– Et av de hardeste løpene Anders Aukland har vært igjennom

Nå ber han om tid og rom til å pleie familien.

Anders Aukland

Anders Aukland har i ettermiddag sendt ut en pressemelding der han ber om tid og rom til å pleie familien.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Røste

Her er skipresident Erik Røste under innspillingen av «Skavlan» torsdag.

Foto: NTB scanpix

Torsdag møttes Anders Aukland og skipresident Erik Røste i Skavlans studio i Sverige. Programmet sendes på NRK1 klokken 21.40 fredag.

Der var Aukland nådeløs i sin kritikk av mangelen på støtte fra Skiforbundet.

I ettermiddag har skiforbundet og teamet rundt Aukland vært i samtaler, og i etterkant sendte Anders Aukland ut en pressemelding via sin manager.

«Det var har vært et av de hardeste løpene Anders Aukland noen gang har vært i gjennom. Slik ønsker Anders selv å beskrive perioden før og nå etter SVT sin dokumentar», står det i pressemeldingen.

Les hele pressemeldingen nederst i artikkelen.

Aukland er svært skuffet og frustrert, og mener det er lenge siden grensen for hva han og familien kan tåle ble brutt.

I pressemeldingen presiseres det at dette spesielt har vært tøft for Auklands barn, som har kommet hjem fra skolen med spørsmål om hvorfor pappa har jukset eller vært dopet.

Nå ber Aukland om tid og rom til å pleie familien, slik at de fortest mulig kan komme tilbake til hverdagen.

Skal ha mottatt sms

I pressemeldingen skriver Aukland at Norges Skiforbund sitter på informasjon som kunne sjekket han ut av saken i forkant av at dokumentaren «Skidåkarnas hemliga blodvärden» ble laget.

Ifølge TV2 skal skipresident Erik Røste i forkant av innspillingen hos Skavlan ha sendt følgende sms til Aukland:

«Hei Anders. Jeg forsøker å komme ut i media med et budskap som forteller at det er helt urimelig at du omtales som mistenkt. Kan jeg få tillatelse av deg til å bruke at du ble testet hele 5 ganger i løpet av en måned i oppfølgningsperioden og at du med det ble sjekket helt ut av saken? Mvh Erik»

Dette er informasjonen Aukland skal ha bedt skiforbundet om å stille opp med tidligere, og derfor sparte han ikke på kruttet hos Skavlan:

– Jeg er sjokkert, og jeg er skuffet, og jeg er irritert og forbannet. Det her viser et skiforbund uten ryggrad, uten å tørre å stå med hodet hevet og beskytte sine løpere. Jeg har vært en del av forbundet i lengre enn 17 år, og jeg ba om hjelp da jeg skjønte hva som skulle skje. Det hadde betydd mye for meg og min familie. Skiforbundet valgte en strategi som åpenbart har svekket tilliten til både skiforbundet og til Norges løpere. Både jeg og Erik er enige i at det ikke er noe hold i påstandene, og derfor er valget de gjør helt utrolig for meg, sa Aukland til Skavlan.

Fikk kritikk for strategien

Forbundet valgte ikke å kommentere programmet for ikke å gi dokumentaren legitimitet.

Denne strategien er senere blitt kritisert fra flere hold, ikke minst av Aukland og hans familie, men Røste mener kommentarnekten var riktig løsning.

– Vi er av den oppfatning at vi har valgt riktig strategi. Dette er den andre dokumentaren «Uppdrag granskning» viser. Alle har dårlige erfaringer. Derfor valgte vi å svare skriftlig denne gangen og vise til FIS, som tok prøvene, sa Erik Røste til NRK.

Les også: Aukland offentliggjør blodverdiene

Norges Skiforbund mangler ryggrad og evne til å beskytte sine utøvere. Det sier Anders Aukland under opptaket til morgendagens Skavlan. Her møttes langrennsløperen og skipresidenten for første gang etter den omstridte dokumentaren på SVT i går.

SE VIDEO: Anders Aukland tar et hardt oppgjør med skipresident Erik Røste i fredagens «Skavlan».

– Mildt sagt rasende

«Det var har vært et av de hardeste løpene Anders Aukland noen gang har vært igjennom. Slik ønsker Anders selv å beskrive perioden før og nå etter SVT sin dokumentar.

Dette har gått hardt utover Anders og familien Aukland, men hardest har det vært for hans barn. Det at barna kommer hjem fra skolen med spørsmål om "hvorfor pappa har juksa/er dopa?", er noe alle vi rundt Aukland, og ikke minst Anders og hans kone, Maria, ser svært alvorlig på!

I kveldens Skavlan vil de fleste se en frustrert, skuffet og forbannet Anders Aukland. Han ser at hans barn reagerer på saken, og grensen er for lengst brutt av hva vi og familien Aukland kan tåle.

Vårt mål har hele tiden vært ÅPENHET rundt Anders Aukland.

Nå VET vi Norges Skiforbund (NSF) sitter på informasjon som kan, "sjekke Anders Aukland helt ut av saken", og sammen fortelle det norske og skandinaviske publikum om at Aukland ikke er på noen mistenktliste lenger. Ikke minst mener vi dette KUNNE vært forebygget av NSF i god tid før "Uppdrag granskning" stilte opp i Marcialonga for intervju. Hadde bare NSF bare stilt opp med denne informasjonen da vi ba om det.

Med denne kunnskapen, som Anders også kommuniserer i kveld, samt mistenkeliggjøringen i media, da navnet hans ble lekket tirsdag 4. mars, er Anders og Maria Aukland mildt sagt rasende.

Anders og Maria ber derfor nå om å få tid og rom til å pleie familien i nærmeste framtid, og komme tilbake til hverdagen, slik de kjente den for kort tid siden. Dette løpet vinner de».

Cirka to timer senere sendte Otterstad ut en oppdatert pressemelding, som ble endret etter samtaler med Norges Skiforbund:

Etter avtale med NSF har vi lovet og sende følgende til media:
Selv om Anders fortsatt er uenig med Norges Skiforbund i hva som var beste håndtering av det svenske programmet, anerkjenner han at skiforbundet hele tiden har hatt hensynet til Anders’ beste for øyet. Skiforbundet har før dokumentaren ble sendt, tilbudt hjelp gjennom å blant annet invitere til møter. Anders har valgt å ikke benytte seg av dette tilbudet.

Han er tilfreds med at forbundet har vært tydelig på at de avviser alle anklager og mistanker mot Anders, og at forbundet vil fortsette det gode samarbeidet som har vært.

Siste nytt

 • Nytt Godset-tap

  Michael Karlsens scoring etter 10 minutter ble kampens eneste da Ranheim slo Strømsgodset 1-0 søndag. Drammenslaget er nå på en 12.-plass med bare ni poeng på 10 kamper, mens Ranheim ligger tre plasser over, med 13 poeng.

  Strømsgodset
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Wadji scoret tre

  Ibrahima Wadji scoret de tre første målene til Haugesund da de slo Mjøndalen 4-1 på bortebane i den 10. eliteserierunden. Olivier Occean reduserte med snaue 15 minutter igjen, men like før slutt punkterte Bruno Leite kampen.

  Ibrahima Wadji
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Hegerberg har giftet seg

  Ada Hegerberg (23) har giftet seg med Lech Poznan-spiller Thomas Rogne (28). Det forteller hun selv på Instagram. – Overveldet etter å ha giftet meg med mitt livs kjærlighet og å ha delt vår spesielle dag med familien og våre nærmeste venner, skriver Hegerberg. Paret forlovet seg i juni i fjor.

Sendeplan

Kl. Program Kanal