NRK Meny
Normal

– Man ser at Cavendish hater det

Uansett hva som skjer videre blir årets Tour de France den dårligste Mark Cavendish har gjort siden debuten.

14039536

Mark Cavendish er britenes store OL-håp. I Tour de France har han ikke klart å prestere slik vi er vant til å se ham gjøre.

Foto: Pete Goding / Pa Photos

– Han har ikke sjanse til å snu det nå, konkluderer NRKs sykkelkommentator Jann Post.

Under fjorårets Tour de France vant det britiske OL-håpet poengtrøyen og syklet inn til seks etappeseiere som HTC-rytter. Like etter vant han VM-gull i landeveisritt.

I år sykler han for Team Sky, og det meste er snudd på hodet.

Får ikke hjelp fra laget

Cavendish har fått minimalt med hjelp fra lagkameratene, og har bare tatt én etappeseier så langt. Den grønne trøya har han heller ikke mulighet til å sikre seg.

– Hovedgrunnen er at Team Sky kjører bare for sammenlagtseier til Bradley Wiggins. Cavendish har ikke lenger et lag som setter ham i posisjon til å vinne. HTC var ekstremt flinke til å gjøre ham god. For dem vant han selv på dårlige dager, sier Post.

26-åringen her omtrent ikke trent sammen med hjelperytterne sine, Edvald Boasson Hagen og Bernhard Eisel.

– Jeg tror ikke han stoler på dem. Den ene etappeseieren han har i år tok han så å si på egenhånd, sier Post.

Slanket seg flere kilo

Cavendish har gått ned fire kilo for å takle den bratte OL-bakken bedre.

– Han har nok ikke den samme punchen i spurten på flat bakke lenger. Men det er kalkulert, og kan gi ham en fordel under OL, sier Post.

Det er nemlig OL som er det uttalte hovedmålet til Cavendish i år. Han kommer trolig til å trekke seg fra touren i dag eller en av de nærmeste dagene for å få god nok oppladning før lekene starter om 11 dager.

– Om han gjør det bra under OL, kommer ingen til å tenke på at han feilet i touren. Men marginene er små, og det kan fort bli et fiaskoår for Cavendish dersom han ikke lykkes i London, sier Post.

etappe

Få vinnersjanser igjen

I touren gjenstår kun tre flate etapper, inkludert dagens. Med full uttelling kan Cavendish med andre ord håpe på totalt fire etappeseiere dersom han fortsetter. Så få seiere har han ikke tatt siden debuten i 2007.

Selv om Cavendish har «planlagt» en dårligere tour i år, tror ikke Post han er fornøyd med det han har prestert.

– Nei, han har en vinnerskalle uten like og hater å tape. Han sier han er glad for å sykle med mindre press, men man ser at han hater det som skjer, mener Post.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen med nytt EM-krav

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny Norges rekord på 1500 meter. Lørdag klarte han også EM-kravet på 5000 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale