NRK Meny
Normal

Mener Brækhus-tap ville vært tidenes skrell

Tidligere proffbokser Thomas Hansvoll mener det ville vært en av tidenes boksebomber - større enn da Tyson mistet VM-tittelen i 1990 - om Cecilia Brækhus (31) skulle tape lørdagens kamp mot Mia St. John (45).

Cecilia Brækhus

Mike Tyson (øverst til høyre) fikk juling av ukjente Buster Douglas i 1990, mens George Foreman (nede til høyre) banket storfavoritten Michael Moorer i en alder av 45 år i 1994. Kjempeskrellene kan likevel ikke måle seg med bomben som vil gå av dersom Brækhus skulle tape lørdagens kamp.

Foto: Martin Rose / Bongarts/Getty Images

– Det vil være en av tidenes største skreller - uansett kjønn. Det er vel ingen som tror at det kan skje, sier Hansvoll til NRK.no.

Thomas Hansvoll

Tidligere proffbokser Thomas Hansvoll mener det er nærmest utenkelig at Brækhus skal tape mot Mia St. John.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Cecilia Brækhus skal i ringen mot den amerikanske veteranen Mia St. John (45) i danske Frederikshavn lørdag kveld - en kamp de fleste bokseeksperter mener at kommer til å bli lett match for den norske jernkvinnen.

– Jeg tipper Brækhus vinner på teknisk knockout, altså at dommeren bryter inn og avbryter kampen fordi nivåforskjellen er for stor, allerede i andre runde, spår NRKs bokseekspert og tidligere nordisk mester i lett tungvekt, Anders Werner Øfsti.

– Hun (Mia St. John journ.anm.) har like stor sjanse som en is i et barneselskap, legger han til.

Les også: Brækhus vil bokse oftere

Storfavoritter har sviktet før

Om det «utenkelige» likevel skulle skje, altså at Brækhus taper, vil den norske jenta føye seg inn blant en lang rekke superboksere som har sviktet mot antatt langt svakere motstandere.

Den nærmeste sammenligningen må være da superveteranen George Foreman i en alder av 45 år ble verdensmester etter å ha knocket ut den regjerende verdensmesteren Michael Moorer i 1994.

Moorer (27) var på høyden av sin karriere, hadde gått 35 strake kamper uten tap, og var ventet å ta en suveren seier. Men Foreman holdt seg på beina, og i 10. runde fikk han inn en fulltreffer som sendte Moorer rett i gulvet. Der ble han liggende.

Les også: Brækhus fnyser av kritikken om walkover-motstand

– Den kampen kan sammenlignes med Brækhus-kampen, ja. Men alle visste at Foreman hadde trøkk i vottene, han hadde jo vært verdensmester flere ganger tidligere. Kampen beviste at alt kan skje i boksing, sier Hansvoll.

– Det var en skrell av dimensjoner, kommenterer Øfsti.

(artikkelen fortsetter under bildet)

George Foreman vinner mot Michael Moorer

George Foreman, med røde bukser, ser på mens Michael Moorer forsøker å komme seg på beina igjen etter å ha blitt slått i bakken. 27-åringen, med 35 seire på rad, kom seg imidlertid ikke på beina i tide og tapte kampen.

Foto: Al Bello / Getty Images

Da Tyson gikk i gulvet

Det er langt fra den eneste gangen en storfavoritt har sviktet. Boksesportens største overraskelse noensinne er en tittel som gjerne blir brukt om kampen mellom Mike Tyson og Buster Douglas i Tokyo i 1990.

På den tiden var Tyson verdens ubestridte boksekonge, og hadde herjet med konkurrentene i en årrekke. Douglas ble før kampen spådd til å bli Tysons levende boksepute. Og ekspertene fikk rett - i hvert fall så det slik ut - da Tyson sendte Douglas i bakken i åttende runde.

Men Douglas kom seg på beina igjen, og i den 10. runden, etter å ha blitt hamret løs på gjennom hele runden, gikk Tyson i gulvet. Og superstjernen kom seg aldri på beina igjen.

Tyson blir slått ned av Lennox Lewis

Mike Tyson har blitt knocket ut flere ganger i karrieren. Her taper han mot Lennox Lewis i 2002.

Foto: John Gichigi / Getty Images

– Tyson var den ubestridte mesteren på den tida. Du fikk 42 ganger pengene igjen dersom du satte penger på Douglas, også skjedde det. Helt utrolig, sier Øfsti.

– Tyson undervurderte Douglas, helt klart. Douglas var en utrolig talentfull bokser, han var bare altfor lat til å få ut sitt store potensiale. Tyson var ikke like stor favoritt som man trodde på forhånd, sier Hansvoll.

Vesentlig forskjell på kvinnesiden

Det finnes altså en rekke eksempler på at storfavoritter har blitt knocket ut mot underdogs. I Brækhus sitt tilfelle er det imidlertid én stor forskjell, mener NRKs bokseekspert.

– Disse gutta her har hatt slagkraft nok til å slå ut hvem som helst. Blir du truffet i haka av én av de gutta her, så er det «lights out». Den slagkraften er det veldig få kvinnelige boksere som har. Og jeg kan forsikre deg om at Mia St. John IKKE har det, sier Øfsti.

Mia St. John har bokset over 60 proffkamper i karrieren, og vunnet 47 av dem. I 18 av dem har hun vunnet på «knock-out».

Tror på Brækhus-«knockout»

– Absolutt ingen dårlig statistikk, men de fleste av knock-outene hennes kom tidlig i karrieren. St. John har ikke vunnet på «knock-out» siden 2006, hevder Øfsti.

– Det er langt mer sannsynlig at det er Brækhus som slår St. John i bakken, legger han til.

Brækhus har kun to offisiell «knock-out»-seier i karrieren, men har i tillegg tre kamper på såkalt «teknick knock-out».

Cecilia Brækhus og Mia St. John

Cecilia Brækhus (t.v.) skal møte tidligere Playboy-forsidepike Mia St. John i Nord Arena i Frederikshavn lørdag. Den norske jenta er storfavoritt til å vinne.

Foto: NTB Scanpix

Siste nytt

 • Ingebrigtsen slutter som RBK-trener

  Rosenborg har besluttet at Kåre Ingebrigtsen fratrer som hovedtrener i Rosenborg med umiddelbar virkning.

  Rosenborg Ballklub inviterer til pressekonferanse på Brakka klokka 18.45.

  Kåre Ingebrigtsen
  Foto: Hans Olav Landsverk / NRK
 • EM i fare grunnet pølsevann

  Roer Nils Jakob Hoff står i fare for å miste EM etter at han sølte pølsevann på låret under en fjelltur, melder Bergens Tidende. Bergenseren pådro seg annengradsforbrenning, og med bare to uker til EM i Glasgow risikerer han å måtte stå over.

  Sommer-OL i Rio 2016
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Pušić ferdig etter 4 dager

  Den tidligere Brann-spilleren Martin Pušić forlater danske AC Horsens etter kun fire dager. Klubben opphever kontrakten etter at østerrikeren forklarte at han ikke lenger hadde lyst til å bo i landet. Til klubbens hjemmeside forteller han at han vil prøve lykken utenfor Danmark.

  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale