NRK Meny
Normal

Staten vil ikke dekke sykkel-VMs underskudd

BERGEN/OSLO (NRK): – At det skal betales lisensregning til UCI, er noe arrangørene visste om og burde tatt høyde for første gang de søkte om støtte, sier Kulturdepartementet.

Harald Tiedemann Hansen

USIKKER PÅ UNDERSKUDD: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

– Utgangspunktet er jo at det er Sykkel-Norge som lider, sa sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen på en pressekonferanse torsdag.

Sykkelfesten i Bergen går mest sannsynlig på et dundrende underskudd. Allerede underveis i VM ble det klart at mesterskapet kom til å gi flere millioner kroner i minus.

Hvordan de skal dekke underskuddet er uklart, og Bård Folke Fredriksen i Kulturdepartementet sier til NRK i dag at staten har bidratt nok.

– Per i dag foreligger det ikke noe regnskap for sykkel-VM, så vi kan ikke kommentere et eventuelt underskudd. Staten har bidratt med 52 millioner kroner til sykkel-VM. Det er 12 millioner kroner mer enn de opprinnelig søkte om. At det skal betales lisensregning til UCI, er noe arrangørene visste om og burde tatt høyde for første gang de søkte om støtte. Det arrangeres flere ulike mesterskap i Norge, og staten må forholde seg til de søknadene man får, og forutsette at søkerne har realistiske budsjetter.

Uklar størrelse på underskuddet

Tiedemann Hansen ikke vil si noe om størrelsen på underskuddet.

– Beløpet er foreløpig ikke klart, sa han på pressekonferansen, der representanter for den politiske ledelsen i bergenskommunene også var til stede.

– Vi har en del eksterne samarbeidspartnere som trenger å gjøre sine oppgjør. Det vil ta noe tid før vi kjenner inntektsnivået. Jeg kan ikke svare på det bare noen dager etter at arrangementet er over.

Underskudd

Også sykkel-VM i Oslo i 1993 slet med økonomien.

Størrelsen på underskuddet til sykkel-VM i Bergen er altså foreløpig ikke klart.

Byrådsleder i Bergen Harald Schjelderup opplyste imidlertid at bystyret i Bergen og Hordaland fylkeskommune i en tidlig fase vedtok å stille 10,4 millioner kroner i underskuddsgaranti til VM-arrangørene.

– Mye å lære

Nå skal det arrangeres en evalueringskonferanse i etterkant av mesterskapet.

– Vi har mye å lære av dette arrangementet, men vi har ikke fått satt oss ned ennå, påpekte sykkelpresidenten.

– Det som vil være viktig for oss nå er å kunne videreføre den kunnskapen vi nå har fått.

I etterkant av sykkel-VM ble det satt i gang en privat innsamlingsaksjon for å støtte Norges Cykleforbund og VM. Der har beløpet nå kommet opp i hele 3,2 millioner kroner.

– Det er imponerende. Vi er selvfølgelig utrolig takknemlige, kommenterte Harald Tiedemann Hansen.

Harald Tiedemann Hansen

Siste nytt

 • Norendal brøt IOCs sponsorregler

  Silje Norendal (24) har en privat sponsoravtale med Under Armour og reklamerte synlig for utstyrsleverandøren under forrige ukes slopestylefinale, skriver TV2. Det er brudd på regelverket til IOC. Men det får ingen konsekvenser for snowboardstjernen.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Snowboard kvinner.
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Skuffet Falk sendes hjem

  Den svenske langrennsløperen Hanna Falk får ikke gå flere distanser i OL. 28-åringen var langt nede etter å ha blitt vraket til stafetten lørdag. Anna Haag ble valgt foran løpere som Ida Ingemarsdotter og Falk på førsteetappen.

  VINTER-OS 2018 SKIDOR LÄNGD FRISTIL
  Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / NTB scanpix
 • Hockeylag får ikke lov å håndhilse

  USAs hockeylag har fått beskjed om å «fist-bumpe» med hverandre i stedet for håndhilse, for å unngå spredning av noroviruset, som er svært smittsomt. Så langt er det bekreftet 283 tilfeller smittet av viruset, som nå oppholder seg i karantene.

  Pyeongchang Olympics US Zapolski
  Foto: Peter Kneffel / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Hopp, lagkonkurranse menn
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang