Heiberg: – Sykkel kan bli fjernet fra OL-programmet

De mange dopingskandalene i sykkelsporten kan sende dem ut av OL-programmet. Medlem i den internasjonale olympiske komité (IOC), Gerhard Heiberg, er glad Alberto Contador ikke rekker London-lekene i sommer.

Gerhard Heiberg
Foto: Scanpix

CONTADOR

Alberto Contador jubler for Tour de France-seieren i 2010. Den pokalen må han nå gi fra seg igjen.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Lerheim

Inggard Lerheim er ikke imponert over behandlingen av Contadors dopingsak.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix
Evans

Cadel Evans, her i samtale med Alberto Contador, tror alle kan lære noe av antidopingarbeidet i sykkelsporten.

Foto: Manu Mielniezuk / Ap
– Ved hvert eneste dopingtilfelle er det aktuelt å fjerne sykkelsporten fra OL-programmet. Vi har diskutert det flere ganger, men det er per i dag ikke noe som tilsier at vi tar det bort, sier Heiberg til NRK.

Sykkelsportens kanskje største stjerne, Alberto Contador, ble mandag dømt til to års utestengelse etter å ha testet positivt på det anabole stoffet clenbuterol.

Tirsdag kveld fikk et fulltallig pressekorps høre den dopingtatte spanjolens reaksjoner etter dommen.

– Totalt uakseptabelt

Spanjolen kan imidlertid konkurrere igjen allerede i august, men mister Tour de France- og Giro d'Italia-titlene han har vunnet etter den positive prøven.

– Straffen er altfor mild. Jeg synes han skulle fått mye mer, men man følger et regelverk og da er det vanskelig å gjøre noe annet. Dette vil uansett få konsekvenser og diskusjonen vil fortsette, sier Heiberg.

Han forteller at det stadig er aktuelt å kaste sykkelsporten ut av hele OL-programmet.

– Sykkelsporten er en versting i klassen, det er det ingen tvil om. Vi har et regelverk som sier at vi har nulltoleranse for doping, mens det stadig vekk er tilfeller der. Nå må vi på banen og si at dette er totalt uakseptabelt, sier Heiberg.

Glad Contador mister OL

Contador mister årets OL i London med en drøy ukes margin, noe som har fått spanske medier til å rase. I avisa Marca skriver kommentatoren Josu Garai at suspensjonen skulle ha startet 21. juli 2010, samme dag som den positive prøven ble avlagt.

Da ville Contador vært tilbake 20. juli 2012, akkurat tidsnok til å være med i OL.

Gerhard Heiberg tror protestene er nytteløse, fordi spanjolen ikke ville fått delta uansett.

– Vår innstilling er klar: Vi vil ikke ha dopingtatte deltakere i OL. Jeg skjønner at han er en stor helt i Spania, men i de olympiske leker vil vi ikke ha en deltaker som ham. Heldigvis kan han heller ikke delta, sier han.

– Så selv om utestengelsen hadde endt før OL, ville han ikke få være med?

– Nei, det er mitt tips. At vi ikke hadde kunnet godta ham. Vi har også muligheten til å utestenge ham fra all framtidig deltakelse.

– Aldri opplevd liknende

Heiberg er også kritisk til prosessen som har endt med utestengelse for Contador.

Den positive prøven ble avlagt i juli 2010, og Heiberg mener det har tatt altfor lang tid før en dom fra Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS) ble klar.

Også nestleder i styret for Antidoping Norge og mangeåring dopingjeger, Inggard Lerheim, mener saken har blitt behandlet dårlig. Han stusser særlig på at Contador har fått lov til å konkurrere mens han har blitt etterforsket.

– Det er veldig spesielt. Selv om resultatene nå har blitt underkjent, har han vært en konkurrent. Jeg har aldri i mine 30 år i antidopingarbeidet opplevd noe lignende, sier han til NRK.

Også Contador klaget over en langvarig etterforskningsprosess før dommen kom mandag. Spanjolen fortalte at dette hadde gått ut over både han og familien.

– Det har vært veldig hardt å se familien og spesielt kona gå gjennom dette, sa sykkelstjerna.

Han tok til orde for å endre regelverket etter saken som har pågått siden 2010.

– De som leser dommen vil ikke forstå den. Noe er gat med systemet, og reglene må endres. Jeg er ingen advokat, så noen andre må svare på hvorfor dette er galt, sa Contador.

– Mye underlig

Selv om Contador nå er dømt, tror Lerheim saken kan svekke det internasjonale sykkelforbundets frynsete rykte ytterligere.

– Vi har sett mye underlig fra sykkelforbundet, men vi var optimistiske i en periode hvor beviselig rene utøvere gjorde det bra. Dette er nok et tilbakeslag for tilliten deres, sier Lerheim.

Regjerende Tour de France-mester, australske Cadel Evans, mener på sin side at sykkelsporten er en foregangsfigur i kampen mot doping.

– Det er på tide at andre idretter ser til sykling og kopierer det sykkelsporten gjør. Da kan vi kanskje ivnne kanmpen mot doping i alle idretter, sier Evans.

Siste nytt

 • Gullkampen tilspisser seg i Spania

  Målene uteble da Atlético Madrid beholdt tabelltoppen etter 0-0 borte mot tittelrival Barcelona. Nå har Real Madrid alt i egne hender, for de regjerende mesterne vil være sikret nok en La Liga-tittel om de vinner alle sine fire siste kamper.

  Barcelona ville overtatt serieledelsen og med hjemmeseier på Camp Nou, men nå er de avhengig av at konkurrentene avgir poeng i innspurten. Atlético har 77 poeng mot Barcelonas 75, mens Real Madrid står på 74 med én kamp mindre spilt.

  Spain Soccer La Liga. Lionel Messi.
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Haaland jublet for Sancho-scoring

  En skadet Erling Braut Haaland måtte se kampen mot Leipzig fra tribunen, men kunne strekke armene i været da Jadon Sancho satte ballen i mål i det 87. minutt. Med det sikret han 3-2-seier for Dortmund og verdifulle poeng med tanke på mesterligaplass.

  Dortmund åpnet kampen mot Alexander Sørloths Leizig best. Marco Reus satte inn 1-0, og kampens eneste scoring før pause. Så, like etter pause, scoret Sancho hjemmelagets andre og gjorde oppgaven vanskelig for Leipzig.

  Men gjestene slo tilbake. For med et snaut kvarters mellomrom scoret Lukas Klostermann og Daniel Olmo hvert sitt, og dermed var lagene like langt i Dortmund. Men målet til Sancho, tre minutter før ordinær tid, sikret seieren og tre livsviktige poeng for Borussia Dortmund i kampen om mesterligaplass.

  Seieren gjorde samtidig Bayern München til ligamestere. Leipzig på andreplass er sju poeng bak med to kamper igjen, og dermed har de ikke mulighet til å ta igjen Bayern. Dortmund ligger på fjerdeplass med 58 poeng.

  Erling Braut Haaland
  Foto: Leon Kuegeler / AFP
 • Foss med knallsterk Giro-åpning

  Tobias Foss leverte en glimrende tempo og ble nummer tre på første etappe i Giro d'Italia. Han var 13 sekunder bak tempovinneren Filippo Ganna, melder NTB.

  Den 104. utgaven av Giro d'Italia ble innledet med en tempo på 8,6 kilometer i Torinos gater.

  Nordmannen var raskest blant de første startende, og han var i ledelsen i en snau halvtime da han ble straffet av Edoardo Affini. Lagkameraten snek seg to sekunder foran. Ganna var ytterligere ti sekunder raskere.

  Tobias Foss
  Foto: Heiko Junge / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal