NRK Meny
Normal

– Ser allerede ut som et «Mourinho-lag»

KOMMENTAR: Det kan ta managere flere år å bygge lag som gjenspeiler deres egen fotballfilosofi. I Manchester United har det tatt José Mourinho tre måneder.

Zlatan Ibrahimovic and manager Jose Mourinho

DUO MED SUKSESS: Mourinho og Zlatan har hatt en fantastisk start på sesongen.

Foto: Eddie Keogh / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

José Mourinho har trent mange store klubber, men ikke alle har vært typiske «Mourinho-lag».

Mens portugiseren har vunnet ligatitler i Portugal, England, Italia og Spania, har enkelte kvaliteter gradvis blitt identifisert som kjennetegn på spillestilen han foretrekker.

Porto og Internazionale, som han vant mesterligaen med, hadde dem definitivt. Real Madrid, hvor han slet mer, hadde langt færre.

Disse egenskapene er fundamentale for at Mourinhos slagplaner skal utføres på best mulig vis. Om spillermaterialet ikke står i stil til taktikken, får man et uønsket kompromiss.

Det positive for Manchester United er at laget allerede viser flere av disse karakteristikkene. Etter to uker av ligasesongen kan man se hvem treneren er.

Mål ut av intet

Hva menes med et typisk Mourinho-lag? I grove trekk: En spillergruppe med flere soldater enn artister.

Likesom Mourinhos styrke alltid har vært å demme opp for motstanderens angrep, har hans beste lag vært robuste kollektiver som er vanskelige å bryte ned.

Om de mangler kreativitet og flyt, kompenserer de med kynisme, duellering og taktisk disiplin. Mål scores ikke alltid via omfattende angrep, men heller kontringer, dødballer og straffing av feil.

Ofte ender man opp med å si at målene har blitt scoret «ut av intet».

Gode eksempler inkluderer Porto (2002-2004) og Internazionale (2008-2010). Men laget som virkelig gjenspeilte Mourinho, var Chelsea-gjengen som vant tittelen i 2004/05.

Paul Pogba og Marouane Fellaini

Paul Pogba og Marouane Fellaini

Foto: OLI SCARFF / Afp

Rekordsesongen

Det er verdt å huske hva Mourinho gjorde da han ankom England i 2004. Mens de fleste nye trenere preker om treårsprosjekter og langtidsplaner, fløy Mourinho ut av startblokkene og leverte den beste sesongen i Premier Leagues historie (Chelsea tok 95 poeng).

Nøklene var å hente viktige spillere kjapt, kaste ut vrakgodset og etablere en kompakt lagstruktur. Chelsea tok 20 av 24 mulige poeng de første åtte rundene.

Resultatene var 1–0, 1–0, 2–0, 2–1, 0–0, 0–0, 1–0, 1–0. Åtte mål for; ett imot.

Dette var ingen festfotball, men laget var bunnsolid. De hadde Didier Drogba, John Terry, Tiago Mendes, Claude Makélélé, Frank Lampard; spillere som var sterke fysisk, taktisk og mentalt.

GERMANY SOCCER CHAMPIONS LEAGUE

INGEN FESTFOTBALL: Denne gjengen slapp inn kun 15 mål totalt i løpet av en hel sesong. Den rekorden står fortsatt.

Foto: FERDINAND OSTROP / Ap

De slapp inn 15 mål totalt – en Premier League-rekord som fortsatt står.

Så lenge de skapte noe fremover, var sjansene store for at de holdt nullen. De kunne overkjøre lag hjemme, for så å krige seg til 1–0 på gjørmebaner i nord-England.

Anført av Mourinho var de ustoppelige i sin marsj mot tittelen.

Tre trender

I etterkant har Mourinho ofte prøvd å gjenskape ulike dimensjoner fra dette Chelsea-laget.

Drogba var en sterk spiss som til tider var et angrep alene. Siden har Mourinho hentet Diego Milito (Inter), Emmanuel Adebayor (Real Madrid, på lån) og Diego Costa (Chelsea).

Tiago var en dynamisk og duellsterk midtbanespiller. Siden har Mourinho hentet Sulley Muntari (Inter), Sami Khedira (Real Madrid) og Nemanja Matić (Chelsea).

Terry var en robust og ruvende midtstopper. Siden har Mourinho hentet Lúcio (Inter) og Kurt Zouma (Chelsea).

Hensikten har alltid vært den samme: Mer fysikk, mer løpskraft, mer soliditet.

Jose Mourinho

Mourinho har hatt full uttelling etter to kamper. Nå møter laget nyopprykkede Hull.

Foto: Darren Staples / Reuters

Gigantene

Dette fører oss til dagens United-lag. De har startet sesongen godt, med 3–1-seier mot Bournemouth og 2–0-seier hjemme mot Southampton.

Mourinho har hentet fire spillere, blant andre Henrikh Mkhitaryan. De tre andre er:

 • En sterk spiss som til tider er et angrep alene (Zlatan Ibrahimović).
 • En dynamisk og duellsterk midtbanespiller (Paul Pogba).
 • En robust og ruvende midtstopper (Eric Bailly).

Dette er noe generelle sammenligninger – spesielt Pogba er langt mer begavet enn navn som Matić og Khedira – men trendene er klare.

I tillegg har trege Bastian Schweinsteiger blitt frosset ut, mens store og sterke Marouane Fellaini har startet begge ligakampene – og vært glimrende.

United har fått en klar struktur. Det blir 4-2-3-1 med Wayne Rooney bak Ibrahimović, Pogba sentralt med en makker; Luke Shaw og Antonio Valencia på backene; og Bailly og enten Daley Blind eller Chris Smalling som stoppere.

Dette er tekniske spillere, men størrelsen er også enorm. Tenk deg følelsen å stå i spillertunnelen like ved Ibrahimović, Pogba, Smalling, Bailly og Fellaini.

Feilen de ventet på

Også spillestilen er allerede Mourinho-aktig. Selv om de slapp inn mot Bournemouth, har den defensive stabiliteten vært god, og David de Gea har kun fått fire skudd på mål.

Zlatan Ibrahimovic og Paul Pogba

Zlatan Ibrahimovic og Paul Pogba, en annen av Mourinhos nye spillere på United.

Foto: OLI SCARFF / Afp

Mens motstanden ikke har vært den sterkeste, er det imponerende at dette har blitt drillet inn så kjapt.

Offensivt har ikke alltid flyten vært like bra, men slik er det ofte med Mourinhos lag. Spesielt mot Bournemouth virket prioriteten å være å stenge igjen bak, og håpe at noe skjedde fremover.

United tok ledelsen ved at Juan Mata straffet en svak pasning til keeper fra Simon Francis; en stygg defensiv feil.

En kunne nesten sagt at målet kom ut av ingenting.

Også mot Southampton tok United ledelsen, og satset så mer på kontringer. Til tross for svake motstandere, har de hatt mindre enn 50 prosent ballbesittelse i snitt.

En produktiv sommer

Disse observasjonene underbygger det faktum at Mourinho har begynt med forsvaret, som i 2004, slik at United er vanskelige å slå.

Dette er en av tingene som lar ham bygge lagene sine så kjapt. Det krever mindre tid å drille inn et solid forsvar enn å mestre kompliserte pasningsrutiner, som blant andre Pep Guardiola og Louis van Gaal baserer sine metoder på.

Med en strålende sommer på overgangsmarkedet i tillegg, virker United kraftig styrket.

– Vi fikk fire spillere vi virkelig hadde troen på og hvor vi vurderte profilene deres: Den taktiske profilen, den fysiske profilen og personligheten, sa en fornøyd Mourinho før sesongstart.

Fortsatt gjenstår det mye å forbedre, men starten har vært lovende. At United har gjort så mye bra arbeid på så kort tid, er en liten prestasjon i seg selv.

Siste nytt

 • Iden med verdenscupseier

  Gustav Iden vant lørdagens verdenscupstevne i triatlon i Lausanne foran den britiske stjernen Johnny Brownlee. Kristian Blummenfelt ble nummer tre. Det ble konkurrert i olympisk distanse, 1,5 km svømming, 40 km sykling og 10 km løping.

  Pressekonferanse med triatlonforbundet
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Alonso sendte Chelsea til himmels

  Marcos Alonso reddet 3-2-seier for Chelsea mot Arsenal etter at Unai Emerys hadde hentet opp blåtrøyenes 2-0-ledelse. Lørdagens London-derby var det første i Premier League etter at Maurizio Sarri og Unai Emery tok over som managere i klubbene.

  FBL-ENG-PR-CHELSEA-ARSENAL
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Mbappé avgjorde for PSG

  Paris Saint-Germain lå under ved pause, men vendte til 3-1-seier borte mot Guingamp i fransk 1. divisjon lørdag. Superstjernene Neymar og Kylian Mbappé (2) scoret. PSG måtte greie seg uten flere andre av sine stjerner, deriblant Edinson Cavani.

  FBL-FRA-LIGUE1-GUINGAMP-PSG
  Foto: FRED TANNEAU / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld