– Skuffende og trist at det er dette vi vil huske

CHENNAI (NRK.no): Magnus Carlsen (22) har kapasitet til å spille sjakk som får ekspertene til å måpe. Men VM-partiene mot Vishy Anand (43) vil ikke bli husket for finspill, mener ekspertene.

Vishy Anand

Viswanathan Anand har bitt negler under flere av partiene. Her er han under starten av torsdagens parti, hvor han gjorde en brøler som kan ha avgjort VM.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Peter Doggers

Sjakkredaktør Peter Doggers mener det er synd at VM blir avgjort av Anands tre tabber. Her er han i det hektiske presserommet I Chennai, hvor han har tilbragt store deler av de siste tre ukene.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Simen Agdestein, Norges nest beste sjakkspiller, kunne nesten ikke tro sine egne øyne i det norske rommet i Chennai da Vishy Anand gjorde den fatale tabben på torsdag.

– Dette var virkelig overraskende. Utrolig, utbrøt Agdestein forbløffet.

– Hva er det Anand holder på med? Det er rett og slett en utrolig overseelse. Han kollapser. Vi var veldig nervøse, for dette kunne gått begge veier. Og så er det plutselig over etter en en gigantisk feil, sier Simen Agdestein til NRK.no.

Tre seire - tre tabber

Magnus Carlsen vant sitt tredje VM-parti på torsdag i en duell som blir beskrevet som fantastisk. Men nok en gang ble det avgjort av en grov tabbe fra regjerende verdensmester Vishy Anand.

Dermed har alle de tre Carlsen-seirene kommet etter store, til dels uforklarlige blundere fra inderen.

Synd for sjakken, mener flere internasjonale eksperter NRK.no møter i det kaotiske pressesenteret.

– Det er skuffende og trist at tabbene til Vishy er noe av det vi kommer til å huske fra dette VM. Det er ikke så farlig hvem som vinner, men det er så klart bedre når det er jevnt. Dessverre skjer ikke det, for Vishy kollapser, sier Peter Doggers.

Tabben til Anand kom i det 28. trekket. Det kan av avgjort VM.

- Ojojoj! utbryter studio idet 'houdinometeret' går rett til høyre etter den fatale tabben.

Journalist: – Vishy er ikke den samme

Doggers er mannen bak de store sjakksidene ChessVibes.com og Chess.com, og har dekket hele VM fra første rad.

Han ble like forbauset som Agdestein da Anand gjorde den avgjørende feilen på torsdag.

– Disse partiene understreker hva som har skjedd med Vishy de siste årene. Nivået hans har sunket, og i den forrige VM-finalen, mot Boris Gelfand, var han heller ikke på sitt beste. Dessverre har han gjort tabber i tre avgjørende partier, og det viser at vi ikke ser den samme Vishy lenger, sier Doggers til NRK.no.

– Hvorfor tror du det har blitt sånn?

– Det kan være mange grunner. Én av dem kan være at Vishy ikke har hatt tid til å spille mange nok turneringer på grunn av alle VM-finalene. Han har nok begynt å spille litt for forsiktig, han har gått bort fra stilen sin. La oss håpe at han spiller friere når han ikke lenger er verdensmester, sier sjakkjournalisten og -redaktøren.

Trent: – Synd for sjakkverdenen

Lawrence Trent

VM-kommentator Lawrence Trent.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

VM-kommentator Lawrence Trent var skuffet etter det niende partiet.

– Det er så synd at kampen endte som det gjorde, at Vishy ga Magnus seieren. Det er en synd for alle. Jeg tror Magnus mye heller ville vinne ordentlig enn at motstanderen gjorde en sånn tabbe, sier Trent til NRK.no.

Briten, som selv er internasjonal mester, mener tabbene i stor grad skyldes at Magnus Carlsens spillestil får motstanderne til å gjøre feil.

– Dette vil bli husket som typiske Carlsen-partier. Han presser og presser, og til slutt knekker han motspilleren. Han har ikke levert noen fantastiske partier eller et mesterverk her nede. Men selv verdensmesteren knekker til slutt, sier Trent.

Han mener kampene mellom Carlsen og Anand hadde potensial til å gå ned i historiebøkene som ekstremt gode kamper, men at tabbene ødela.

– Jeg synes det er synd at Vishy ikke vant i dag, for da hadde det blitt kjempespennende. Det er synd for sjakkverdenen at det ikke ble en skikkelig spennende kamp, sier Trent.

Han er 22 år, han er geni-erklært og han skal spille VM til uka. Magnus Carlsen er noe for seg sjøl og det har han vært lenge. Len deg godt tilbake og bli med på reisen fra vidunderbarn, til stormester og nå kanskje verdensmester.

Se NRKs ni minutter lange mini-dokumentar om Magnus Carlsen.

Siste nytt

 • Zlatan årets angriper i Sverige

  For 13. gang ble Zlatan Ibrahimovic kåret til årets angriper i svensk fotball.

  37-åringen fikk prisen på den svenske fotballgallaen mandag, men var ikke fornøyd med antallet priser han har skaffet seg.

  Zlatan
  Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
 • Brøt Carlsen reglene?

  I sjakk er det ikke lov å røre en brikke uten å flytte den, med mindre du sier j'adoube først. Carlsen rørte en brikke i det tredje VM-partiet. Se og bedøm selv.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sjakk: Parti 3: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana