Heiberg: – Sykkel kan bli fjernet fra OL-programmet

De mange dopingskandalene i sykkelsporten kan sende dem ut av OL-programmet. Medlem i den internasjonale olympiske komité (IOC), Gerhard Heiberg, er glad Alberto Contador ikke rekker London-lekene i sommer.

Gerhard Heiberg
Foto: Scanpix

CONTADOR

Alberto Contador jubler for Tour de France-seieren i 2010. Den pokalen må han nå gi fra seg igjen.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Lerheim

Inggard Lerheim er ikke imponert over behandlingen av Contadors dopingsak.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix
Evans

Cadel Evans, her i samtale med Alberto Contador, tror alle kan lære noe av antidopingarbeidet i sykkelsporten.

Foto: Manu Mielniezuk / Ap
– Ved hvert eneste dopingtilfelle er det aktuelt å fjerne sykkelsporten fra OL-programmet. Vi har diskutert det flere ganger, men det er per i dag ikke noe som tilsier at vi tar det bort, sier Heiberg til NRK.

Sykkelsportens kanskje største stjerne, Alberto Contador, ble mandag dømt til to års utestengelse etter å ha testet positivt på det anabole stoffet clenbuterol.

Tirsdag kveld fikk et fulltallig pressekorps høre den dopingtatte spanjolens reaksjoner etter dommen.

– Totalt uakseptabelt

Spanjolen kan imidlertid konkurrere igjen allerede i august, men mister Tour de France- og Giro d'Italia-titlene han har vunnet etter den positive prøven.

– Straffen er altfor mild. Jeg synes han skulle fått mye mer, men man følger et regelverk og da er det vanskelig å gjøre noe annet. Dette vil uansett få konsekvenser og diskusjonen vil fortsette, sier Heiberg.

Han forteller at det stadig er aktuelt å kaste sykkelsporten ut av hele OL-programmet.

– Sykkelsporten er en versting i klassen, det er det ingen tvil om. Vi har et regelverk som sier at vi har nulltoleranse for doping, mens det stadig vekk er tilfeller der. Nå må vi på banen og si at dette er totalt uakseptabelt, sier Heiberg.

Glad Contador mister OL

Contador mister årets OL i London med en drøy ukes margin, noe som har fått spanske medier til å rase. I avisa Marca skriver kommentatoren Josu Garai at suspensjonen skulle ha startet 21. juli 2010, samme dag som den positive prøven ble avlagt.

Da ville Contador vært tilbake 20. juli 2012, akkurat tidsnok til å være med i OL.

Gerhard Heiberg tror protestene er nytteløse, fordi spanjolen ikke ville fått delta uansett.

– Vår innstilling er klar: Vi vil ikke ha dopingtatte deltakere i OL. Jeg skjønner at han er en stor helt i Spania, men i de olympiske leker vil vi ikke ha en deltaker som ham. Heldigvis kan han heller ikke delta, sier han.

– Så selv om utestengelsen hadde endt før OL, ville han ikke få være med?

– Nei, det er mitt tips. At vi ikke hadde kunnet godta ham. Vi har også muligheten til å utestenge ham fra all framtidig deltakelse.

– Aldri opplevd liknende

Heiberg er også kritisk til prosessen som har endt med utestengelse for Contador.

Den positive prøven ble avlagt i juli 2010, og Heiberg mener det har tatt altfor lang tid før en dom fra Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS) ble klar.

Også nestleder i styret for Antidoping Norge og mangeåring dopingjeger, Inggard Lerheim, mener saken har blitt behandlet dårlig. Han stusser særlig på at Contador har fått lov til å konkurrere mens han har blitt etterforsket.

– Det er veldig spesielt. Selv om resultatene nå har blitt underkjent, har han vært en konkurrent. Jeg har aldri i mine 30 år i antidopingarbeidet opplevd noe lignende, sier han til NRK.

Også Contador klaget over en langvarig etterforskningsprosess før dommen kom mandag. Spanjolen fortalte at dette hadde gått ut over både han og familien.

– Det har vært veldig hardt å se familien og spesielt kona gå gjennom dette, sa sykkelstjerna.

Han tok til orde for å endre regelverket etter saken som har pågått siden 2010.

– De som leser dommen vil ikke forstå den. Noe er gat med systemet, og reglene må endres. Jeg er ingen advokat, så noen andre må svare på hvorfor dette er galt, sa Contador.

– Mye underlig

Selv om Contador nå er dømt, tror Lerheim saken kan svekke det internasjonale sykkelforbundets frynsete rykte ytterligere.

– Vi har sett mye underlig fra sykkelforbundet, men vi var optimistiske i en periode hvor beviselig rene utøvere gjorde det bra. Dette er nok et tilbakeslag for tilliten deres, sier Lerheim.

Regjerende Tour de France-mester, australske Cadel Evans, mener på sin side at sykkelsporten er en foregangsfigur i kampen mot doping.

– Det er på tide at andre idretter ser til sykling og kopierer det sykkelsporten gjør. Da kan vi kanskje ivnne kanmpen mot doping i alle idretter, sier Evans.

Siste nytt

 • Dermendzjev tar over Bulgaria

  Georgij Dermendzjev er utpekt til å overta som sjef for Bulgarias fotballherrer etter at Krasimir Balakov trakk seg som følge av rasismeskandalen sist uke.

  64-åringen er en av Bulgarias mest suksessfulle klubbtrenere.

  Euro 2020 Qualifier - Group A - Bulgaria v England
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • Vil forlenge Lagerbäcks kontrakt

  Norges Fotballforbund (NFF) vil ha Lars Lagerbäck med videre som landslagssjef etter neste sommer, dersom svensken ønsker det selv.

  Det bekrefter fotballpresident Terje Svendsen overfor Nettavisen.

  – Det er ingen hemmelighet fra vår side at vi ønsker at han skal fortsette, sier Svendsen.

  I forbindelse med EM-kvalifiseringskampene mot Spania og Romania fikk Lagerbäck gjentatte ganger spørsmål om sin framtid som sjef for fotballherrene. Hans nåværende kontrakt går ut til sommeren, men Lagerbäck har ikke vært avvisende til å forlenge avtalen.

  – Den ballen ligger hos NFF. Jeg vil jo råde dem til å få dette avklart så raskt som mulig, sa Lagerbäck.

  Det betyr at Lagerbäcks framtid trolig avgjøres før Norge skal spille omspill i nasjonsligaen i mars. Det er siste mulighet til å sikre seg plass i fotball-EM til sommeren. (NTB)

  Lagerbäck
  Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
 • Falk mister hele sesongen

  Den svenske langrennsløperen Hanna Falk mister den kommende sesongen på grunn av en ryggskade, skriver Aftonbladet. Landslagslege Magnus Oscarsson opplyser at Falk har slitt med ryggproblemer, og nå er plagene såpass store at hun skal opereres.

  Falk
  Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / ANDREAS HILLERGREN/TT

Sendeplan

Kl. Program Kanal