NRK Meny
Normal

– Tapet for Sachenbacher har irritert meg i 12 år

Anita Moen Bonden måtte se seg slått av Evi Sachenbacher-Stehle i kampen om stafettgullet i OL i Salt Lake City i 2002. Nå føler hun at hun har fått sin revansje.

Anita Moen guidon og Evi Sachenbacher

Her skjer det: Evi Sachenbacher slår Anita Moen-Guidon i spurten og henviser Norge til sølvplass i kvinnenes OL-stafett i langrenn i 2002. Noen dager tidligere hadde den tyske jenta også slått Anita Moen-Guidon i spurten

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Da Tiril Eckhoff spurtbeseiret Evi Sachenbacher-Stehle på fellesstarten mandag, tok jeg det som min personlige revansje, sier Anita Moen Bonden, 12 år etter at hun tapte OL-stafettgullet på de siste metrene i duellen mot nettopp Sachenbacher.

– Det har irritert meg i alle år siden, sier Moen, som ble slått av den tyske jenta i to medaljekamper den gangen.

Hun fikk smake den daværende langrennsløperens spurtstyrke i innspurten og gullkampen på stafetten i OL i Salt Lake City i 2002.

Nå har Evi Sachenbacher-Stehle avgitt positi A-prøve, ifølge tyske nyhetsbyråer og medier .

Anita Moen-Guidon, som hun het den gangen, gikk sistetappen for det norske laget. Hun hadde ni sekunders ledelse på Sachenbacher-Stehle ut fra siste veksling, men Sachenbacher-Stehle tok henne igjen, gikk forbi hundre meter før mål og vant med 1,3 sekunder.

– Det var et nederlag som irriterte meg da og har gjort det siden. Den irritasjonen blir ikke mindre nå, sier Anita Moen Bonden til NRK.no.

Norge var favoritter da stafetten startet, ettersom den klare forhåndsfavoritten Russland ble nektet start på grunn av høye blodverdier. Larisa Lasutina til fikk startnekt like før statfettstart.

– Jeg var sikker på at jeg skulle klare det, men jeg valgte feil taktikk. Jeg skulle slått til litt før, sa Anita Moen til NRK rett etter stafetten den gangen.

Ønsket å slippe Sachenbacher

Eckhoff

Her slår Tiril Eckhoff Evi Sachenbacher Stehle i kampen om bronsen i fellesstarten sist mandag. – Jeg følte det som min personlige revansje, sier Anita Moen Bonden

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Hun ville egentlig ikke gå den siste etappen den dagen. Noen dager tidligere hadde hun møtt Sachenbacher-Stehle på sprinten og blitt så vidt slått også der. Sachenbacher-Stehle tok sølvet, Moen Bonden bronse.

– Det var også et irriterende nederlag, sier hun.

– Jeg visste at jeg ville møte henne igjen på den siste etappen i stafetten, og bad om å få slippe. Men jeg var den raskeste på laget den gangen og hadde ikke noe valg, sier Moen Bonden.

– Hadde dere mistanker om doping da?

– Nei, ikke mot henne. Og uansett konsentrerte vi oss om våre egne arbeidsoppgaver, og ikke om hva våre konkurrenter drev med. Om vi hadde noen mistanker innerst inne, fortrengte vi dem, sier Anita Moen Bonden.

Tunge dopingsaker i 2002-OL

Men etterpå kom jo tankene. Ikke minst fordi det ble mange tunge dopingsaker på tampen av lekene i Soldier Hollow oppe i høyfjellet utenfor Salt Lake City for 12 år siden.

Johann Mühlegg og flere av de russiske langrennskvinnene ble avslørt for bloddoping og i ettertid fratatt medaljene sine.

– I ettertid har vi selvsagt tenkt på dette. Det var jo mye rart den gangen. Nå som jeg har lagt opp, kan jeg jo også snakke om det sier Anita Moen Bonden som nå er bosatt i Trysil.

– Det var derfor det gjorde så inderlig godt da Tirill Eckhoff slo Sachenbacher-Stehle i spurten. Jeg jublet og følte det som min egen personlige revansje etter 12 år med irritasjon, sier Anita Moen Bonden.

Siste nytt

 • Ruud faller på ATP-rankingen

  Casper Ruud rykker fire plasser ned på verdensrankingen i tennis og ligger nå på 205. plass etter tapet i første runde av Tunis Open. Det er hans dårligste ranking på over et år. I fjor sommer var nordmannen helt oppe på 108. plass.

  Australian Open Tennis
  Foto: Vincent Thian / AP
 • Hansen vant norsk mesterliga-duell

  Espen Lie Hansens franske klubb Nantes tok første stikk mot Bjarte Myrhols Skjern i den første av to kvartfinaler i mesterligaen. Nantes vant 33-27 på hjemmebane. Bjarte Myrhol scoret fire mål for sin danske klubb.

  Espen Lie Hansen
  Foto: Stephane Mahe / Reuters
 • Mjelde kåret til tredje beste

  Maren Mjelde ble søndag kveld stemt frem av spillerne selv som den tredje beste spilleren i engelsk fotball.

  Lagvenninne fra Chelsea, Fran Kirby, vant prisen. Ji So-yun, også Chelsea-spiller, tok andreplassen.

  SOCCER-CHAMPIONS-CHE-WOB/WOMEN
  Foto: ADAM HOLT / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08