NRK Meny
Normal

– Svenskene overbevist om at nordmenn er juksemakere

Etter den andre dopingskandalen i norsk langrenn på kort tid er det svenske folket sikre på at nordmenn er juksemakere.

Holmberg

OVERBEVIST: Sportskommentator Ludwig Holmberg fra Expressen tror det svenske folket fryder seg etter Johaugs dopingavsløring.

Det mener i alle fall sportskommentator Ludwig Holmberg fra avisa Expressen.

– Jeg personlig tror ikke det, men mange i Sverige er overbevist om at nordmenn er fuskemakere. Oppfatningen er at når nordmenn vinner i langrenn, så har de jukset, og at det er grunnen til at de er bedre enn svenskene, sier Holmberg til NRK.

Det svenske folket mener altså at de har fått rett i sine antagelser etter at verdens beste kvinnelige langrennsløper forrige sesong, Therese Johaug har avlagt en positiv dopingprøve.

Johaug testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter å ha brukt kremen Trofodermin på en solforbrent leppe.

Irritert på nordmenn

En måned før sesongstarten på Beitostølen har to norske dopingavsløringer rystet langrennssporten.

– Dette er ingen bra situasjon før sesongstarten. Alle nordmenn er mistenkt nå, ikke bare Johaug og Sundby, mener sportskommentatoren.

– Hva tror du vil skje i Sverige om nordmennene vinner igjen i vinter?

– Nordmennene kommer til å vinne i vinter. Og da kommer til å bli et «jækla liv», helt enkelt. Folk er allerede irritert på nordmenn, og etter denne saken kommer den irritasjonen bare til å vokse.

– I tillegg er mange er nysgjerrige på straffen til Therese. Folk vil se at hun blir straffet skikkelig, og ikke kommer unna så enkelt som mange mener Martin Johnsrud Sundby gjorde, sier Holmberg.

Thoren

SKEPTISK: Langrennsjournalist Petra Thoren i Aftonbladet.

– Storm i et vannglass

Petra Thorén har jobbet tett på internasjonal langrenn for avisa Aftonbladet. Hun mener vårt svenske broderfolk ikke bryr seg om nyansene i dopingsaken.

– Det er dopingoverskriftene som setter seg hos folk. Det er ikke alle som leser detaljene i saken. Hun har fått i seg et forbudt stoff, og det er det folk forholder seg til. Og det kommer til å påvirke bildet av Therese, seier Thorén til NRK.

Thomas Wassberg

AVDRAMATISERER: Skilegenden Thomas Wassberg mener Johaug-saken er storm i et vassglass.

Foto: Claudio Bresciani / NTB scanpix

Den svenske langrennslegenden Thomas Wassberg mener derimot at Johaugs dopingavsløring ikke er veldig alvorlig.

– Dette virker som storm i et vannglass, sier han til Aftonbladet.

– Om det er slik at hun har brukt en hudkrem eller lignende, så kan jeg ikke forestille meg at mengden i preparatet har en prestasjonsfremmende effekt. Det finnes så mange midler og kremer at det er håpløst å ha kontroll, mener han.

Johaug og Kalla

VENNER: Therese Johaug og svenske Charlotte Kalla i lykkeligere stunder i 2015.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Sarkastisk

Therese Johaugs konkurrent og svenske venninne Charlotte Kalla reagerte derimot med sjokk på dopingsaken som ryster det norske langrennslandslaget.

– Beskjeden kom som en total overraskelse på meg. Jeg vil ikke tro det er sant det som har skjedd med Therese Johaug, en god venn og konkurrent. Jeg synes det er veldig trist at hun har havnet i denne situasjonen, sier Kalla til Expressen.

Verdens beste skiskytter Martin Fourcade er mer sarkastisk i sin omtale av dopingsaken på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal