NRK Meny
Normal

Svein Arne Hansen: – Russerne har lovet at dopingkulturen er slutt

Den nyvalgte presidenten i det europeiske friidrettsforbundet, norske Svein Arne Hansen stoler på at dopingkulturen i russisk friidrett er på vei ut.

Russland skal ha lovet den nye presidenten i det europeiske friidrettsforbundet, norske Svein Arne Hansen, at dopingkulturen er på vei ut fra russisk idrett. 
Russisk friidrett har de siste årene hatt flere dopingsaker, den siste avsløringen kom for kun tre måneder siden.

– De har lovet meg at det nå er slutt, sier Hansen til NRK.

– Stoler du på dem?

– Ja, jeg har ikke noe annet valg, sier han.

Han er tilbake i Oslo etter at han i helgen ble valgt til europeisk friidrettspresident for de fire neste årene på de europeiske forbundenes kongress i Bled i Slovenia.

Dette på tross av at den avtroppende lederen i det internasjonale friidrettsforbundet, Lamine Diack, i januar sa at Russland var i en idrettskrise. Hansen tror at en ny og reinere periode er i vente for russerne.

– Eldre trenere på vei ut

– Denne generasjonen av eldre trenere er i ferd med å bli faset ut, det er jeg helt sikker på. OL i Sotsji var et godt eksempel på det. President Vladimir Putin var klar på at de ikke skulle ha noen dopingskandaler der. Og det var det da heller ikke.

– Jeg har tro på at russerne skjønner dette selv, sier Svein Arne Hansen.

Nå går han løs på fire utfordrende år. Han innrømmer at han ikke helt visste hva han gikk til.

– Men jeg begynner å få en mistanke om hva det dreier seg om, sier Hansen, som ledet sitt første styremøte før han forlot Bled søndag kveld.

Trenger fornyelse

– Vi må fornye oss på konkurransesiden, få til noe nytt i mesterskapene slik at flere ser på oss og kommer på stevnene, og å leve opp til vårt europeiske motto «Your sport for life».

– Hva tenker du på når du snakker om å fornye mesterskapene?

– De er for lange og for kjedelige. Jeg tenker meg noe i retning av forhåndskvalifiseringer, og deretter finaler over to eller tre dager. TV ønsker jo helt ikke konkurranser som varer mer enn to timer, og det må vi ta hensyn til. Men det kan nok gå lenger enn min presidentperiode før vi får det til, sier Hansen.

I august skal også det internasjonale friidrettsforbundet velge ny president. De to tidligere stjernene Sergej Bubka og Sebastian Coe er de eneste kandidatene hittil.

– Jeg vil ikke gå ut med støtte til noen spesiell av dem, det vil ikke være riktig. Vi er 50 nasjonale forbund i Europa. De må hver for seg finne ut hvem de vil støtte, sier Hansen.

Siste nytt

 • – Lukter trolig på mentolsalve

  Flere TV-seere la merke til at de russiske spillerne luktet på noe i spillertunellen før andre omgang. I NRKs VM-studio forklarte ekspert Carl Erik Torp hva de trolig luktet på:

  – Det er sannsynligvis en mentolsalve som de lukter på for å åpne litt luftveier og kvikne litt ekstra til. Dette har vi sett ofte med forskjellige idrettsutøvere, sier Torp.

  VM-studio fra Kontraskjæret.
 • West Ham sikret seg franske Diop

  West Ham har signert den franske midtstopperen Issa Diop. 21-åringen hentes fra Toulouse og har signert en femårskontrakt. Premier League-klubben har ikke oppgitt overgangssummen, men ifølge britiske medier er den rundt 22 millioner pund (238 millioner kroner).

   Issa Diop
  Foto: Regis Duvignau / Reuters
 • Salah starter mot Russland

  Ifølge Egypts lagoppstilling er Mohamed Salah i startoppstillingen til Egypts kamp mot Russland i kveld. Liverpool-spilleren har vært ute med en skulderskade, og spilte ikke da Egypt tapte 0-1 for Uruguay.

  Foto: Dmitri Lovetsky / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Veien til VM: Portugal og Australia
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Portugal - Marokko
FIFA Fotball-VM 2018: Portugal - Marokko
Sport i dag