NRK Meny
Normal

– Bjarne Riis så på doping som en del av jobben

I en dansk dopingrapport innrømmer Bjarne Riis å ha hatt kjennskap til doping på hans eget sykkellag. Men beskyldningene er langt flere enn innrømmelsene.

Netherlands Cycling Tour De France Bjarne Riis

I HARDT VÆR: Den danske dopingrapporten kommer med sterke beskyldninger mot Bjarne Riis.

Foto: Christophe Ena / Ap

Det var knyttet store forventninger til en rapport Anti Doping Danmark (ADD) kom ut med tirsdag. Rapporten dreide seg om doping i dansk sykkelsport fra 1998 til 2015, og det var ventet at både Bjarne Riis kom til å bli mye omtalt.

Med en bakgrunn som dopingbruker og sjef for Danmarks mest suksessrike sykkellag er han Danmarks største sykkelprofil gjennom tidene. Hvor mye han visste om dopingbruk i eget lag er imidlertid et spørsmål som har stått ubesvart.

– Det er nærliggende å få undersøkt om Riis' lag har kunnet oppnå denne sportslige suksessen, uten at det har fulgt med et organisert dopingprogram av laget, eller utvalgte ryttere, står det i innledningen av rapporten.

CYCLING TOUR DE FRANCE

PÅ LAGET: Kurt Asle Arvesen syklet for laget til Bjarne Riis i perioden mellom 2004 og 2009, men nordmannen er ikke omtalt i rapporten.

Foto: CHRISTOPHE ENA / Ap

I rapporten innrømmer både Riis og to andre ledere i laget, Johnny Weltz og Alex Pedersen overfor utvalget at de hadde kjennskap til doping på laget uten å reagere. Weltz innrømmer også at han vært delaktig i utleveringen av doping.

Imidlertid ligger sakene så langt tilbake i tid, at lederne ikke kan straffes for forholdene.

Kunne droppe doping, men risikerte sparken

Michael Rasmussen, som selv fikk stort dopingbruk avslørt, har vært en av de viktigste informantene i arbeidet med rapporten, sammen med Bo Hamburger, Tyler Hamilton og Jörg Jaksche.

Som en følge av avsløringene som var ventet, valgte også den danske proffsyklisten Nicki Sørensen å tilstå dopingbruk mandag.

I rapporten er han blant annet sitert på å ha sagt til Jörg Jaksche at han burde ta all dopingen han kunne få tak i, og gjerne det dobbelte.

Jaksche er intervjuet i rapporten,

– Riis så doping som en del av jobben, og ikke som et spørsmål om det var rett eller galt. Han ville ha akseptert om jeg ikke ville dope meg, men om jeg hadde prestert dårlig, så hadde jeg blitt sparket rett ut, sier Jaksche.

Siste nytt

 • – Russere leverer tilbake bronse

  Ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS leverer de russiske curlingspillerne Alexander Krushelnitsky og Anastasia Bryzgalova tilbake OL-bronsen i mixed curling, etter en positiv dopingprøve. Det kan bety at det norske curlingparet får bronse likevel.

  Bronse
  Foto: Martin Bureau / AFP
 • Krusjelnitskij dropper CAS-høring

  Alexander Krusjelnitskij møter ikke til CAS-høring i sin dopingsak torsdag. Curlingutøveren mener utfallet er gitt ettersom det foreligger positive prøver. Han spilte på OAR-laget som slo Norge i bronsekampen i mixed double.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Høyring curling-dopingsaka torsdag

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS melder i dag at høyringa i dopingsaka mot den rusiske curlingspelaren Aleksandr Krusjelnitsjki tek til i morgon kl 06, norsk tid.

  Han har avgitt positiv dopingprøve. Om han blir dømd, kan OUR miste bronsen i miks-double, som Norge i så fall vi få i staden.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal