Hopp til innhold

– Trodde jeg skulle få hjem en mann uten jobb

VAL DI FIEMME/VINSTRA (NRK): Egil Kristiansen toppet i dag sin eventyrlige suksess som trener for langrennsdamene med Tour-seier til Marit Bjørgen. Men historien kunne fort ha sett helt annerledes ut.

I løpet av de åtte årene han har vært hovedtrener for langrennsjentene har det blitt 39 mesterskapsmedaljer, 18 av dem har vært av gull. Men denne jobben krever mye, ikke minst tid, med rundt 250 reisedager i året ser Kristiansen lite til familien på Vinstra.

Kona til landslagstrener Egil Kristiansen, Inger Kristin Dokken, trodde mannen skulle få sparken etter Liberec-VM i 2009.

Egil Kristiansen

Suksesstrener for de norske langrennsjentene, Egil Kristiansen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Se portrettintervju i videovinduet over!

Da Marit Bjørgen gikk inn til sin første Tour de Ski-seier tidligere i dag, var landslagstrener Egil Kristiansen en av de aller første hun gikk bort for å klemme.

Kristiansen har trolig ikke kontroll på hvor mange seiere utøverne hans har innkassert de siste årene. Hans periode som landslagstrener er blitt en udiskutabel suksess, men det var ikke åpenbart at det skulle bli slik.

– Sikker på at han skulle få sparken

Det må som kjent av og til gå nedover før ting kan gå oppover. Dette vet Egil Kristiansen det meste om.

– Jeg trodde jeg skulle få hjem en mann uten jobb. Jeg var sikker på han skulle få sparken, sier Kristiansens kone, Inger Kristin Dokken.

Hun tenker tilbake på tiden etter Liberec-VM i 2009. I avisene kunne man lese at de norske langrennsdamene angivelig ønsket at hennes ektemann skulle fjernes som landslagssjef. VM hadde blitt en fiasko. Presse-Norge virket samstemte om at Kristiansen måtte gå.

– Det var tøft for familien vår. Det var ikke noe gøy for døtrene våre å føle at mange var slemme med pappa, sier Dokken, som snakker om episoden for første gang.

Familien Kristiansen er vant til idrettens opp- og nedturer, men dette var den tøffeste. Det skulle imidlertid vise seg å bli starten på noe veldig bra.

Saken fortsetter under bildet:

langrenn

Egil Kristiansen ble kåret til Årets trener under Idrettsgallaen i 2012.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Kristiansen fikk aldri sparken

Allerede sesongen etter VM-fadesen begynte ting å snu. Det var fra 2010-sesongen Marit Bjørgen, og etter hvert Therese Johaug, begynte å prestere på nivået vi nå er blitt vant til. I tillegg gjorde de andre damene det stadig bedre.

– Egentlig forandret vi ikke på så veldig mye, men jeg satte ting litt mer i system og ble mer tydelig og klar på hva jeg mener, sier Kristiansen.

Langrennssjef Åge Skinstad sier han ikke var i tvil om at Kristiansen måtte få fortsette.

– Vi så hva han hadde fått til, og at det var lite som skulle til for å få det enda bedre. Etter 2009 sto han frem som en tydeligere leder, og i dag er han en veldig respektert trener, sier han.

Se resten av portrettintervjuet med Inger Kristin Dokken og Egil Kristiansen i Sportsrevy-saken øverst.

Siste nytt

  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal