NRK Meny
Normal

– Tårer kan være en fordel

Idrettsutøvere som gråter og viser følelser kan få en mental fordel, viser en undersøkelse. – Det tror jeg på, sier skiskytter Emil Hegle Svendsen.

Tårer

Marit Bjørgen og Emil Hegle Svendsen har tatt til tårene ved oppturer og skuffelser.

Lamela

River Plates Erik Lamela gråt da klubben for første gang rykket ned fra øverste divisjon i Argentina tidligere i år.

Foto: DAMIAN DOPACIO / Afp

For en idrettsutøver kan det å vise følelser som gråt bli oppfattet som et svakhetstegn, men nå viser en amerikansk undersøkelse at det motsatte kan være tilfelle.

Undersøkelsen, utført på 150 collegespillere, viser nemlig at de som synes det var greit å gråte etter så vel seier som tap, hadde høyere selvrespekt enn de som ikke mente det var ok. Og forskerne bak undersøkelsen er også klare på at gråte-tilhengerne hadde mer suksess både på og utenfor idrettsbanen.

Dermed er det ikke negativt for Marit Bjørgen, Susanna Kallur eller Kathrine Larsåsen å felle en tåre når det går dårlig. Det er ifølge undersøkelsen et sunnhetstegn og blir oppfattet positivt av omgivelsene.

Svendsen: – Jeg har grått

Undersøkelsen som er gjort blant 150 spillere fra amerikansk collegefotball viser noe oppsiktsvekkende at spillere som gråter kan få en fordel av det.

– Generelt viste det seg at spillere streber etter å bli mentalt sterkere og som tør å vise følelser, har større sannsynlighet for å få en fordel både på og utenfor banen, sier psykolog ved Universitetet i Indiana, Jesse Steinfeldt, ifølge The Telegraph.

Skiskytter Emil Hegle Svendsen har kapret to OL-gull og fem VM-gull, men er ikke kjent for å gråte mye. Likevel har det hendt at tårene har kommet i forbindelse med store skuffelser og enkelte bragder.

– Jeg er jo enig i det forskerne påstår. Idrett skaper følelser, og jeg er en person som viser følelser.

– Men du har ikke grått?

– Joda. Jeg har gjort det tidligere, selv om jeg ikke gjorde det i fjor. Jeg har absolutt tro på at det kan være noe i disse resultatene, men noen helt konkret fasit på følelser finnes jo ikke, påpeker Svendsen.

Les videre under klippet!

 • SE VIDEO AV SVENDSENS KOLLEGA TARJEI BØ VISE FØLELSER:
Video baabab80-43c0-4238-af72-4c6b2fee7b02.jpg

Bø: – Det er lov å grine litt nå

– Folk som gråter har høy selvtillit

Ifølge de amerikanske forskerne viste resultatene også at spillere som kunne gråte etter et tap ble ansett å ha høy selvtillit, mens det ble ikke oppfattet positivt hvis man til enhver anledning begynte å gråte.

– Collegespillerne i vår studie som mente at det var bra å gråte, hadde høy selvtillit. Mens spillere som mente det motsatte, hadde lav selvtillit, sier Joel Wong som ledet studien.

Selv om spillerne innrømmet at det var et press for å passe inn i rollen som personer som ikke skal vise følelser, viste studien at spillere som viste følelser overfor andre lagkamerater også var mer tilfredse med livet sitt ellers.

Bjørgen: – Viser følelser fordi jeg er trygg på meg selv

Heymans

Også i macho-sporten rugby har man vist følelser. Her tar Toulouses Cedric Heyman til tårene etter å ha vunnet mot Montpellier.

Foto: BERTRAND LANGLOIS / Afp

Marit Bjørgen, som er flere ganger OL- og VM- vinner i langrenn, er en av de store norske idrettsutøverne som virkelig har vist følelser åpent i medgang og motgang.

For rundt fem år siden gikk hun på kort tid fra å være verdens beste kvinnelige langrennsløper til å bli en stor skuffelse på kort tid.

Under OL i Torino i 2006 var hun blant annet plaget av sykdom, og møtte veggen når det virkelig gjaldt. Bjørgen gikk inn i mesterskapet med ambisjoner om flere gull, men endte opp med bare en sølvmedalje på 10 kilometer klassisk.

Da kom tårene for en knust kvinnelig norsk stjerne.

Hun har også tro på forskningsresultatene, og påpeker at et godt miljø rundt Bjørgen tillater henne å vise sterke følelser.

– Grunnen til at jeg viser følelser er at jeg er trygg på meg selv i et trygt og godt landslagsmiljø. Vi er flinke til å vise følelser og glede for hverandre når det går bra, så er det lov å vise følelser når man er skuffet, sier Bjørgen.

Det kan også være lettere å komme seg videre og fokusere på neste utfordring om man ikke brenner inne med følelser, mener hun.

– Det er greit å bli ferdig med mye der og da. Da blir jeg ferdig med skuffelsen, noe som gjør det godt å komme tilbake og ha fått ut en del frustrasjon, sier Bjørgen.

Les videre under klippet!

 • SE OGSÅ:
Video 1d9096e2-4160-43bf-a1e7-963a7715141f.jpg

Her gråter alpinist Didier Cuche.

– Går rett inn i folks hjerter

Mange av utøverne som tør å være seg selv, viser seg også å ha store tilhengerskarer. Selv har Bjørgen en egen fanklubb.

– Så lenge man er seg selv hele veien viser man uansett noe positivt utad. Jeg tror folk setter pris på at vi viser følelser. Med det går utøverne rett inn i folks hjerter, sier Bjørgen.

Siste nytt

 • Wolff Eikrem frigitt

  Magnus Wolff Eikrem er frigitt fra Seattle Sounders, etter kun en halv sesong i klubben. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

  Det ble 17 kamper og to mål for midtbanespilleren i MLS, der kun seks av kampene var fra start.

  Magnus Wolff Eikrem
  Foto: Ted S. Warren / AP
 • Son signerte forlenget med Spurs

  Tottenhams sørkoreanske stjerne Son Heung-min har signert en ny kontrakt med London-klubben som gjelder til sommeren 2023.

  26-åringen har scoret 47 mål på 140 kamper for Tottenham siden han ble hentet fra tyske Leverkusen sommeren 2015.

  South Korea Heung-Min Son
  Foto: Lee Jin-man / AP
 • Løkberg til Brann

  Brann har sikret seg Ranheim-profilen Kristoffer Løkberg. Det melder bergensklubben på sin hjemmeside. 26-åringen har imponert på Ranheims midtbane så langt i eliteserien, og vært ønsket i Brann en stund. – Det er litt vemodig, sa han til brann.no

  Eliteserien i fotball 2018. Ranheim møter Sarpsborg.
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale