Hopp til innhold

– Totalt diskvalifiserende for systemet

Det kan være umulig å få bevist at russiske utøvere var dopet under OL i Sotsji, erkjenner antidopingekspert Inggard Lereim – som likevel håper på konsekvenser.

Inggard Lereim

OPPRØRT: Inggard Lereim er skuffet, men ikke overrasket over opplysningene om omfattende russisk doping.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Torsdag kveld fortalte New York Times om omfattende russisk dopingjuks under OL på hjemmebane i Sotsji i 2014. En lang rekke russiske utøvere skal ha blitt systematisk dopet, og potensielt positive prøver skal ha blitt like systematisk erstattet av rene prøver.

Informasjonen kommer fra Grigorij Rodtsjenkov, som var sjef for laboratoriet som håndterte dopingprøve under lekene.

Hjemme i Trondheim sitter Inggard Lereim, mangeårig norsk dopingjeger, og er usikker på hvordan han skal forholde seg til opplysningene. Lereim hadde ikke lest artikkelen da NRK først kontaktet ham torsdag kveld.

Etter å ha lest den, stiller han til intervju:

– Hva tenker du om det du leser der?

– For det første har jeg sluttet å bli overrasket av informasjon om juks i internasjonal idrett, og særlig fra den nasjonen som igjen er i søkelyset. Vi har hatt et utall historier fra Russland de siste par årene. Det kommer fram at en varsler, som heter Vitaly Stepanov, har framsatt disse beskyldningene. Og jeg kjenner også meget godt sjefen for laboratoriet, som her er trukket fram som sentral i denne saken, Grigorij Rodtsjenkov. Han har jeg sittet sammen med i komité i fem-seks år, så jeg vet hva han står for.

Sår tvil om troverdigheten

– Er det grunn til å tro at det som står i artikkelen stemmer?

– Rodtsjenkov, som var sjef for antidopinglaboratoriet – hvis man kan kalle det det – i Russland, også under Sotsji, har servert veldig mange ting som ikke er i tråd med de faktiske forhold. Så jeg tror nok Wada gjør rett i å være meget grundige i sine undersøkelser av hva som er sant.

– Men jeg håper også man ikke har destruert de prøvene Wada har rett til å etter-analysere også fra Sotsji-OL. Gregorij forteller jo hvordan de jukset. De reelle prøvene ble byttet med forhåndstestede, rene prøver. Hvis det har vært gjennomført fullstendig for russiske langrennsløpere, og andre utøvere, så er man sjanseløs i å etter-analysere de riktige prøvene.

Frykter det er umulig å etter-teste

– Så hvis det er riktig at alle positive prøver er luket ut og erstattet av rene prøver, så vil det heller ikke ha noen hensikt å etter-analysere?

– Nei. Men spørsmålet er om det bare gjelder urinprøvene, eller om man kan finne blodprøvene. Begge skal jo tas vare på. Spørsmålet er i hvilken grad eventuelle juksemakere i testsystemet har lyktes med å være grundige nok. I fjor kom det også opplysninger om at Grigorij Rodtsjenkov og hans folk har tømt ut 1417 dopingprøver for å forebygge at de ble etter-analysert. Ikke fra OL spesifikt, men kanskje det også. Så det er et betydelig etterforskningsarbeid og etter-analysearbeid som ligger foran, uansett om det er falske eller korrekte prøver man har tatt vare på.

– Hva bør skje nå?

– Wada har jo allerede besluttet at de skal ha et styremøte meget snart, og går raskt inn i dybden i denne saken, og det er de som har ansvaret for å gjøre det, selvsagt sammen med IOC.

Legkov

STORESLEM: Maxim Vylegsjhanin, Alexander Legkov og Ilja Tsjernousov henviste Martin Johnsrud Sundby til fjerdeplass på OL-femmila. Nå navngis Legkov som juksemaker av den russiske laboratoriesjefen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Opprørt, skuffet og sint

– Hvis det viser seg å stemme, hvilke konsekvenser bør det få?

– Hvis det er riktig, er det jo totalt diskvalifiserende for systemet. De har vist sin uetterrettelighet i tilstrekkelig grad bare igjennom det siste året. Jeg har fulgt med antidopingarbeidet internasjonalt i flere tiår og har et utall eksempler av lignende karakter gjennom mange år. Jeg har også vært i Russland på oppdrag fra IOC og i annen sammenheng, så jeg kjenner mange av disse innenifra. Så intet er overraskende, men her må det handles raskt, og så godt det lar seg gjøre.

– Martin Johnsrud Sundby har en fjerdeplass fra OL-femmila i Sotsji, bak tre russere, tror du dette akn ende med at Sundby blir olympisk mester på femmil?

– Jeg vil ikke spekulere i hva som blir sluttresultatet, det som er viktig er at Wada gjør alt de kan så fort de kan for å få sannheten på bordet.

– Blir du opprørt når du leser artikkelen?

– Altså, det er klart jeg synes det er veldig skuffende. Og særlig folk man har kjent så godt som jeg gjør med nøkkelpersonen her. Jeg vil gjenta at jeg ikke er overrasket, men at jeg blir opprørt, skuffet og sinna, er vel gitt.

Hevder de laget doping

Ifølge Rodtsjenkov bidro de ikke bare til å skjule prøver, de laget også doping. En blanding av anabole steroider som gjorde at utøverne kom seg raskere til hektene etter trening, og lot dem presse kroppen flere dager i strekk. Dopet skal så ha blitt servert med whiskey til herrene og i en martini til de kvinnelige utøverne. Oppskriften var presis; et milligram steriode per milliliter med alkohol.

– Alle utøvere er som små barn. De putter alt du gir dem i munnen, sier Rodtsjenkov i det omfattende intervjuet New York Times viser til.

Den amerikanske avisen har vært i kontakt med Russlands sportsminister Vitalij Mutko. Han svarte med å innkalle til pressekonferanse og kalle anklagene for et nytt angrep på landet.

Søndag sendte TV-programmet «60 Minutes» et intervju med varsleren Vitalij Stepanov, hvor Rodtsjenkov ble nevnt som mannen bak jukset i Sotsji. Nå bekrefter han altså alt, og mer til.

Påstår at Legkov var dopet

Rodtsjenkov hevder minst 15 av de russiske medaljevinnerne deltok i et statlig dopingprogram planlagt i forkant av OL. Et OL hvor Russland til slutt toppet medaljestatistikken med 33 medaljer - 13 gull.

Rodtsjenkov navngir også en rekke utøvere, blant annet hevder han at langrennsløper Alexander Legkov er en av utøverne som dopet seg. Han er én av 14 langrennsløpere som skal ha vært systematisk dopet.

Legkov tok gull på femmila, foran to landsmenn. Martin Johnsrud Sundby ble nummer fire. Også bobkjører Alexander Zubkov og skeletonkjører Alexander Tretjakov navngis.

Rodtsjenkov forteller at han før lekene fikk en liste over utøverne som var en del av programmet. Hvis disse tok medalje måtte urinprøvene skiftes ut. Den tidligere laboratioriesjefen sier også at de byttet ut og fikset over 100 urinprøver.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal