NRK Meny
Normal

Antidoping Norge om Verås Larsens verbale angrep:– Det er trist å høre

Onsdag uttalte Eirik Verås Larsen i tingretten at Antidoping Norge (ADN) gjerne ofret én uskyldig utøver for å skremme 99 andre. Torsdag kom tilsvaret.

Antidoping Norge synes det er trist og overraskende at Eirik Verås Larsen mente stifelsen var villig til
å ofre Vegard Høidalen for å statuere et eksempel. Nå skal saken tas opp med utøverkomiteen i Olympiatoppen.

– Uttalelsene til Eirik Verås Larsen var tydelige og til dels kraftige. Jeg må si at jeg ble litt overrasket over noe av det, sier daglig leder i Antidoping Norge Frode Hestnes.

– Jeg synes det er trist. Vi ønsker ikke at én i utøverkomiteen skal sitte med en slik opplevelse, sier assisterende daglig leder i Antidoping Norge, Frode Hestnes.

Han erkjenner at Antidoping Norge ikke hadde ventet så krasse uttalelser som det nestleder i utøverkomiteen, Eirik Verås Larsen, kom med onsdag.

Eirik Verås Larsen

Eirik Verås Larsen kommer med krass kritikk mot Antidoping Norge.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

I erstatningssaken til Vegard Høidalen, som ble utestengt i syv måneder for brudd på meldeplikten, var Verås Larsen kalt inn som vitne. Den dobbelte OL-mesteren i padling la ikke skjul på at han mener ADN drev med forskjellsbehandling i perioden 2004-2008.

– Antidoping Norge ofrer gjerne en uskyldig utøver for å skremme 99 andre, sa Eirik Verås Larsen under rettssaken.

– Uttalelsene var tydelige og til dels kraftige. Jeg må si at jeg ble litt overrasket over noe av det, sier Hestnes.

– Må ta det på kontoret

Så alvorlig er beskyldningene fra Verås Larsen at Antidoping Norge nå vil undersøke om misnøyen kun bygger på Verås Larsens personlige mening,
eller om den er utbredt i utøverkomiteen.

– Det kan være noe vi bør følge opp.

– Det må vi få ta internt på kontoret. Vi får se hvordan det kan følges opp, sier Hestnes.

WADA endret reglene

Vegard Høidalen har hele veien frontet kampen mot meldepliktssystemets svakheter. At han selv ble utestengt for å bryte meldeplikten ved tre anledninger, hadde aldri skjedd om det ikke var for hans standpunkt, mener Verås Larsen.

– Hadde han ikke frontet kampen, hadde han aldri blitt anmeldt av Antidoping Norge – og reglene ville fortsatt vært de samme. Hans kamp har betydd alt, sa Verås Larsen onsdag.

– Det er blitt gjort en rekke endringer i meldepliktssystemet. Er det en innrømmelse på at systemet ikke har vært godt nok tidligere?

Vegard Høidalen

Tidligere sandvolleyballspiller Vegard Høidalen krever 3,6 millioner kroner i erstatning av Antidoping Norge.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Mye har skjedd siden 2006-2008. Vi har gått over til et helt nytt system for å håndtere meldeplikten. WADA har endret reglene, og nå gjelder garantitid og ikke treffpunkt.

– Det er mange sammenfallende ting her, men det er klart at den frikjennelsen appellutvalget gjorde har spilt en rolle i ettertid, svarer Hestnes.

Krever 3,6 millioner

Høidalen, som altså senere ble frikjent for bruddene på meldeplikten, krever 3,6 millioner kroner i erstatning fra Antidoping Norge.

Beløpet omfatter anslag over tapte stipender og sponsorinntekter og utgifter Høidalen hadde i den syv måneder lange utestengelsen.

I dag er reglene for meldeplikt for utøvere endret. Nå finnes det en meldepliktskomité som utsteder advarsler. Denne advarselen kan ankes, slik at hver advarsel blir vurdert på nytt av en uavhengig part.

– Det er viktig at han får en erstatning nå, viktig fordi Antidoping Norge skal gjøre et bedre arbeid i framtida, sier Verås Larsen.

Krever erstatning for tapte inntekter. Reporter: Patrick Sten Rowlands. Foto: Jørn Tveter. Redigering: Syver Gustavo Svensrud.

Siste nytt

 • PSV på vei, Benfica sliter

  To tidligere serievinnercupvinnere skaffet seg vidt forskjellig utgangspunkt i mesterliga-kvaliken tirsdag kveld.

  PSV vant 3-2 borte mot BATE Borisov etter scoringer av Gastón Pereiro, Hirving Lozano og Donyell Malen, mens Benfica bare klarte 1-1 hjemme mot greske PAOK.

  Salzburg, uten skadde Fredrik Gulbrandsen (lår), spilte 0-0 borte mot Røde Stjerne i Beograd

  Lozano
  Foto: Sergei Grits / AP
 • Poengtap for Mjøndalen

  Opprykksjagende Mjøndalen måtte nøye seg med 1-1 hjemme mot Åsane i 1. divisjon fotball tirsdag. Dermed klarte ikke serietreeren å ta tilbake annenplassen på tabellen.

  Mjøndalen kjemper for opprykk til Eliteserien. Søndag ble Vegard Hansens gutter passert av Viking.

  NM fotball menn, 4. runde: Mjøndalen - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Sandviken videre i cupen

  Sandviken er klare for semifinale i norgesmesterskapet i fotball etter å ha slått Trondheims-Ørn i kvartfinalen. Svanhild Sand ga hjemmelaget ledelsen før Amanda Perez utlignet for Sandviken. Kennya Cordner fullførte til slutt snuoperasjonen og sørget for at bergenserne er klare for semifinale.

  Stine Hovland
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal