da Klæbo vant NM-gull foran Erik Valnes og Emil Iversen.

Falla tilbake på vinnersporet

På kvinnesiden hadde også verdensmester Maiken Caspersen Falla et uvant press på seg. Hun har stått over store deler av sesongen på grunn av problemer med luftveiene, og maktet kun en fjerdeplass i comebacket i et nasjonalt renn forrige uke.

I NM fikk hun tøff kamp av Anna Svendsen, men i spurtduellen fikk Falla staket seg først over målstreken med et nødskrik.

– Det er stas med medaljer, he-he. Jeg satt og så over det jeg har gjort av trening, og så sent som i desember var det ekstremt mange dårlige økter. Det har vært tungt, og det slo meg i går at den stigninga jeg har hatt den siste måneden har vært helt ekstrem, sier Falla, og legger til:

– Jeg har masse å gå på, og jeg tror skirenn og konkurranser kommer til å gjøre meg enda bedre.

Slik så det ut da Maiken Caspersen Falla gikk inn til en ny NM-tittel.

Også ekspertene lot seg overbevise av Fallas sprint.

– Gi Maiken en måned, så skal svenskene få svette litt i VM, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

– Maiken har hatt en veldig positiv utvikling. Det hun har levert her har vært veldig bra, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Siste nytt

 • Adressa: Klæbo må stå over store deler av landslagssamlingen

  Johannes Høsflot Klæbo har ennå ikke blitt friskmeldt fra skaden han pådro seg i sommer og kan ikke delta for fullt på langrennslandslagets treninger til uka.

  – Han reiser til Steinkjer tirsdag og blir med på den andre treningsøkta vår da. I tillegg tar han del av den første økta onsdag, før han reiser hjem til Trondheim igjen, sier sprinttrener Arild Monsen til Adresseavisen.

  Søndag skal sprintlandslaget samles i Steinkjer, men Klæbo må stå over deler av samlingen på grunn av skadeproblemene på baksiden av låret. (NTB)

  Landslagssamlin i langrenn
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Reagerer på Haalands Viaplay-rolle: – Grunn til å bli mistenksom

  Erling Braut Haalands rolle som ambassadør for Viaplay får presseveteran Trygve Aas Olsen til å reagere. Viaplay mener det går helt fint.

  Fredag sendte Viaplay ut en pressemelding der det ble klart at Haaland og Viaplay inngår et samarbeid. Det er ikke kjent hva ambassadørrollen til Haaland innebærer konkret, men han blir blant annet trolig å se i Viaplays markedsføring for Premier League.

  Trygve Aas Olsen, mediekritiker og fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk (IJ), er blant dem som mener publikum har grunn til å reagere.

  – Viaplays publikum får grunn til å mistenke Viaplays journalister og kommentatorer for å ville favorisere Haaland på et eller annet vis fordi han har en forretningsmessig tilknytning, sier Olsen til NTB.

  Sportssjef Kristian Oma i Viaplay viser til Viaplays avtale med Formel 1-fører Max Verstappen.

  – Den er kommersiell, og så dekker vi ham etter gjeldende journalistiske prinsipper redaksjonelt. Det er de to sporene som er nødt til å holdes atskilt. Det er egentlig ikke noe hokuspokus i det, forklarer Oma til NTB.

  – Hvis Haaland går ti kamper uten å score, vil det være et akkurat like kritisk blikk fra oss som fra alle andre. Det kan jeg garantere.

  Olsen mener spekulasjoner om inhabilitet allerede har oppstått.

  – Det er en saklig grunn til å bli mistenksom her. Da har Viaplay selv satt seg i en situasjon hvor troverdigheten er svekket, sier Olsen. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Groenewegen spurtet til seier i Arctic Race

  Den nederlandske spurtkanonen Dylan Groenewegen var sterkest i avslutningen og vant 2. etappe av Arctic Race of Norway fredag.

  Groenewegen sikret seieren i en massespurt på den 154,3 kilometer lange etappen fra Mosjøen til Brønnøysund. 29-åringen regnes som feltets sterkeste spurter og levde opp til forventningene.

  Coop-rytteren Johan Ravnøy lå i et brudd som ble tatt igjen med drøyt 10 kilometer igjen til mål da Andreas Leknessund tettet luken opp mot Torghatten.

  Sven Erik Bystrøm prøvde å kjøre fra feltet i nedoverbakkene etter stigningen, men fikk ikke den nødvendige luken til å sikre etappeseier.

  Den franske Cofidis-rytteren Axel Zingle vant torsdagens åpningsetappe, der Edvald Boasson Hagen lå godt an like før mål, men ikke hadde mye å gi på slutten.

  Rittet fortsetter lørdag med en etappe fra Namsos til Skallstugu i Levanger, før avslutningsetappen i Trondheim søndag. (NTB)

  Sykling: Tour de France 2017
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste