Hopp til innhold

«Ikke autoritær nok til å fryktes. Ikke karismatisk nok til å elskes.»

KOMMENTAR: Manchester United har tatt den riktige avgjørelsen ved å sparke David Moyes. Nå trenger klubben en stor personlighet som kan starte en ny epoke.

David Moyes

UTE: David moyes fikk sparken i Manchester United tirsdag morgen. NRKs fotballskribent Thore Haugstad mener det er en riktig avgjørelse.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

Det er ikke lett å trene Manchester United. David Moyes visste at det ville bli tøft, men selv han forutså neppe en så miserabel debutsesong.

Alt har gått galt fra første stund. Svake resultater i sesongoppkjøringen ble fulgt av en kaotisk slutt på overgangsvinduet. Sesonginnledningen var blek. Derfra gikk det bare nedover.

Enkelte supportere aksepterte den vaklende starten som en naturlig del av en utfordrende overgangsperiode. Moyes fortjente tid. Håpet var at laget gradvis ville forbedres.

Men for hver uke, for hver planløse strategi, for hver halvhjertede bortforklaring, har håpet minket. Forbedringene har ikke kommet. Tvilen har gradvis bredd seg blant supporterne – og funnet veien opp til styrerommet. Nå er hans regjeringstid på Old Trafford slutt.

  • Enig/uenig i Haugstads meninger om Moyes? Kommentér i kommentarfeltet under artikkelen!

For ordinær

Forholdene var aldri enkle. Sir Alex Ferguson kan ikke erstattes, og etterkommeren ville alltid få enorme sko å fylle. En gammel stall med åpenbare svakheter trengte fornyet motivasjon.

Men store utfordringer trenger store personligheter. Klubben trengte en sterk leder som ikke ville forsvinne i Fergusons store skygge. En trener med karisma og klare prinsipper. Det at Fergusons tilværelse på tribunen til tider har vært nevnt som en distraksjon tyder på at Moyes ikke besitter disse kvalitetene.

Moyes har virket for ordinær for jobben. Han er ikke autoritær nok til å fryktes. Han er ikke karismatisk nok til å elskes.

Måten han ordlegger seg på er nølende og halvhjertet. Han lover stadig å «gjøre sitt beste». Han «håper ting vil snu». Han utnevnte Liverpool som favoritter på Old Trafford. Dette er ikke fraser som inspirerer spillere eller supportere.

Lederstilen hans fungerte i Everton, men på Old Trafford har spillerne hatt Ferguson som referansepunkt. Da svake innledende resultater skapte tvil, hadde Moyes aldri personligheten til å snu skuta.

Taktiske begrensninger

Moyes passer heller ikke klubbens trenerprofil fra et rent taktisk perspektiv.

Manchester United under Ferguson var offensive og modige. Tempoet var høyt. Sidebackene fosset fremover. De kunne variere presshøyde, pasningsmønster og angrepsmetode. Det fantes et klart bevegelsesmønster. Spillerne kunne sine roller.

Moyes behersker ikke spillestilen som kreves i en stor klubb. Angrep langs kant og lange oppspill fungerer i Everton, men strategien blir for simpel mot velorganiserte lag på Old Trafford. Det er en kunst å dominere hjemmekamper. Det kreves ofte sofistikerte offensive prinsipper for å skape rom og sjanser, selv mot svakere lag.

Moyes er sterkeste på defensiv organisasjon. Lagets bortestatistikk denne sesongen – samt kampene mot Bayern München – underbygger dette.

Det er dog ingen tilfredsstillende kompensasjon. Skottens begrensede offensive kompetanse ble eventuelt funnet ut av på Old Trafford.

Viktig sommer

Timingen på avgjørelsen var viktig. Styret kunne ikke vente stort lenger.

Omstruktureringen som kreves i United-stallen denne sommeren er fundamental. Om Moyes var mannen som skulle ta den jobben, måtte styret ha fastslått dette for å fjerne all tvil om klubbens fremtid. Erstatteren måtte få tid til å planlegge neste sesong.

Tiden var i ferd med å renne ut, og noe måtte skje. Tapet mot Everton var tydeligvis hendelsen som overbeviste klubben om at det ikke fantes lys i tunnelen, men at Moyes-prosjektet befant seg på en blindvei.

Sommeren blir avgjørende for Manchester Uniteds fremtid. Denne sesongen var ment som en overgangsperiode, men situasjonen rundt Moyes gjør at den i praksis har blitt utsatt med et år. Spillerne som hentes nå vil sannsynligvis være unge, dyre og settes på langtidskontrakter. De vil prege klubbens spillestil og identitet i flere sesonger fremover.

Da er det viktig at treneren som henter dem er riktig mann.

Klare kriterier

Ryan Giggs og Nicky Butt tar over på kort sikt. Nå diskuteres det hvem som skal ta over på lang sikt. Dette bør være en trener med en stor personlighet samt urokkelige prinsipper om offensiv fotball.

Han bør være modig nok til å gjøre drastiske utrenskninger i stallen. Spillere som er gamle, leie og umotiverte må gå. Treneren bør ha en klar strategi på overgangsmarkedet om hvilke spillertyper og personligheter han ønsker å hente – og ikke en liste over fem ønskede midtbanespillere som inkluderer både Marouane Fellaini og Ander Herrera.

Flere navn nevnes. Atlético Madrids Diego Simeone er dyktig, men benytter en spillestil som er ulik den Old Trafford-publikumet forventer. Jürgen Klopp kobles alltid til diverse jobber på grunn av hans suksess i Tyskland, men har kontrakt frem til 2018 og er lojal mot Dortmund.

Roberto Martínez forlater neppe Everton etter en såpass sterk debutsesong, mens Carlo Ancelotti sitter komfortabelt i Real Madrid. Ryan Giggs vil være en enorm risiko med tanke på jobben som skal gjøres i sommer.

Kompromissløs

Louis van Gaal

FAVORITT: Louis van Gaal trekkes frem som den største favoritten til å bli ny United-manager.

Foto: Peter Dejong / Ap

Den beste kandidaten per dags dato er Louis van Gaal. Den karismatiske treneren vil forlate den nederlandske landslagsjobben etter sommeren og ønsker seg en klubb i England. De blir ikke stort større enn Manchester United.

Van Gaal har kvalitetene som kreves. Han er taktisk innovativ og en bastant tilhenger av offensiv fotball. Et høyt ballinnehav er hjørnesteinen i 62-åringens fotballfilosofi. Han er lett tilgjengelig. Han har et glimrende forhold med Robin van Persie. Han har vunnet det meste som kan vinnes i klubbfotball og trent en rekke stjerner i Ajax, Barcelona og Bayern.

Og kanskje viktigst av alt: han har personligheten. Han innfører knallhard disiplin og krever respekt. Han vraker storspillere om han må. Kritikere vil peke mot tidligere uenigheter med spillere og styremedlemmer – Van Gaal er sta, og kan være vanskelig å ha med å gjøre – men han vil i det minste skape en klar struktur innad i troppen.

Manchester United trenger radikale endringer, og Van Gaal er mannen som kan gjøre dem. Han vil ta jobben med enorm selvtillit. Han kan tilføre alt det som har manglet under Moyes.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal