– Aksel har tidenes sjanse til å vinne «verdens farligste utforrenn»

KITZBÜHEL/OSLO (NRK.no): Aksel Lund Svindal er i superform og er favoritt før lørdagens utfor i Kitzbühel. Men 31-åringen må passe seg – utfortraseen er nemlig verdens farligste.

SKI-WORLD-AUT-DOWNHILL-TRAINING

Aksel Lund Svindal har aldri før vunnet utforrennet i Kitzbühel. Lørdag har han muligheten, og NRKs ekspert har troa. – Alt stemmer for Aksel, sier Marius Arnesen.

Foto: ALEXANDER KLEIN / Afp

 • Se utforrennet fra Kitzbühel på NRK1 fra kl. 11.40!
Austria Alpine Skiing World Cup

Aksel Lund Svindal i målområdet etter torsdagens trening.

Foto: Giovanni Auletta / Ap

– Nå har Aksel Lund Svindal tidenes sjanse til å vinne utforen her. Han er verdens beste utforløper, leder utforcupen og kjører fort uansett hvor han er i verden, sier NRKs alpinkommentator Andreas Toft i denne ukens utgave av Tjuvstart.

Lørdag formiddag setter verdens beste alpinister utfor den stupbratte Kitzbühel-bakken. Traseen, som beskrives som «den mest spektakulære» og «verdens farligste», har vært et mareritt for de norske løperne i mange år.

Det er faktisk ti år siden sist en nordmann vant utforrennet i Kitzbühel, men nå ligger alt til rette for at Svindal endelig kan ta sin første triumf.

– Alt stemmer for Aksel

– Alt stemmer for Aksel. Teknikken stemmer, fysikken stemmer og utstyret stemmer. Det virker som om dette er året der han er enda ett hakk bedre enn alle andre, sier NRKs alpinekspert Marius Arnesen.

Den østerrikske alpinistlegenden Franz Klammer er enig med NRK-duoen.

– Han er klar for å vinne både utfor og super-G her. Jeg mener Aksel er den mest jevne fartsløperen for øyeblikket, sier Klammer.

– Hvorfor tror du ikke han har vunnet utforen her før?

– Det kan ta litt tid før man vinner her. Man må vite hvordan man skal vinne i Kitzbühel – bakken er rett og slett litt annerledes. Det er flere partier som ikke ser så veldig vanskelige ut, men som egentlig er svært tøffe. Jeg tror imidlertid Aksel er klar for Kitzbühel nå, svarer Klammer, som i oktober fikk en gondol oppkalt etter seg i Kitzbühel - sammen med nettopp Aksel Lund Svindal.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NRKs vintersportsmagasin på nett.

SE VIDEO: Se episode 13 av Tjuvstart. Denne gangen handler programmet om utforrennet i Kitzbühel.

Flere har endt karrieren i bakken

Den svært tøffe bakken krever den ultimate alpinisten, og mange mener faktisk at «die Streif» (løypa) er på grensen til det uforsvarlige.

– Vi har sett eksempler på folk som har endt karrieren sin her. Det er hundre kilometer i timen rett ut på fire sekunder. Vi har sett masse fall både i «Mausefalle» og i nederst i Hausbergkante, sier Andreas Toft.

Et av de verste fallene de seneste årene, fant sted i utforløypa 20. januar 2011. Da falt østerrikeren Hans Grugger svært stygt under trening.

Også nordmenn har måttet gi tapt i den krevende bakken. Både Lasse Arnesen og Lasse Kjus har falt i utforløypa i Kitzbühel.

– Det går som regel bra, men det er en bakke som skiller klinten fra hveten, sier Toft.

Slått av Miller på trening

På torsdagens trening kjørte Svindal glimrende, men måtte likevel se seg slått med nesten sekundet av amerikaneren Bode Miller.

– Kitzbühel er Kitzbühel. Det er urolig og det slår noe sinnssykt. Det kjentes ikke pent ut der oppe. Jeg følte jeg gjorde absolutt alt feil. Dét var det tydeligvis bare Bode som ikke gjorde, sier Aksel Lund Svindal.

Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde stiller også til start lørdag.

Video Gruggers fall

SE VIDEO: Gruggers fall under utfortreningen i 2011.

Siste nytt

 • Første verdenscupseier

  Vetle Sjåstad Christiansen tok sin første verdenscupseier i karrieren, under sprinten fra amerikanske Soldier Hollow. 26-åringen kjempet en innbitt kamp med Simon Desthieux, men tok franskmannen med 1,3 sekunder. Johannes Thingnes Bø fikk fire bom på den stående skytingen, men kjempet seg inn til en femteplass.

  Sjåstad Christiansen.
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Opptur for Norge i lagkonkurransen

  Polen vant lagkonkurransen i tyske Willingen foran Tyskland og Slovenia. Etter å ha ligget på en sjetteplass etter den første omgangen, klatret de norske hopperne to plasser. Mye takket være unggutten Thomas Aasen Markeng, som leverte to solide hopp.

  NORDIC-SKIING/
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • 3. div-spiller til slovensk mester

  Mirza Mujcic (24) fra den norske 3. divisjon-klubben Lysekloster har meldt overgang til den slovenske dobbeltvinneren Olimpija Ljubljana. – Jeg kan ikke tenke meg at noe sånt har skjedd før, sier breddefotballekspert Jørgen Tjærnås til Aftenposten.

  NM fotball 3. runde, Brattvåg - Rosenborg.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal