NRK Meny
Normal

– Bjarne Riis så på doping som en del av jobben

I en dansk dopingrapport innrømmer Bjarne Riis å ha hatt kjennskap til doping på hans eget sykkellag. Men beskyldningene er langt flere enn innrømmelsene.

Netherlands Cycling Tour De France Bjarne Riis

I HARDT VÆR: Den danske dopingrapporten kommer med sterke beskyldninger mot Bjarne Riis.

Foto: Christophe Ena / Ap

Det var knyttet store forventninger til en rapport Anti Doping Danmark (ADD) kom ut med tirsdag. Rapporten dreide seg om doping i dansk sykkelsport fra 1998 til 2015, og det var ventet at både Bjarne Riis kom til å bli mye omtalt.

Med en bakgrunn som dopingbruker og sjef for Danmarks mest suksessrike sykkellag er han Danmarks største sykkelprofil gjennom tidene. Hvor mye han visste om dopingbruk i eget lag er imidlertid et spørsmål som har stått ubesvart.

– Det er nærliggende å få undersøkt om Riis' lag har kunnet oppnå denne sportslige suksessen, uten at det har fulgt med et organisert dopingprogram av laget, eller utvalgte ryttere, står det i innledningen av rapporten.

CYCLING TOUR DE FRANCE

PÅ LAGET: Kurt Asle Arvesen syklet for laget til Bjarne Riis i perioden mellom 2004 og 2009, men nordmannen er ikke omtalt i rapporten.

Foto: CHRISTOPHE ENA / Ap

I rapporten innrømmer både Riis og to andre ledere i laget, Johnny Weltz og Alex Pedersen overfor utvalget at de hadde kjennskap til doping på laget uten å reagere. Weltz innrømmer også at han vært delaktig i utleveringen av doping.

Imidlertid ligger sakene så langt tilbake i tid, at lederne ikke kan straffes for forholdene.

Kunne droppe doping, men risikerte sparken

Michael Rasmussen, som selv fikk stort dopingbruk avslørt, har vært en av de viktigste informantene i arbeidet med rapporten, sammen med Bo Hamburger, Tyler Hamilton og Jörg Jaksche.

Som en følge av avsløringene som var ventet, valgte også den danske proffsyklisten Nicki Sørensen å tilstå dopingbruk mandag.

I rapporten er han blant annet sitert på å ha sagt til Jörg Jaksche at han burde ta all dopingen han kunne få tak i, og gjerne det dobbelte.

Jaksche er intervjuet i rapporten,

– Riis så doping som en del av jobben, og ikke som et spørsmål om det var rett eller galt. Han ville ha akseptert om jeg ikke ville dope meg, men om jeg hadde prestert dårlig, så hadde jeg blitt sparket rett ut, sier Jaksche.

Siste nytt

  • Ønsker å trene med Johaug

    Astrid Uhrenholdt Jacobsen håper «med hver eneste celle i kroppen» at Therese Johaug fortsetter til tross for at lagvenninnen mister OL neste år. – Heldigvis kan hun trene med hvem hun vil på privaten. Jeg har i alle fall et ønske om å bidra der. Jeg tror det blir viktig å ha noen ting felles, sier Jacobsen til NRK.

    Lagvenninnene støtter Johaug

Sendeplan

Kl. Program Kanal