NRK Meny
Normal

– Som om Usain Bolt skulle vunnet maraton

Petter Northug har vunnet både sprinten og femmila i Falun-VM. Den tyske langrennshelten Tobias Angerer sammenligner det med at Usain Bolt skulle vunnet 100 meter og maraton i friidrett.

Petter Northug og Usain

SAMMENLIGNER: Petter Northug og Usain Bolt.

Foto: AP Photo/Gregory Bull, Terje Bendiksby / NTB scanpix

Petter Northug åpnet med å vinne sprinten i VM. Så fulgte gull på lagsprint og stafett, før han rundet av et fantastisk mesterskap med gull på femmila.

Ingen herreløper har tidligere vunnet både sprint og femmil i et mesterskap.

– Petter har alle egenskaper. Han får brukt spurten både på sprinten og i femmila, men han er også en seiging. Dette er hans fjerde femmilsgull, sier en annen norsk langrennshelt, Frode Estil.

– Turene i trøndermyrene har båret frukter.

Petter Northug

ØYEBLIKKENE: Her her en oppsummering av Norges fantastiske VM.

Kronprinsen spurte

Tobias Angerer har en lang langrennskarriere bak seg, men jobber nå som ekspert for TV-kanalen ZDF som har sendt fra VM. Etter at Northug hadde vunnet femmilsgullet hyllet han Northug i flere minutter og kom med sammenligningen mellom nordmannen og Usain Bolt.

– Fantastisk, det er som om Usain Bolt skulle vunnet både 100 meter og femmila, sier Angerer.

Laster Twitter-innhold

Også i kongefamilien er de imponerte over det Mosvik-ekspressen har levert i dette mesterskapet.

– Er det noen som har vunnet både sprinten og femmila? spurte kronprins Haakon da han møtte Northug etter femmila.

– Jeg vet ikke, jeg er en dårlig idrettshistoriker, svarte VM-kongen.

Petter Northug blir gratulert av kronprinsparet etter dagens gull i femmila i Falun.

GRATULERER: Kronprinsparet snakker med Northug etter femmila.

– Ikke sammenlignbart

For å hjelpe Northug litt, så er det ingen som har gjort det. Etter at sprint kom på VM-programmet i Lahti i 2001, er det forskjellige vinnere på sprinten og femmila.

– Han har en ekstrem genetikk. Hvis han trener så godt som resten av verden er det vanskelig å slå han, sier Espen Tønnesen, fagansvarlig utholdenhet i Olympiatoppen.

Tønnesen går likevel ikke med på sammenligningen mellom Bolt og Northug.

– Det er en helt annen type konkurranse og ikke sammenlignbart i det hele tatt. Vi ser et klart skille mellom de som løper kortere eller lengre enn 800 meter. Det kreves helt forskjellig trening, sier Tønnesen.

– Sprint i langrenn er egentlig ikke en sprintøvelse. De går så mange heat at den aerobe utholdenheten blir mer avgjørende og det skiller mindre i treningen enn man skulle tro.

Siste nytt

 • Rosenborg enkelt videre

  Rosenborg hadde 2-0 å gå på fra den første kampen mot irske Cork i kvalifiseringen til europaligaen og gjorde jobben i den andre. Mål fra Besim Serbecic, Alexander Søderlung og Anders Trondsen sørget for 3-0 seier for trønderne og 5-0 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Cork City - Rosenborg
  Foto: Ryan Byrne / INPHO / NTB scanpix
 • Iuel står over 400 meter hekk i NM

  Det skriver Norges Friidrettsforbund i en pressemelding. Iuel har pådratt seg en rift i en hinne under foten, og siden skaden er i landingsfoten på hekk har hun blitt rådet til å ikke løpe 400 meter hekk. Hun håper likevel å kunne løpe 400 meter flatt i NM.

  Friidretts-EM: Amalie Iuel løper semifinale på 400 meter hekk
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Eiking vurderer å bryte Arctic Race

  Odd Christian Eiking fikk en smertefull åpning på Arctic Race. Nå spøker det for fortsettelsen i rittet. – Jeg hadde fryktelig vondt i sittesårene, sier Eiking til TV 2. Det er uklart om Eiking, som har slitt med sittesår i hele sommer, stiller til start på fredagens 2. etappe.

  Eiking
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld