Antidoping Norge om Verås Larsens verbale angrep:– Det er trist å høre

Onsdag uttalte Eirik Verås Larsen i tingretten at Antidoping Norge (ADN) gjerne ofret én uskyldig utøver for å skremme 99 andre. Torsdag kom tilsvaret.

Antidoping Norge synes det er trist og overraskende at Eirik Verås Larsen mente stifelsen var villig til
å ofre Vegard Høidalen for å statuere et eksempel. Nå skal saken tas opp med utøverkomiteen i Olympiatoppen.

– Uttalelsene til Eirik Verås Larsen var tydelige og til dels kraftige. Jeg må si at jeg ble litt overrasket over noe av det, sier daglig leder i Antidoping Norge Frode Hestnes.

– Jeg synes det er trist. Vi ønsker ikke at én i utøverkomiteen skal sitte med en slik opplevelse, sier assisterende daglig leder i Antidoping Norge, Frode Hestnes.

Han erkjenner at Antidoping Norge ikke hadde ventet så krasse uttalelser som det nestleder i utøverkomiteen, Eirik Verås Larsen, kom med onsdag.

Eirik Verås Larsen

Eirik Verås Larsen kommer med krass kritikk mot Antidoping Norge.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

I erstatningssaken til Vegard Høidalen, som ble utestengt i syv måneder for brudd på meldeplikten, var Verås Larsen kalt inn som vitne. Den dobbelte OL-mesteren i padling la ikke skjul på at han mener ADN drev med forskjellsbehandling i perioden 2004-2008.

– Antidoping Norge ofrer gjerne en uskyldig utøver for å skremme 99 andre, sa Eirik Verås Larsen under rettssaken.

– Uttalelsene var tydelige og til dels kraftige. Jeg må si at jeg ble litt overrasket over noe av det, sier Hestnes.

– Må ta det på kontoret

Så alvorlig er beskyldningene fra Verås Larsen at Antidoping Norge nå vil undersøke om misnøyen kun bygger på Verås Larsens personlige mening,
eller om den er utbredt i utøverkomiteen.

– Det kan være noe vi bør følge opp.

– Det må vi få ta internt på kontoret. Vi får se hvordan det kan følges opp, sier Hestnes.

WADA endret reglene

Vegard Høidalen har hele veien frontet kampen mot meldepliktssystemets svakheter. At han selv ble utestengt for å bryte meldeplikten ved tre anledninger, hadde aldri skjedd om det ikke var for hans standpunkt, mener Verås Larsen.

– Hadde han ikke frontet kampen, hadde han aldri blitt anmeldt av Antidoping Norge – og reglene ville fortsatt vært de samme. Hans kamp har betydd alt, sa Verås Larsen onsdag.

– Det er blitt gjort en rekke endringer i meldepliktssystemet. Er det en innrømmelse på at systemet ikke har vært godt nok tidligere?

Vegard Høidalen

Tidligere sandvolleyballspiller Vegard Høidalen krever 3,6 millioner kroner i erstatning av Antidoping Norge.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Mye har skjedd siden 2006-2008. Vi har gått over til et helt nytt system for å håndtere meldeplikten. WADA har endret reglene, og nå gjelder garantitid og ikke treffpunkt.

– Det er mange sammenfallende ting her, men det er klart at den frikjennelsen appellutvalget gjorde har spilt en rolle i ettertid, svarer Hestnes.

Krever 3,6 millioner

Høidalen, som altså senere ble frikjent for bruddene på meldeplikten, krever 3,6 millioner kroner i erstatning fra Antidoping Norge.

Beløpet omfatter anslag over tapte stipender og sponsorinntekter og utgifter Høidalen hadde i den syv måneder lange utestengelsen.

I dag er reglene for meldeplikt for utøvere endret. Nå finnes det en meldepliktskomité som utsteder advarsler. Denne advarselen kan ankes, slik at hver advarsel blir vurdert på nytt av en uavhengig part.

– Det er viktig at han får en erstatning nå, viktig fordi Antidoping Norge skal gjøre et bedre arbeid i framtida, sier Verås Larsen.

Krever erstatning for tapte inntekter. Reporter: Patrick Sten Rowlands. Foto: Jørn Tveter. Redigering: Syver Gustavo Svensrud.

Siste nytt

 • Nygaard best i La Diagonela

  Andreas Nygaard hadde mest krefter i avslutningen og vant Ski Classics-rennet La Diagonela i Sveits lørdag. Nygaard vant foran Tord Asle Gjerdalen, mens svenske Oskar Kardin tok tredjeplassen. Petter Eliassen ble nr. 4.

  Andreas Nygaard
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Rehrl fortsetter å imponere

  Østerrikske Franz-Josef Rehrl vant også i dag hopprennet i kombinert fra Chaux-Neuve. Espen Bjørnstad er beste nordmann, 55 sekunder bak. Verdenscupleder Jarl Magnus Riiber har 1.16 å ta igjen, mens Graabak må ta igjen 1.42 minutt. Langrennet går senere i dag.

  World cup Nordiske grener Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Mowinckel langt bak de beste

  Ramona Siebenhofer vant for andre dag på rad utforrenn fra Cortina. Den østerrikske løperen tok seieren foran lagvenninnen Nicole Schmidhofer og slovenske Ilka Stuhec. Ragnhild Mowinckel ble beste norske på en 18.-plass, 1,76 sekunder bak Siebenhofer.

  Italy Alpine Skiing World Cup
  Foto: Marco Trovati / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Ski Classics: La Diagonela
V-cup kombinert: Hopp
V-cup kombinert: Hopp
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup langrenn: Klassisk sprint, finaler
V-cup langrenn: Klassisk sprint
V-cup skiskyting: Stafett kvinner
V-cup skiskyting: Stafett kvinner
V-cup kombinert: 10 km langrenn
V-cup kombinert: 10 km langrenn