NRK Meny
Normal

– Trodde jeg skulle få hjem en mann uten jobb

VAL DI FIEMME/VINSTRA (NRK): Egil Kristiansen toppet i dag sin eventyrlige suksess som trener for langrennsdamene med Tour-seier til Marit Bjørgen. Men historien kunne fort ha sett helt annerledes ut.

I løpet av de åtte årene han har vært hovedtrener for langrennsjentene har det blitt 39 mesterskapsmedaljer, 18 av dem har vært av gull. Men denne jobben krever mye, ikke minst tid, med rundt 250 reisedager i året ser Kristiansen lite til familien på Vinstra.

Kona til landslagstrener Egil Kristiansen, Inger Kristin Dokken, trodde mannen skulle få sparken etter Liberec-VM i 2009.

Egil Kristiansen

Suksesstrener for de norske langrennsjentene, Egil Kristiansen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Se portrettintervju i videovinduet over!

Da Marit Bjørgen gikk inn til sin første Tour de Ski-seier tidligere i dag, var landslagstrener Egil Kristiansen en av de aller første hun gikk bort for å klemme.

Kristiansen har trolig ikke kontroll på hvor mange seiere utøverne hans har innkassert de siste årene. Hans periode som landslagstrener er blitt en udiskutabel suksess, men det var ikke åpenbart at det skulle bli slik.

– Sikker på at han skulle få sparken

Det må som kjent av og til gå nedover før ting kan gå oppover. Dette vet Egil Kristiansen det meste om.

– Jeg trodde jeg skulle få hjem en mann uten jobb. Jeg var sikker på han skulle få sparken, sier Kristiansens kone, Inger Kristin Dokken.

Hun tenker tilbake på tiden etter Liberec-VM i 2009. I avisene kunne man lese at de norske langrennsdamene angivelig ønsket at hennes ektemann skulle fjernes som landslagssjef. VM hadde blitt en fiasko. Presse-Norge virket samstemte om at Kristiansen måtte gå.

– Det var tøft for familien vår. Det var ikke noe gøy for døtrene våre å føle at mange var slemme med pappa, sier Dokken, som snakker om episoden for første gang.

Familien Kristiansen er vant til idrettens opp- og nedturer, men dette var den tøffeste. Det skulle imidlertid vise seg å bli starten på noe veldig bra.

Saken fortsetter under bildet:

langrenn

Egil Kristiansen ble kåret til Årets trener under Idrettsgallaen i 2012.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Kristiansen fikk aldri sparken

Allerede sesongen etter VM-fadesen begynte ting å snu. Det var fra 2010-sesongen Marit Bjørgen, og etter hvert Therese Johaug, begynte å prestere på nivået vi nå er blitt vant til. I tillegg gjorde de andre damene det stadig bedre.

– Egentlig forandret vi ikke på så veldig mye, men jeg satte ting litt mer i system og ble mer tydelig og klar på hva jeg mener, sier Kristiansen.

Langrennssjef Åge Skinstad sier han ikke var i tvil om at Kristiansen måtte få fortsette.

– Vi så hva han hadde fått til, og at det var lite som skulle til for å få det enda bedre. Etter 2009 sto han frem som en tydeligere leder, og i dag er han en veldig respektert trener, sier han.

Se resten av portrettintervjuet med Inger Kristin Dokken og Egil Kristiansen i Sportsrevy-saken øverst.

Siste nytt

  • Overtar som tysk landslagssjef

    Martina Voss-Tecklenburg blir ny landslagssjef for Tysklands kvinnelandslag i fotball. 50-åringen har fått kontrakt til 2021. Voss-Tecklenburg har hatt stor suksess med det sveitsiske landslaget og er i ferd med å føre det til VM-sluttspill. Den jobben skal hun fullføre før hun i høst overtar Tyskland.

  • Gerrard kan bli Rangers-manager

    Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

    SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
    Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag