NRK Meny
Normal

– Tør ikke gi alt når vi kan bli disket hele tiden

Emil Iversen mener det nye regelverget er for pirkete etter å ha blitt disket for tre mindre forseelser med «smugskøyting» i helga.

Iversen

SKEPTISK: Emil Iversen mener juryen bør fokusere på å ta de som jukser mest og verst.

Foto: NTB scanpix

Etter å ha gått først i mål under helgens norgescuprenn på Gålå fikk Emil Iversen beskjed om at han var diskvalifisert for å ha «smugskøytet» i klassiskdelen.

Tre tilfeller av «smugskøyting»

Men det viste seg at løperen ikke hadde gjort noen store forseelser, men tre mindre som tilsammen førte til en diskvalifikasjon. Ifølge juryen gikk Iversen på blanke ski og hadde tre tilfeller av staking der han brukte bena for mye. (se video under)

Laster Instagram-innhold

– Det er latterlig at de reagerer på det. Jeg ser jo at skiene kanskje glir litt, men det er ikke noe spor der. Jeg bruker ikke bena i det hele tatt. Kun fordi det ikke er spor der glir skiene litt ut. Det er litt tragisk, sier hovedpersonen selv.

Klippet over er kun den mildeste av Iversens tre forseelser i rennet, forklarer teknisk delegert, Arne Sandvold, til NRK.

– Når jeg ser på akkurat dette klippet isolert er det neppe noe disk-grunn alene, men det er i grenseland til et gult kort. Vi hadde to andre observasjoner som var verre enn dette. Samlet sett konkluderte vi med at dette kvalifiserte til flere gule kort, og kun to kort fører til disk, sier Sandvold.

– Ta de som jukser mest og verst

Iversen forteller at han synes det er positivt at man denne sesongen for alvor har tatt tak i problemet med «smugskøyting», men at det er unødvendig å være så pirkete.

– Man bør diske når det for eksempel kommer en løper som går mer dobbeldans enn klassisk. Det er de store forseelsene man bør være knallhard på. Man tør ikke gi alt når man kan bli disket hele tiden, legger Iversen til.

– Det er helt klart viktigst å ta de verste bruddene. Men hvis alle oppfatter at det er greit å skøyte litt, blir det bare smugskøyting hele vegen. Man må sette en grense, svarer Sandvold.

Strammet inn reglene ytterligere

Det var foran denne sesongen at FIS gikk inn for at det skulle bli lettere å straffe «smugskøytere». Men etter sesongåpningen på Beitostølen ble regelverket strammet ytterligere inn.

Sundby

BLE DISKET: Det var etter at Martin Johnsrud Sundby ble disket for smugskøyting på Beitostølen, reglene ble strammet ytterligere inn.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det var en bred diskusjon, også i FIS, etter Martin Johnsrud Sundbys disk på Beitostølen. Alle skjønte at han hadde vunnet også om han ikke hadde skøytet. Men for å rydde opp i dette er det nå bestemt i FIS at man kan håndtere smugskøyting på denne måten, avslutter Sandvold.

Siste nytt

 • Storseier for Solbakkens menn

  Ståle Solbakken og FC København fikk en strålende start på oppkjøringen til vårsesongen. FCK slo Vejle 4–0 etter mål av Jonas Wind, Andrija Pavlovic og Federico Santander.

  Vårsesongen starter 4. februar. Da venter byrival Brøndby i cupen.

  Solbakken
  Foto: Claus Bech Andersen / NTB scanpix
 • Gjersem videre i EM

  Anne Line Gjersem er klar for friløpet i EM lørdag. Hun fikk 48,70 poeng for kortprogrammet torsdag, og er dermed kvalifisert som nummer 17.

   Anne Line Gjersem
  Foto: Yuri Kadobnov / AFP
 • Kvalifiseringen utsatt til i morgen

  Dårlig vær utsetter kvalifiseringen i VM i skyflygning. Starten er nå flyttet til fredag 14:30. Daniel-André Tande, Johann Forfang, Robert Johansson og Andreas Stjernen hopper for Norge.

  Tande etter siste rennet
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM skiflyging: Kvalifisering
VM skiflyging: Kvalifisering
EM kunstløp: Friløp, par
Sport i dag
EM håndball menn: Serbia - Norge
EM håndball menn: Serbia - Norge
EM håndball menn: Serbia - Norge
EM håndball menn: Serbia - Norge
EM kunstløp: Friløp par
EM håndball menn: Kroatia - Hviterussland