Mener Brækhus-tap ville vært tidenes skrell

Tidligere proffbokser Thomas Hansvoll mener det ville vært en av tidenes boksebomber - større enn da Tyson mistet VM-tittelen i 1990 - om Cecilia Brækhus (31) skulle tape lørdagens kamp mot Mia St. John (45).

Cecilia Brækhus

Mike Tyson (øverst til høyre) fikk juling av ukjente Buster Douglas i 1990, mens George Foreman (nede til høyre) banket storfavoritten Michael Moorer i en alder av 45 år i 1994. Kjempeskrellene kan likevel ikke måle seg med bomben som vil gå av dersom Brækhus skulle tape lørdagens kamp.

Foto: Martin Rose / Bongarts/Getty Images

– Det vil være en av tidenes største skreller - uansett kjønn. Det er vel ingen som tror at det kan skje, sier Hansvoll til NRK.no.

Thomas Hansvoll

Tidligere proffbokser Thomas Hansvoll mener det er nærmest utenkelig at Brækhus skal tape mot Mia St. John.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Cecilia Brækhus skal i ringen mot den amerikanske veteranen Mia St. John (45) i danske Frederikshavn lørdag kveld - en kamp de fleste bokseeksperter mener at kommer til å bli lett match for den norske jernkvinnen.

– Jeg tipper Brækhus vinner på teknisk knockout, altså at dommeren bryter inn og avbryter kampen fordi nivåforskjellen er for stor, allerede i andre runde, spår NRKs bokseekspert og tidligere nordisk mester i lett tungvekt, Anders Werner Øfsti.

– Hun (Mia St. John journ.anm.) har like stor sjanse som en is i et barneselskap, legger han til.

Les også: Brækhus vil bokse oftere

Storfavoritter har sviktet før

Om det «utenkelige» likevel skulle skje, altså at Brækhus taper, vil den norske jenta føye seg inn blant en lang rekke superboksere som har sviktet mot antatt langt svakere motstandere.

Den nærmeste sammenligningen må være da superveteranen George Foreman i en alder av 45 år ble verdensmester etter å ha knocket ut den regjerende verdensmesteren Michael Moorer i 1994.

Moorer (27) var på høyden av sin karriere, hadde gått 35 strake kamper uten tap, og var ventet å ta en suveren seier. Men Foreman holdt seg på beina, og i 10. runde fikk han inn en fulltreffer som sendte Moorer rett i gulvet. Der ble han liggende.

Les også: Brækhus fnyser av kritikken om walkover-motstand

– Den kampen kan sammenlignes med Brækhus-kampen, ja. Men alle visste at Foreman hadde trøkk i vottene, han hadde jo vært verdensmester flere ganger tidligere. Kampen beviste at alt kan skje i boksing, sier Hansvoll.

– Det var en skrell av dimensjoner, kommenterer Øfsti.

(artikkelen fortsetter under bildet)

George Foreman vinner mot Michael Moorer

George Foreman, med røde bukser, ser på mens Michael Moorer forsøker å komme seg på beina igjen etter å ha blitt slått i bakken. 27-åringen, med 35 seire på rad, kom seg imidlertid ikke på beina i tide og tapte kampen.

Foto: Al Bello / Getty Images

Da Tyson gikk i gulvet

Det er langt fra den eneste gangen en storfavoritt har sviktet. Boksesportens største overraskelse noensinne er en tittel som gjerne blir brukt om kampen mellom Mike Tyson og Buster Douglas i Tokyo i 1990.

På den tiden var Tyson verdens ubestridte boksekonge, og hadde herjet med konkurrentene i en årrekke. Douglas ble før kampen spådd til å bli Tysons levende boksepute. Og ekspertene fikk rett - i hvert fall så det slik ut - da Tyson sendte Douglas i bakken i åttende runde.

Men Douglas kom seg på beina igjen, og i den 10. runden, etter å ha blitt hamret løs på gjennom hele runden, gikk Tyson i gulvet. Og superstjernen kom seg aldri på beina igjen.

Tyson blir slått ned av Lennox Lewis

Mike Tyson har blitt knocket ut flere ganger i karrieren. Her taper han mot Lennox Lewis i 2002.

Foto: John Gichigi / Getty Images

– Tyson var den ubestridte mesteren på den tida. Du fikk 42 ganger pengene igjen dersom du satte penger på Douglas, også skjedde det. Helt utrolig, sier Øfsti.

– Tyson undervurderte Douglas, helt klart. Douglas var en utrolig talentfull bokser, han var bare altfor lat til å få ut sitt store potensiale. Tyson var ikke like stor favoritt som man trodde på forhånd, sier Hansvoll.

Vesentlig forskjell på kvinnesiden

Det finnes altså en rekke eksempler på at storfavoritter har blitt knocket ut mot underdogs. I Brækhus sitt tilfelle er det imidlertid én stor forskjell, mener NRKs bokseekspert.

– Disse gutta her har hatt slagkraft nok til å slå ut hvem som helst. Blir du truffet i haka av én av de gutta her, så er det «lights out». Den slagkraften er det veldig få kvinnelige boksere som har. Og jeg kan forsikre deg om at Mia St. John IKKE har det, sier Øfsti.

Mia St. John har bokset over 60 proffkamper i karrieren, og vunnet 47 av dem. I 18 av dem har hun vunnet på «knock-out».

Tror på Brækhus-«knockout»

– Absolutt ingen dårlig statistikk, men de fleste av knock-outene hennes kom tidlig i karrieren. St. John har ikke vunnet på «knock-out» siden 2006, hevder Øfsti.

– Det er langt mer sannsynlig at det er Brækhus som slår St. John i bakken, legger han til.

Brækhus har kun to offisiell «knock-out»-seier i karrieren, men har i tillegg tre kamper på såkalt «teknick knock-out».

Cecilia Brækhus og Mia St. John

Cecilia Brækhus (t.v.) skal møte tidligere Playboy-forsidepike Mia St. John i Nord Arena i Frederikshavn lørdag. Den norske jenta er storfavoritt til å vinne.

Foto: NTB Scanpix

Siste nytt

 • Bøkko: – Vi blir pisset på

  Nordmennene skuffet på 1500-meteren i Japan. Sverre Lunde Pedersen ble beste norske på 7.-plass, hele 1,75 sekunder bak vinneren Denis Juskov (1.44,55). – Vi blir pisset på her, sier Håvard Bøkko, som ble nummer 11.

  – Det er kjedelig å bli slått med over to sekunder. Vi har en jobb å gjøre, fortsetter han.

  Bøkko
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Svindal skadet tommelen

  Aksel Lund Svindal falt på gårsdagens Super-G-trening i Copper Mountain og skadet tommelen på venstrehånden. Det er ikke brudd, men så smertefullt at han ikke greier å holde staven selv. Derfor måtte han teipe fast staven i hånden på dagens trening og risikerer å gjøre det samme i sesongdebuten neste lørdag. – Selv om jeg staker litt dårligere taper jeg ikke så mye på start, så det er et alternativ som fungerer veldig bra, sier en positiv Svindal til NRK.

 • Slik stiller Norge mot Slovenia

  Norges lagoppstilling til nasjonsligakampen mot Slovenia er klar. Slik er laget (4-4-2): Rune Jarstein - Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Sigurd Rosted, Haitam Aleesami - Stefan Johansen, Markus Henriksen, Ole Sælnes, Moi Elyounoussi - Ola Kamara, Tarik Elyounoussi.

  Landslagstrening Ullevaal
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skøyter: 500 m og 1500 m
V-cup skøyter
V-cup skøyter: 1500 m menn
V-cup skøyter: 1500 m kvinner
Sesongstart langrenn: Sprint fri teknikk, prolog
V-cup skøyter: 1500 m kvinner
Sesongstart langrenn: Klassisk sprint
Sesongstart langrenn: Klassisk sprint, prolog
V-cup skøyter: 500 m menn
VM-minner
V-cup skøyter: 500 m menn