Hopp til innhold

– Et av de hardeste løpene Anders Aukland har vært igjennom

Nå ber han om tid og rom til å pleie familien.

Anders Aukland

Anders Aukland har i ettermiddag sendt ut en pressemelding der han ber om tid og rom til å pleie familien.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Røste

Her er skipresident Erik Røste under innspillingen av «Skavlan» torsdag.

Foto: NTB scanpix

Torsdag møttes Anders Aukland og skipresident Erik Røste i Skavlans studio i Sverige. Programmet sendes på NRK1 klokken 21.40 fredag.

Der var Aukland nådeløs i sin kritikk av mangelen på støtte fra Skiforbundet.

I ettermiddag har skiforbundet og teamet rundt Aukland vært i samtaler, og i etterkant sendte Anders Aukland ut en pressemelding via sin manager.

«Det var har vært et av de hardeste løpene Anders Aukland noen gang har vært i gjennom. Slik ønsker Anders selv å beskrive perioden før og nå etter SVT sin dokumentar», står det i pressemeldingen.

Les hele pressemeldingen nederst i artikkelen.

Aukland er svært skuffet og frustrert, og mener det er lenge siden grensen for hva han og familien kan tåle ble brutt.

I pressemeldingen presiseres det at dette spesielt har vært tøft for Auklands barn, som har kommet hjem fra skolen med spørsmål om hvorfor pappa har jukset eller vært dopet.

Nå ber Aukland om tid og rom til å pleie familien, slik at de fortest mulig kan komme tilbake til hverdagen.

Skal ha mottatt sms

I pressemeldingen skriver Aukland at Norges Skiforbund sitter på informasjon som kunne sjekket han ut av saken i forkant av at dokumentaren «Skidåkarnas hemliga blodvärden» ble laget.

Ifølge TV2 skal skipresident Erik Røste i forkant av innspillingen hos Skavlan ha sendt følgende sms til Aukland:

«Hei Anders. Jeg forsøker å komme ut i media med et budskap som forteller at det er helt urimelig at du omtales som mistenkt. Kan jeg få tillatelse av deg til å bruke at du ble testet hele 5 ganger i løpet av en måned i oppfølgningsperioden og at du med det ble sjekket helt ut av saken? Mvh Erik»

Dette er informasjonen Aukland skal ha bedt skiforbundet om å stille opp med tidligere, og derfor sparte han ikke på kruttet hos Skavlan:

– Jeg er sjokkert, og jeg er skuffet, og jeg er irritert og forbannet. Det her viser et skiforbund uten ryggrad, uten å tørre å stå med hodet hevet og beskytte sine løpere. Jeg har vært en del av forbundet i lengre enn 17 år, og jeg ba om hjelp da jeg skjønte hva som skulle skje. Det hadde betydd mye for meg og min familie. Skiforbundet valgte en strategi som åpenbart har svekket tilliten til både skiforbundet og til Norges løpere. Både jeg og Erik er enige i at det ikke er noe hold i påstandene, og derfor er valget de gjør helt utrolig for meg, sa Aukland til Skavlan.

Fikk kritikk for strategien

Forbundet valgte ikke å kommentere programmet for ikke å gi dokumentaren legitimitet.

Denne strategien er senere blitt kritisert fra flere hold, ikke minst av Aukland og hans familie, men Røste mener kommentarnekten var riktig løsning.

– Vi er av den oppfatning at vi har valgt riktig strategi. Dette er den andre dokumentaren «Uppdrag granskning» viser. Alle har dårlige erfaringer. Derfor valgte vi å svare skriftlig denne gangen og vise til FIS, som tok prøvene, sa Erik Røste til NRK.

Les også: Aukland offentliggjør blodverdiene

Norges Skiforbund mangler ryggrad og evne til å beskytte sine utøvere. Det sier Anders Aukland under opptaket til morgendagens Skavlan. Her møttes langrennsløperen og skipresidenten for første gang etter den omstridte dokumentaren på SVT i går.

SE VIDEO: Anders Aukland tar et hardt oppgjør med skipresident Erik Røste i fredagens «Skavlan».

– Mildt sagt rasende

«Det var har vært et av de hardeste løpene Anders Aukland noen gang har vært igjennom. Slik ønsker Anders selv å beskrive perioden før og nå etter SVT sin dokumentar.

Dette har gått hardt utover Anders og familien Aukland, men hardest har det vært for hans barn. Det at barna kommer hjem fra skolen med spørsmål om "hvorfor pappa har juksa/er dopa?", er noe alle vi rundt Aukland, og ikke minst Anders og hans kone, Maria, ser svært alvorlig på!

I kveldens Skavlan vil de fleste se en frustrert, skuffet og forbannet Anders Aukland. Han ser at hans barn reagerer på saken, og grensen er for lengst brutt av hva vi og familien Aukland kan tåle.

Vårt mål har hele tiden vært ÅPENHET rundt Anders Aukland.

Nå VET vi Norges Skiforbund (NSF) sitter på informasjon som kan, "sjekke Anders Aukland helt ut av saken", og sammen fortelle det norske og skandinaviske publikum om at Aukland ikke er på noen mistenktliste lenger. Ikke minst mener vi dette KUNNE vært forebygget av NSF i god tid før "Uppdrag granskning" stilte opp i Marcialonga for intervju. Hadde bare NSF bare stilt opp med denne informasjonen da vi ba om det.

Med denne kunnskapen, som Anders også kommuniserer i kveld, samt mistenkeliggjøringen i media, da navnet hans ble lekket tirsdag 4. mars, er Anders og Maria Aukland mildt sagt rasende.

Anders og Maria ber derfor nå om å få tid og rom til å pleie familien i nærmeste framtid, og komme tilbake til hverdagen, slik de kjente den for kort tid siden. Dette løpet vinner de».

Cirka to timer senere sendte Otterstad ut en oppdatert pressemelding, som ble endret etter samtaler med Norges Skiforbund:

Etter avtale med NSF har vi lovet og sende følgende til media:
Selv om Anders fortsatt er uenig med Norges Skiforbund i hva som var beste håndtering av det svenske programmet, anerkjenner han at skiforbundet hele tiden har hatt hensynet til Anders’ beste for øyet. Skiforbundet har før dokumentaren ble sendt, tilbudt hjelp gjennom å blant annet invitere til møter. Anders har valgt å ikke benytte seg av dette tilbudet.

Han er tilfreds med at forbundet har vært tydelig på at de avviser alle anklager og mistanker mot Anders, og at forbundet vil fortsette det gode samarbeidet som har vært.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal