Brennhet etter superspark: – Se opp for Håvard Rugland!

Youtube-sensasjonen Håvard Rugland er nærmere NFL enn noen gang. Mandag imponerte 28-åringen stort i duell med kicker-konkurrenten David Akers.

Håvard Rugland

Håvar Rugland fikk tilskuerne til å måpe da han sendte avgårde et field goal på 58 yard.

Foto: Husted Kicking

– Jeg har kicket meget bra til nå under preseason, medgir Håvard Rugland overfor NRK.no.

Denne uken er Ruglands lag Detroit Lions i gang med forberedelsene til den amerikanske fotballsesongen. En knallhard treningsleir skal sørge for at spillerne blir best mulig rustet til NFL-starten 8. september.

I kampen om en plass på laget er Rugland - som har fått sin sjanse i NFL etter youtube-hiten «Kickalicious» - nødt til å danke ut veteranen David Akers.

David Akers

David Akers spilte Super Bowl for San Fracisco 49ers i februar. Nå er han kicker-konkurrenten til Håvard Rugland.

Foto: JONATHAN BACHMAN / Reuters

Ettersom hvert lag i NFL har kun én kicker, er det veldig sannsynlig at Rugland må forlate Detroit Lions dersom Akers vinner den interne duellen. Amerikaneren har vært kicker i NFL siden 1999, og er hentet inn for å erstatte nylig pensjonerte Jason Hanson.

– Jeg vet det skal mye til for meg å få den plassen, men målet er å gjøre det valget så vanskelig som mulig for klubben, sier Rugland.

– Rugland en kulthelt

Av Detroit Free Press blir Akers sett på som en nøkkelspiller. Lokalavisen, som har analysert Lions' styrker og svakheter inn mot den kommende sesongen, vier imidlertid en god dose spalteplass til Rugland.

Nordmannen blir, som den eneste av spillerne, trukket frem i kategorien «Player to watch».

– Det tar jeg som et stort kompeliment, sier Rugland.

Likevel levner avisen ikke store sjanser for at nordmannen får fortsette.

– Det er ikke sannsynlig at Håvard Rugland klarer å danke ut Akers i kampen om å være kicker, men Rugland har oppnådd en kultstatus blant Lions-supporterne for sin «Kickalicious»-video, skriver journalisten Dave Birkett i sin vurdering.

Klinte til på trening

Og det er ikke bare Ruglands popularitet som kan hjelpe ham til å få sjansen som kicker i Detroit Lions. På mandagens trening imponerte nordmannen stort når han og Akers fikk prøve seg på «field goals».

Akers gjorde riktignok en god jobb da han traff på fire av fire forsøk - det lengste fra 40 yards (ca 36,5 meter). Men ifølge nettstedet Pride Of Detroit var det Rugland som stjal showet.

28-åringen traff også på alle sine fire forsøk. Men der Akers nøyde seg med 40 yards, klinte Rugland til fra 58 yards (ca 53 meter).

– Fansen heier ikke på Rugland for at han skal score på sine «field goals». De heier på på ham for at han skal treffe over nettet BAK målstolpene, skriver WXYZs TV-reporter Brad Galli på Twitter, tydelig imponert over Rugland.

– Består alle tester

Galli er langt fra alene om å la seg imponere av Rugland. Lions-trener Jim Schwartz har tidligere uttalt følgende:

– Det er åpenbart at Rugland har en god fot. Han har bestått alle tester. Han har gjort en god jobb hele veien, både i samspill med en snapper og en holder, og også når han har hatt et forsvar imot seg.

Schwartz roser også nordmannen for hvordan han har funnet seg til rette i en helt ny tilværelse.

– Det er oppmuntrende å se. Nå gjenstår det å se ham i en kamp som går live, hvor det er mye press på kickeren, sa Lions-treneren ifølge Detroit Free Press.

Rivalen er skadeutsatt

Det er langt fra avklart hvem av Akers og Rugland som får være Detroit Lions' kicker når Minnesota kommer på besøk i sesongstarten.

Men at Rugland vil få nok av sjanser til å vise seg frem i treningskampene før den tid, kanskje allerede mot New York Jets 9. august, er det liten tvil om.

– Med Akers' skadehistorikk godt i minnet, bør Rugland få rikelig med muligheter til å imponere i preseason, skriver Dave Birkett i lokalavisen.

Akers slet stort med skader i 2012, og flere spør seg om han vil klare å forholde seg skadefri den kommende sesongen.

– Akers' helse er et wildcard i denne konkurransen. Hvis han fortsetter å slite med alle skadene sine, kan det fort åpne døren for Rugland, skriver Sean Yuille på nettstedet Pride of Detroit.

Om Rugland ikke vinner kicker-duellen i Lions, har han uansett gode sjanser til å få spille i NFL.

– Andre lag i ligaen vil følge med, avslutter Brikett.

Flere har uttalt at dersom han ikke får plass i Detroit-stallen, står flere andre klubber klare til å ta ham imot.

– Så langt fem i tid har jeg ikke tenkt. Jeg vet heller ikke om det stemmer, men det er selvfølgelig hyggelig dersom det stemmer, konkluderer Rugland.

Håvard Rugland har kommet godt i gang treningen hos Detroit Lions.

Se Ruglands første samling med Detroit Lions.

Siste nytt

 • Svindal skadet tommelen

  Aksel Lund Svindal falt på gårsdagens Super-G-trening i Copper Mountain og skadet tommelen på venstrehånden. Det er ikke brudd, men så smertefullt at han ikke greier å holde staven selv. Derfor måtte han teipe fast staven i hånden på dagens trening og risikerer å gjøre det samme i sesongdebuten neste lørdag. – Selv om jeg staker litt dårligere taper jeg ikke så mye på start, så det er et alternativ som fungerer veldig bra, sier en positiv Svindal til NRK.

 • Slik stiller Norge mot Slovenia

  Norges lagoppstilling til nasjonsligakampen mot Slovenia er klar. Slik er laget (4-4-2): Rune Jarstein - Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Sigurd Rosted, Haitam Aleesami - Stefan Johansen, Markus Henriksen, Ole Sælnes, Moi Elyounoussi - Ola Kamara, Tarik Elyounoussi.

  Landslagstrening Ullevaal
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Stjernen vraket til lagkonkurransen

  Landslagstrener for hopperne, Alexander Stöckl, forteller til NRK at Daniel-André Tande, Johann André Forfang, Robert Johansson og Anders Fannemel skal representere Norge i lagkonkurransen lørdag. Dermed vrakes Andreas Stjernen.

  Verdenscup skiflyging Planica
  Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skøyter: 500 m kvinner
V-cup skøyter: 500 m og 1500 m
V-cup skøyter
V-cup skøyter: 1500 m menn
V-cup skøyter: 1500 m kvinner
Sesongstart langrenn: Sprint fri teknikk, prolog
V-cup skøyter: 1500 m kvinner
Sesongstart langrenn: Klassisk sprint
Sesongstart langrenn: Klassisk sprint, prolog
V-cup skøyter: 500 m menn
VM-minner